BAJENLAND. NHL-matcherna i Globen präglas av fyra svenska spelare med en bakgrund i Hammarby.
Ottawa

Fostrade i Hammarby – nu tar NHL-svenskarna över Globen: ”Rätt sjukt när man tänker på det”

ANNONS

Det är inte många som tänker på ishockey när Hammarby IF kommer på tal. Men när NHL nu befinner sig i Stockholm och Globen i veckan har inte mindre än fyra av svenskarna på plats ett förflutet i klubben. Tre av dem spelade dessutom i samma framgångsrika pojklag, Hammarbys 92:or.
– Självklart var det mycket talang i det laget, men tränarna drev ett fantastiskt program, säger Gabriel Landeskog till hockeysverige.se om stjärnlaget som han själv, Fredrik Claesson och Patrik Nemeth representerade.

FÖLJ NHL-MATCHERNA MELLAN COLORADO OCH OTTAWA PÅ VIAPLAY

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hammarby IF för en anonym tillvaro i Sveriges hockeyhierarki i dag. Konkursen 2008 tvingade föreningens hockeysektion till en nystart och snart tio år senare är man ett bottenlag i Hockeyettan.

Men trots att Bajen inte har rosat hockeymarknaden på senare år har klubben lämnat ett imponerande arv efter sig. Ett arv som inte minst blir påtagligt nu när NHL i veckan är på plats för dubbelmötet mellan Colorado Avalanche och Ottawa Senators. I de bägge NHL-lagen finns inte mindre än fyra svenskar som har ett förflutet i Hammarby. Ottawabacken Johnny Oduya, 36, är den klart äldsta av dem. Han spelade i klubben ändå upp i senioråldern innan han hamnade i Djurgården.

De övriga tre, Gabriel Landeskog, Patrik Nemeth och Fredrik Claesson, har inte bara burit Hammarbys tröja, de gjorde det dessutom tillsammans i samma framgångsrika 92-lag under flera säsonger.
– Det är rätt coolt, skrockar Claesson när hockeysverige.se får en pratstund med backen efter en av Ottawa Senators träningspass i Globen.
– När man var yngre trodde man att hela det laget skulle bli något. Och det är ju rätt många som har lyckats också. Utöver oss tre spelade bland annat Fredric Weigel (Södertälje), Jonas Emmerdahl (Björklöven), Erik Gustafsson (Rockford, AHL) och János Hári (tidigare Modo och Leksand) i samma lag. Det är rätt sjukt när man tänker på det.


Thomas Storm. Foto: Ronnie Rönnkvist

”ETT FANTASTISKT PROGRAM”

Att så pass många av spelarna kan sätta hockeyspelare och i vissa fall till och med NHL-spelare på sitt visitkort är givetvis ingen slump. Landeskog, Nemeth och Claesson är alla tre snabba att lyfta fram ledarduon bakom laget.
– Mattias Jonsson och Thomas Storm. De låg lite före sin tid och gav oss jäkligt bra förutsättningar med den träningen de körde med oss, säger Coloradobacken Nemeth och får medhåll av Landeskog:
– Självklart var det mycket talang i det laget, men tränarna drev ett fantastiskt program. Vi tränade väldigt hårt, men de lärde oss också att spela hockey på ett roligt sätt.

Jonssons och Storms träningsmetoder var lyckade. János Hári har tidigare berättat för hockeysverige.se att Hammarby-laget inte förlorade en enda match mot jämnårigt motstånd under en tvåårsperiod. Resultatmässigt påminner det en hel del om det lag som tränarna använde för att inspirera sina unga adepter.
– Vi kollade mycket på det ryska superlaget från 80-talet genom videoklipp. Det var inte så vanligt för tolvåringar att kolla på svartvita hockeybilder, garvar Landeskog.
– Vi tränade mycket droppass och uppspel som folk vi spelade mot aldrig ens hade tränat på en gång. Vi nötte, nötte, nötte och sprang i Tantolunden med vikter. Det var tung träning, men vi lärde oss att man måste träna hårt för att bli någonting. Det gav resultat.


Gabriel Landeskog och pappa Tony. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”JAG KUNDE JU KNAPPT ÅKA GRILLOR”

Fredrik Claesson var elva år när han gick från moderklubben Haninge till Hammarby. Konkurrensen i det framgångsrika 92-laget gjorde sig omedelbart påmind.
– Jag var bänkad nästan hela den första säsongen. Jag var målvakt i Haninge från åtta till elva och sedan gick jag direkt till Hammarby som var bäst i Sverige. Det var inte det bästa beslutet – jag kunde ju knappt åka grillor, skrattar han.

Skridskoåkningen blev bättre och 2008 lämnade han Hammarbys juniorverksamhet och flyttade till Djurgården, dit Landeskog redan hade gått sedan tidigare. Via spel i SHL och Juniorkronorna, som han och Nemeth vann JVM-guld med 2012, tog han sig hela vägen till Nordamerika. Efter många år i AHL har han i dag etablerad sig som NHL-spelare i Ottawa Senators.

Under sin gemensamma tid i Hammarby byggde Landeskog och Claesson ett starkt band som håller i sig än i dag. Det gör helgens NHL-matcher kompisarna emellan ännu mer speciella.
– Vi är ju bästa polare, men vi tävlar mycket när vi tränar ihop på somrarna, brottas och sådär. Jag kommer inte att ta det så lätt mot honom, lovar Claesson.

Landeskog tänker inte heller hålla igen om han hamnar i en duell med gode vännen.
– Jag hörde något om att han skulle köra över mig, men det kan nog bli tvärtom. Om jag får chansen ska jag dumpa pucken i hans hörna, säger han med ett snett leenden.
– Nej, men det kommer att bli kul. Vi kommer att ha en hel del gemensamma vänner på läktaren som jag inte vet vem de kommer att hålla på, men det kommer att bli skoj.

FÖLJ NHL-MATCHERNA MELLAN COLORADO OCH OTTAWA PÅ VIAPLAY

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch