Sök
Linus Högberg.
Växjö Lakers HC

Ville ta ett steg i sin personliga utveckling – lämnade Stockholm för Växjö: ”Känns som jag gjorde ett väldigt bra val”

Han växte upp i samma område som den gamle stormålvakten Tommy Söderström och 2016 draftades han av samma klubb, Philadelphia Flyers. Nu har Linus Högberg slagit sig in i SHL – men  vill skynda långsamt och spela kvar i Sverige några säsonger.
— Sedan får vi se om jag är mogen för att flytta över eller inte, berättar han för hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
En av Växjös mest lovande backar kommer från Älta i södra Stockholm. Ni vet samma plats som lade grunden till Tommy Söderströms framgångar i både Sverige och NHL. Den som nu har slagit sig fram från Älta, och faktiskt siktar på att ta en plats i Philadelphia framöver precis som Söderström, är 19-åriga juniorlandslagsbacken Linus Högberg.
— Jag började på allmänhetens ute i Älta då jag var fyra, fem år. Farsan har alltid gillat hockey. Han spelade lite då han var yngre, men han har aldrig spelat på någon hög nivå. Allt började med att han tog ut oss (Linus har en tvillingbror, Pontus) på sjön för att åka skridskor när vi var små, berättar Linus Högberg då vi slår oss ner i varsin stol på ett hotell i södra Stockholm för en intervju till hockeysverige.se.
— Tommy Söderström var kanske inte just min idol då jag växte upp. Det var mer några veteraner som pappa spelade med. Då visste jag inte så mycket om Söderström och dom här. Min idol var istället en målvakt som hette Birger. Jag tyckte att han var cool så jag ville själv bli målvakt då jag var liten.

Nu blev Linus Högberg back och har på äldre dagar en helt annan förebild på isen.
— När jag blev lite äldre så var det (Nicklas) Lidström. Han var ju en av dom bästa i världen.

BYTTE TILL HUDDINGE

Kan du se likheter mellan honom och dig i ert sätt att spela?
— Lite grann, men jag kanske inte ska jämföra mig med Lidström (skratt), men någon del i spelet kanske är liknande.

I yngre tonåren bytte Högberg lag från Älta till plantskolan Huddinge. Det var också där han säsongen 2013/14 fick chansen i ett av juniorlandslagen för första gången.
— Jag trivdes verkligen där. Jag kom dit i U13 och blev kvar fram till U16. Det var en trygg miljö att utvecklas i.

Varför åker du till Växjö sedan och inte till exempelvis Djurgården?
— Jag kände att jag ville ta ett steg i min personliga utveckling. Ta hand om mig själv, tvätta, laga mat och mogna till lite. Djurgården fanns med lite grann, men jag kände att jag ville flytta hemifrån.
— Att det blev just Växjö berodde på att jag hade en polare som skulle dit, Alexander Andersson. Dessutom kände jag en till familj där nere. Det kändes som att Växjö hade något bra på gång och nu, om jag kollar tillbaka, så känns det som jag gjorde ett väldigt bra val.

DEBUTERADE FÖRRA SÄSONGEN

Första tiden i Växjö blev lite tuffare än vad han själv hade trott.
— Det var inte jättelätt utan det var lite omställning med allting egentligen. Sedan var det gymnasiet och plugga. Det var tufft och den tuffaste biten var nog just pluggandet. Jag är inte så jättevass i skolan, säger Högberg med ett nästan generat leende.

Säsongen 2015/16, alltså under sin andra säsong i Växjö, gav coachen Sam Hallam honom chansen att testa på SHL-spel för första gången.
— Det var mot Färjestad borta. Tyvärr förlorade vi den matchen och jag var inne på ett mål bakåt. Just det var inget jättekul minne, men det var ändå kul att få spela.
— Det var jättecoolt och nu spelar jag inför 4-5000 på läktaren varje match, det är magiskt. Det är nästan lite overkligt när jag tänker på då jag var 13-14 år och kollade upp på dom här SHL-spelarna. Nu är jag själv en dom.

Senaste tiden har Linus Högberg spelat tillsammans med landslagsbacken Eric Martinsson, något som har betytt mycket för 19-åringens utveckling.
— I början varvade jag runt lite, men nu har jag spelat med honom senaste matcherna. Eric är en jätteskicklig spelare och bra på alla sätt och vis. Han ger lite små tips på vad jag kan göra bättre och så vidare, vilket alltid är nyttigt.
— Jag är väl en tvåvägsback och när jag spelar med Eric så ska jag vara lite mer hemåt så får han sköta det där framme.

IMPONERAS AV SUPERTALANGEN

Växjö har Viktor Fasth, Daniel Rahimi, Robert Rosén och så vidare, vad betyder dom här killarna för dig som ung och relativt ny spelare i SHL?
— Danne är som en pappa i laget. Han tar hand om alla samtidigt som han är snäll och ödmjuk. Det är skönt att ha sådana spelare i laget.
— Jag skulle säga att dom här killarna är lika viktiga på som vid sidan av isen. Dom står för ett bra ledarskap och det är verkligen bra killar att ha i ett lag.

En spelare som har gjort stor succé i Växjö den här säsongen är Elias Pettersson. När han kommer på tal spricker Linus Högberg upp i ett stort leende.
— Det är en sjukt bra kille. Jäklar vilket spelsinne och bra händer han har. 16 pinnar på 14 matcher säger egentligen allting.

Vad är hans storhet som spelare?
— Jag skulle säga just spelsinnet. Han läser av alla situationer, vet vad han ska göra av pucken då han får den. Han har talang som är få förunnat.

DRAFTAD AV PHILADELPHIA

Sommaren 2016 draftades Linus Högberg av Philadelphia i femte rundan. Givetvis hoppas han att framöver få chansen att ta klivet in på Wells Fargo Center för att göra NHL-debut.
— Jag var över på campen i somras och det var jättekul att få komma dit och få ett hum om hur det är att vara NHL-spelare., hur dom jobbar där och hela den biten. Det var coolt.
— Det var oerhört professionellt. Alla bitar från mat och faciliteter till tränare och så vidare. Det var topp allting, berättar Högberg som har en del kontakt med en tidigare Flyers-stjärna.
— Jag har kontakt med deras scout här och Kjell Samuelsson. Kjell är som en backcoach kan man väl säga. Han kommer och tittar på matcher och så vidare. Han var nyligen i Sverige så då träffade jag honom.

Vad gav han för råd den här gången?
— Det var lite alt möjligt, vissa bitar som han tyckte att jag skulle jobba på.

Hur går dina tankar kring spel i Flyers framöver?
— Det är väl att jag först ska spela några till säsonger här i Sverige. Sedan får vi se om jag är mogen för att flytta över eller inte.

Den här artikeln handlar om: