Sebastian Strandberg.
Nyheter

”Det var kanske inte världens lättaste att hitta jobb när man kom hem”

ANNONS

Han fick lämna HV71 och hittade ingen ny klubb i Sverige. Sebastian Sandberg tvingades utomlands och hamnade i ECHL i Nordamerika. Av många olika anledningar har forwardens lovande karriär inte riktigt tagit fart. Men nu talar mycket för att 25-åringen är på rätt väg igen. Strandberg har fått en ny chans och en stor roll i allsvenska Pantern.
– Jag satt egentligen alldeles för mycket bänk i ett par år och var skadad mycket. År som jag kanske kastade bort lite, säger han till hockeysverige.se.

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han hade spelat hela sin karriär i HV71 fram till 2015. Men i ett namnstarkt lag var det rejält tufft för forwarden Sebastian Strandberg att fortsätta ta en plats och en roll han var bekväm med.
– Jag kom upp i HV och det var inte lätt att slå sig in på de offensiva platserna där. Då blev det att man hamnade som en fjärdelinare och jobbade på. Min sista sväng var jag utlånad till Malmö i tre månader och fick liknande roll där.

Han tvingades också lämna  HV efter säsongen 2014/15. En klubb Visingsö-sonen spelat 112 SHL-matcher för. Istället skrev Strandberg kontrakt med Västerås i HockeyAllsvenskan. Här var det tänkt karriären nu skulle ta ny fart. Men sejouren i VIK blev ytterst kortvarig. Redan efter någon vecka bröt parterna kontraktet.
– Jag hittade ingenting, sedan var jag i Västerås en sväng men det blev ingenting där. Det var väl en liten test, de hade inte så bra koll på mig och ville testa och se mig.

Ett par veckor in på säsongen 2015/16 stod Strandberg plötsligt utan kontrakt.  Lösningen blev minst sagt oväntad.
– Jag hade inget konkret i Sverige och så dök det upp en chans. Johan Lundskog, som är assisterande i Frölunda nu, ringde och frågade om jag var sugen på att spela i USA. Jag kände att man hade chansen, det är en kort karriär och inte så mycket att tveka på.


Sebastian Strandberg i HV-tröjan. Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

”KANSKE INTE VAR DET BÄSTA JAG HAR GJORT HOCKEYMÄSSIGT”

Sagt och gjort. Karriären fortsatte i ECHL med Evansville Icemen. Nordamerikas tredje bästa liga efter NHL och AHL. Men med över 100 SHL-matcher i bagaget som 22-åring, var verkligen steget till Nordamerika ett så bra val med facit i hand?
– En rolig utmaning, så just då kändes det rätt när jag inte hade något annat. Jag var inte sugen på att spela division 1. Så då kändes det som ett roligt steg att testa.
– Sedan kanske det inte var det bästa jag har gjort hockeymässigt. Men man lär sig otroligt mycket ändå. Allt ifrån att ta hand om allt utanför ishockeyn, nytt språk, ny kultur och att testa på hockeyn på liten rink.
– Det var kanske inte världens lättaste att hitta jobb när man kom hem, men så är det. Det var verkligen ett äventyr och det är ingenting som jag ångrar.

Äventyret varade dock bara en säsong när han valde att lämna Nordamerika. Och anbuden från svenska klubbar haglade som sagt inte in efter utlandsåret.
– Jag tycker egentligen att den ligan har lite för dåligt rykte här hemma i Sverige. Det finns många skickliga spelare.
– Det ser man inte minst på klubbar som plockar in spelare till Sverige och Allsvenskan den vägen. Till och med till SHL tror jag något lag har plockat in spelare därifrån som gör det otroligt bra (exempelvis bröderna Tylor och Tyson Spink).
– Det finns guldkorn där samtidigt som nivån mellan bästa och sämsta spelarna är lite svajig. System och sådant som man är uppväxt och skolade med i Sverige, är det lite annorlunda med när man kommer dit. Det var lite ‘hej kom och hjälp mig’. Men det var kul också.

”HELA TIDEN MITT MÅL ATT KOMMA TILLBAKA TILL SVERIGE”

I stället hamnade 25-åringen förra säsongen i danska högstaligan och Odense. Där öste han in poäng. Närmare bestämt 45 poäng på 40 matcher, och dörrarna till Sveriges bästa ligor började öppnas igen. Strandberg hamnade därför den här säsongen i hockeyallsvenskan och IK Pantern, ett val han förklarar på följande sätt.
– De visade stort intresse. När man har varit utomlands så har man samtidigt lite koll på hur lag spelar och så vidare. Jag kände väl att det är en fartfylld hockey, de vill ha mycket puck och ha den inom laget, det passar mig och mitt spel.
– Det var hela tiden mitt mål att komma tillbaka till Sverige efter mina två år utomlands. Året jag stack till Danmark så kände jag att ‘jag ska försöka göra det bra här nu så man kan ta sig tillbaka till Sverige och försöka jobba upp sig där och se vart det leder’.

Valet av ny klubb ser ut att ha fallit väl ut. Pantern har jobbat sig högt upp i tabellen. Efter 14 omgångar är laget på en imponerande andraplats. Sebastian Strandberg har själv producerat åtta poäng (3+5) efter 14 matcher.
– Jag tycker det känns bra här. Jag gillar sättet vi spelar ishockey på. Vi har ett jäkligt bra lag och ett bra ”go” i laget tycker jag. Jag trivs bra med tränare, spelsätt, lagkamrater och jag trivs bra i Malmö.
– Jag tycker att det har fungerat helt ok för egen del. Kan väl kanske höja mig ett litet snäpp till tycker jag. Jag har lite mer att ge och det kommer förhoppningsvis.


Nu är Strandberg i Pantern. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

 ”MAN KAN INTE ÅKA RUNT OCH VARA NÖJD OCH SPELA I ALLSVENSKAN”

Det sistnämnda är något Panterns huvudtränare Håkan Åhlund skriver under på. Det finns mer potential i Strandberg.
– Han har hållit en bra nivå. Men vi vet också att det finns mer att kräma ur. Jag vill att han ska hålla en hög nivå hela tiden. En jämn hög nivå. Han driver en våra två ledande kedjor, berättar Åhlund.
– Han ska väl stå för erfarenhet tycker jag. En spelfördelare i den linan och han ser isen väldigt väl.

Som center i andrakedjan har Strandberg nu dessutom en högst betydande roll för sitt lag. En stor skillnad mot tidigare roller på seniornivå i svenska klubbar.
– När jag var i HV sista tiden så var det kanonbra vissa stunder och man spelade jättemycket. Jag vill spela mycket hockey. Jag satt egentligen alldeles för mycket bänk i ett par år och var skadad mycket. År som jag kanske kastade bort lite.
– Men så är det liksom som ung, men det var väl inte optimalt. Sedan hade jag oflyt med massa skador som satte stopp för det varje år kändes det som.

Nu har han både en större roll och verkar vara fri från skador. En till synes harmonisk Sebastian Strandberg verkar vara på rätt väg. Äntligen har han fått en ny chans i Sverige, och han har stora planer i framtiden.
– Först och främst så gäller det att göra en bra säsong här. Få laget att gå bra och förhoppnings fungerar det för egen del. Sedan är det väl inget att hymla om att jag vill upp i seriesystemen i Sverige. Man kan inte åka runt och vara nöjd och spela i allsvenskan. Jag har spelat i SHL innan och vet att jag kan göra det igen. Det är inget att hymla med att jag vill till den ligan igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL