SHL
SKOGLUND: Åldern, passionen och nyfikenheten kommer göra att han lyckas
ANNONS

Nyheten slog ner lite som en bomb. Men ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad blir jag att Chris Abbott är helt rätt man för Rögle.

Jag ska villigt erkänna att jag av pur förvåning höll på att trilla av stolen när en redaktionskollega meddelade att Chris Abbott blir ny sportchef i Rögle. Jag hade inte riktigt sett den komma om man säger så.

Inte för att jag inte tror att Abbott passar i rollen, det tror jag och jag ämnar återkomma till varför lite längre ner. Min förvåning grundade sig helt enkelt i att han nyss la av som spelare och jag trodde inte att han skulle tillbaka till absolut toppnivå redan nu i en ledarroll.

Chris, liksom tvillingbrorsan Cam, gjorde sig känd som en härligt energisk spelare som skulle kunna åka igenom både sarg, läktare och yttervägg för att kriga hem segrar åt de lag han representerade under spelarkarriären. Jag tror att den energin och drivet, om det kanaliseras rätt, kan bli bli guld värt för Rögle. Ett Rögle som minst sagt har problem och egentligen vet väl ingen om SHL-jumbon spelar kvar i högsta ligan nästa säsong eller ej.

FRÄSCH OMSTART

Valet känns helt rätt för Rögle där de befinner sig nu. Det känns som en fräsch omstart som redan nu kanske kan ge laget en ”boost”. Abbott tillträder ju inte officiellt förrän den 1 maj nästa år. Men han lär väl ha en hel del att säga till om redan nu kan jag tänka mig.

Jag har aldrig själv haft förmånen att prata med Chris Abbott, jag har bara hälsat på honom så där som man gör när man träffar någon i samband med jobb. Jag som journalist, han som spelare. Men vad jag hört så är Chris Abbott en ledare ut i fingerspetsarna som har förmågan att entusiasmera sina medmänniskor och få dem att dra åt samma håll.

Precis som Chris Abbott överraskade mig idag, överraskade han mig för några veckor sedan när tvillingarna Tyson och Tylor Spink i Örebro avslöjade att  bröderna Abbott länge haft kontakt med Spinkarna och hjälpt dem med tips och råd. Detta på Abbotts initiativ.

ÅLDERN ÄR EN FÖRDEL

Chris Abbott är 34 år och jag känner att åldern är till hans fördel när det kommer till sportchefsjobbet. Jag har inte läst något idag än, men många kommer säkerligen ifrågasätta åldern och bristen på erfarenhet hos kanadensaren. Men tänker man efter lite så är det oftast unga och hyfsat nya sportchefer som nått framgång de senaste åren.

I år har vi Peter Jakobsson, 45 år, som är ny för säsongen i Färjestad. De intervjuer jag läst och sett verkar han vara pigg och driven. Dessutom har ju värmlänningarna inlett mycket bättre än förväntat.

Ifjol vann HV71 SM-guld med Johan Hult vid rodret. 44-åringen (rimligtvis var han väl 43 förra året) var då inne på sin tredje säsong som sportchef och lyckades vända sportslig kräftgång till framgång.

När Frölunda vann guld för två år sedan hade Christian Lechtaler lagt grunden för lagbygget. Den dåvarande 43-åringen befordrades mitt under guldsäsongen och ersattes av den då 32-årige Fredrik Sjöström som sportchef.

Året innan det vann Växjö som vann guld. Henrik Evertsson var då 42 år och han har basat över Växjö sedan 2006 och alltså varit en viktig del på hela resan från Hockeyallsvenskan.

BRA FÖR RÖGLE

Jag har absolut ingen erfarenhet av sportchefsjobbet. Men det sägs att det är påfrestande och mycket jobb. Där tror jag att nyfikenhet och hyfsad ung ålder är en fördel för att orka med. Sen gäller detta såklart inte alla fall.

Vi kan konstatera att Chris Abbott är driven, hängiven och passionerad. Dessutom besitter han bra ledaregenskaper. Huruvida han är nyfiken av naturen vet jag inte, men det känns väl som att det är en förutsättning för att underhålla ovan nämnda kunskaper. Nyfikenheten i att hela tiden lära sig nya saker för att komma framåt.

Jag har också hört att han är enormt trevlig och social. Såklart passande egenskaper för en sportchef.

Jag tror det här kan bli bra för Rögle på lång sikt och jag tror att bara namnet och det goda ryktet Abbott kan locka till sig en del spelare som annars kanske inte skulle haft Rögle som topp på sin lista inför valet av ny klubb.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch