Niklas Persson är en van och skicklig tekare.
SHL

En studie i tjuv- och rackarspel: ”Ibland är man lite bättre än andra dagar på att göra det”

ANNONS

Vi ser dem i varje match och förundras över saker som till exempel varför det tar så lång tid att släppa pucken eller varför andra verkar bli utbytta oftare än andra. Tekningar är en viktig ingrediens inom hockeyn och en av de mer rutinerade i ämnet i SHL är Linköpings center och lagkapten Niklas Persson.
— Mycket av hela tekningssituationen handlar ju om att fuska och tjuva, berättar han för hockeysverige.se.

För ett par månader sedan kommunicerade SHL ut att man skulle testa varningar vid tekningar under försäsongen istället för att byta ut spelare. Det lag som blev varnat i samband med ett nedsläpp skulle inte tvingas byta ut den tekande spelaren, utan han skulle få stå kvar och genomföra även det andra nedsläppet. Vid ytterligare varning skulle felande lag drabbas av en utvisning.

Men det blev bara ett test, vilket var bestämt på förhand. När SHL drog igång var det precis som vanligt igen. Felande spelare byttes ut redan vid första varningen.
— Det var en väldigt stor skillnad på vilka linjemän man hade och vilka regeltolkningar som tillämpades, berättar Linköpings center Niklas Persson för hockeysverige.se om hur det var på försäsongen.
— I sista matchen var det i stort sett fritt att göra vad som helst, framförallt vid första tekningen kunde du chansa hejvilt och fick du en varning var det ingen som ville ta utvisning när du gjorde likadant igen, berättar han vidare.

TYCKER TANKEN VAR GOD

Många gånger har det gnisslats över att det tar alldeles för lång tid vid tekningar i SHL. Något ligan alltså försökte stävja i och med testet och Niklas Persson tycker att idén från ligan om att sätta igång spelet snabbare var bra.
— Det är någonting jag tycker vi måste jobba med, både linjemän och spelare. Ibland tar det för lång tid tycker jag. Jag tycker inte att man ska släppa pucken när det inte är någon där, men ställer vi upp så…Ibland känner jag att: ”Fasen, släpp pucken så kör vi” ungefär.

Niklas Persson har genom karriären varit en tekare att lita på. Själv beskriver han det som att han är hyfsad. Kollar man statistiken över tekningar så toppar han den för tillfället internt i Linköping och totalt ligger han elva i SHL med 56,54 procent vunna.
Lagmässigt ligger Linköping trea i hela SHL bakom Skellefteå och nykomlingen Mora.
— Jag tycker vi har ganska många som är duktiga tekare, inleder han svaret på frågan varför laget är så högt upp i statistiken gällande det.
— Vi har både ”rightare” och ”leftare” vilket hjälper till vid tekningarna. Normalt sett är du ju starkare på backhand än vad du är på forehand och det är klart att det hjälper till när vi har ytterforwards som är ”rightare” som kan gå in och ta tekningarna på högersidan.

KAN BLI BÄTTRE

Av de i Linköping som hittills under säsongen tagit över 100 tekningar har, förutom Persson själv, Mathis Olimb, Tony Mårtensson och Sebastian Karlsson vunnit mer tekningar än vad de förlorat. Derek Roy har tagit flest tekningar, 222 stycken, och har förlorat fyra fler än han vunnit, så det är nästan ”break even” på honom också.

Trots det tycker Persson att laget har mer att jobba på gällande momentet och han är överraskad över att de ligger så högt upp.
— Jag tycker vi har varit rätt dåliga på vissa saker och jag visste faktiskt inte att vi låg där vi låg, säger han och skrattar.
— Sen vet jag inte exakt hur tajt det är i såna där ligor, men vi har haft några matcher här nu på slutet där vi har varit riktigt bra och det ska vi förhoppningsvis kunna fortsätta med, för det ger mycket fördel i många situationer på banan.

Hur viktigt är det att vinna en tekning?
— Psykologiskt är det skönt och framförallt i powerplay och boxplay är det jäkligt viktigt, få börja med pucken eller få chansen att skicka ut den på en gång. Se till att motståndarna inte får göra det de vill göra. Det är alltid en positiv sak att kunna vara bra i de situationerna.
— Mittzonstekningarna räknas ju också med i statistiken, men de känns kanske inte alltid superviktiga och det är väl inte alltid de lättaste tekningarna att hålla fokus vid, berättar Linköpingscentern.

TRÄNAR EXTRA PÅ TEKNINGAR

Att tekningar är ett viktigt moment inom hockeyn kommer nog inte som någon överraskning för någon och Niklas Persson berättar att det tränas extra på detaljen, och då är det inte bara tekarna, utan alla som är inblandade i sekvensen.
— Absolut. Det är klart vi gör det. Alla som är involverade i själva tekningssituationen. Men vi tränar även extra efter träningar och står och nöter och nöter. Men det är olika från person till person.
Han berättar också att det lagts större fokus på tekningar i år i Linköping.
— Tittar man på förra året så tror jag inte att vi låg jättehögt upp. Så vi har diskuterat detta mer i år än vad vi kanske gjort de andra åren.

För ett par veckor sedan ställde artikelförfattaren en fråga på Twitter om det fanns någon statistik på vem i SHL som blir bortplockad från flest tekningar.

Svaren som följde, både via Twitter och andra kanaler, kan sammanfattas med att ingen visste, men att ”det borde vara Niklas Persson”. Svar som får honom att brista ut i skratt och han berättar att han tar saken med ro.
— (skratt). Ja, det gör jag faktiskt. Ibland blir man ju bortplockad med flit och ibland fuskar jag helt enkelt tillräckligt mycket för att bli bortplockad och någon annan får chansen, än att jag ska förlora tekningen.
— Det är klart att det finns sådan taktik bakom. Men ibland tycker jag att.. Vissa tekare i den här ligan har en fördel. Men det handlar väl om att man fuskar så mycket helt enkelt, säger han och skrattar återigen.

Du säger att du ibland medvetet blir utbytt, vad menar du med det?
— Till exempel, om jag ska ta en enkel förklaring: Ligger pucken mellan benen på mig och jag känner att den här kommer de ta, då kan jag skicka in en fot och sparka bort pucken. För då vet jag att jag blir utbytt och då får vi en ny chans, istället för att vi ska förlora den tekningen.

DOMARNA HAR HITTAT ANDRA SYNDARE

38-åringen berättar att han tycker han blivit bortplockad färre gånger i år än tidigare och han tror att han har förklaringen.
— Till viss del är jag lite old school i hur jag tekar också. Det är lättare att se en kille som tekar forehand, snurrar och skickar in fötterna, då blir man lätt utbytt. Men många har kommit på andra grejer att fuska med.
— Många amerikaner är skickliga på att skicka in fötterna från andra hållet i tekningspunkten och de har inte bytt ut de tekarna innan, men det har domarna lärt sig nu. Sen byter de ut oftare när man slår på klubban innan puck och det är såna saker som jag kanske har varit dålig på förut, så nu har jag igen det, skrattar han.
— Mycket av hela tekningssituationen handlar ju om att fuska och tjuva, vara först in på pucken och först under motståndarens klubba. Ibland är man lite bättre än andra dagar på att göra det med bra tajming när domaren släpper pucken.

Vem tycker du är den bäste tekaren i SHL?
— Oj. Det finns några stycken som är duktiga. Joel Lundqvist är en, han har bra statistik år efter år och är stark på backhand.
— Det finns rätt många som är bra. Statistiskt vet jag inte, men det finns några stycken i vår liga som bara är bra på backhand till exempel och sämre på forehand, då får man ju inte så bra statistik i slutändan. Joel är bra åt båda hållen.
— Sen tycker jag att Erik Josefsson i Växjö är duktig. Jonathan Granström är en bra tekare också. Kevin Stenlund är duktig, framförallt är han stark på backhand.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL