Nyheter

Klubbytet har gett svenska NHL-backen en boost: ”Har mer tålamod med dig”

ANNONS

En skada grusade möjligheterna att få spela NHL-matcherna i hemstaden. Men för Patrik Nemeth var äventyret i Stockholm ändå en lyckad historia. Inte minst eftersom han i Colorado Avalanche nu har funnit en klubb som tror på honom.
– I Dallas var det nästan ett misstag och du hamnade på läktaren, säger han till hockeysverige.se om sina erfarenheter i förra klubben.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var lite tragikomiskt hur det blev till slut. Av de fyra svenskar i Colorado Avalanche som skulle komma till spel i matcherna mot Ottawa Senators  i Globen var det i slutändan bara en som spelade, kaptenen Gabriel Landeskog.

Anton Lindholm bröt olyckligt käken alldeles innan resan till Sverige medan Carl Söderberg aldrig dök upp eftersom han skulle bli pappa. En coloradosvensk som var på plats i Stockholm men heller aldrig kom till spel var Patrik Nemeth. Den 25-årige stockholmaren tvingades avstå från matcherna på grund av en icke specificerad skada. Tungt givetvis. Men när allt var sagt och gjort verkade Nemeth ändå nöjd med hur veckan i hemstaden förflutit.
– Det har varit en riktigt häftig upplevelse att vara med om trots att vi förlorade båda och att jag inte fick spela, konstaterade han efteråt.

På grund av skadan tog han en undanskymd roll i hela evenemanget. Skönt då att ha Gabriel Landeskog som kapten. Han fick ta ansvar för lagets välmående under besöket i den svenska huvudstaden.
– Det var ”Gabbe” som skötte den biten. Jag sitter i bakgrunden och om något går fel får han ta det, skrattar Patrik Nemeth.

OM KLUBBYTET: ”DET VAR RÄTT VÄNTAT”

Bortsett från den senaste skadan, som enligt Nemeth själv inte är allvarlig, har det varit en positiv höst för backen. Alldeles innan säsongen drog i gång fick han lämna Dallas Stars, som han representerat sedan 2012, för att i stället hamna i Denver och Colorado.

Klubbytet skedde via waivers. Det är en lista där överblivna spelare med en viss erfarenhet av NHL-spel måste sättas upp och göras tillgängliga för övriga klubbar om klubben de tillhör vill skicka dem till AHL. I det här fallet valde Colorado Avalanche att plocka upp svensken och därmed ge honom en ny chans i NHL.
– Det är klart att när man blir uppsatt på waivers är det lite osäkert var man kommer att hamna och vad som kommer att hända. Det var ändå rätt väntat med tanke på hur det har varit. Vi var nio backar på campen i Dallas, så vi visste att en eller två skulle vara tvungna att gå. Vi var en fyra-fem stycken som var beredda på att något skulle kunna hända, säger Nemeth om situationen.

Hur tänker man i ett sådant läge när man hamnar där?
– Man försöker att inte tänka över huvud taget. utan bara ta det som det kommer. Men det är väldigt svårt, det är blandade känslor hela tiden. En ovisshet som är speciell.

Vad tänkte du när det blev just Colorado som plockade upp dig?
– Det var kul. Jag kände att det var en bra möjlighet att spela regelbundet. Sedan är det många unga, bra backar här också, så det gäller att ta till vara på chansen.


Foto: Russell Lansford/Icon Sportswire

LANDESKOG: ”EN BRA KUGGE PÅ BACKSIDAN”

Nemeth har gjort en stabil höst i den nya klubben. Härom veckan sköt han första NHL-mål och totalt har han sex poäng på tolv matcher. Bara två färre än personbästat.
– Han har varit en bra kugge på backsidan, väldigt stabil, säger Gabriel Landeskog om den gamla kompisen, som var hans lagkamrat redan i Hammarbys pojklag födda 1992.
– Klart det tog lite tid för honom att komma in i spelsystemet och spela med en ny partner, men han har varit stabil och framför allt bra i vårt PK.

Patrik Nemeth gläds åt berömmet, men säger att han inte har tid att njuta av det.
– Det är kul, men form är fortfarande en färskvara. Det låter lite klyschigt, men det är sant. Man måste prestera varje match, annars kanske man inte får spela mer, säger han och konstaterar att han i alla fall känner sig mer etablerad i Colorado än i Dallas där han bara fick spela 40 NHL-matcher förra säsongen.
– Det är klart att när man spelar mer regelbundet känner man att de har mer tålamod med dig. I Dallas var det nästan ett misstag och du hamnade på läktaren. Men det är ju även höga krav här också.

Hur ser du själv på din höst med Colorado?
– Det har fungerat bra. Det är fortfarande det här med ett nytt system, saker som jag fortfarande går igenom med coacherna hur vi ska spela. Det är lite annorlunda mot tidigare. Det är lite gamla vanor man behöver bli av med.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch