Max Friberg.
SHL

Frölundas energiforward om måltorkan – ”Så här länge har jag aldrig gått”

ANNONS

När det börjar ljusna för Frölunda i både spel och resultat finns det en person i laget som fortfarande är inne i en typ av torka. Max Friberg har nu 22 matcher utan mål, något som för honom är en helt ny upplevelse.
– Det är lärorikt att ta lite skit och motgångar, säger Frölundaforwarden till hockeysverige.se.

(GÖTEBORG.)

Stämningen runt Frölundas a-lag har på bara ett par veckor gått från vibrerande och aningen bekymmersam till lugn och harmonisk. I alla fall om man frågar supportrarna. Inifrån organisationen och laget verkar oron aldrig riktigt etsat sig fast trots den tunga perioden innan landslagsuppehållet i november.
– Det var tydligt att det var vi som gjorde fel, det var inte fel på själva systemet. Så jag tycker inte det har känts så stressigt, säger Max Friberg som är mitt inne i sitt första av tre kontraktsår hos Göteborgsklubben.

Med fyra raka vinster har Frölunda nu landat i vad som krävs för att vinna hockeymatcher. Det hårda jobbet.
– Det har inte varit perfekta matcher det senaste, vi har tagit bort lite av snyggheten i spelet men nu bygger vi självförtroendet på hårt arbete istället.

25-åringen har upprepade gånger under tiden i Nordamerika varit uppe runt 15 mål-strecket, men i år har han ännu inte fått in sin första fullträff. Därför tycker han det är lite lurigt att utvärdera sin egen insats under första delen av säsongen.
– Det är rätt svårt faktiskt. Alla ser ju att jag inte gjort något mål än, och det är lätt att den tanken sitter kvar och blir det enda man funderar på. Men när jag kollar igenom bytena så känns det okej i alla fall. Jag tror jag gör rätt saker i det vi som lag vill göra, sedan när jag väl har pucken måste jag bli lite bättre på att ta den till mål och skjuta lite mer kanske.

Max Friberg i ett försök att spräcka målnollan i en match mot Luleå tidigare i november. (Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson)

Max Friberg är ärlig med att han känner en del press från sig själv.
– Det är klart. Jag har ju varit van vid att sätta dit en puck lite då och då. Så här länge har jag aldrig gått, ända sedan jag föddes. Över 20 matcher utan mål. Så det är en ny upplevelse, säger han.
– Men man får lära sig någonting av det också, förhoppningsvis växer man när man tagit sig ur det.

Är du en person som grubblar mycket, eller kan du lägga tankarna åt sidan när du är hemma?
– Jag är nog en grubblare. Och speciellt när det är så här, då grubblar man ännu mer. Men just nu går det lite enklare, när vi vinner. Då är det lättare att ta det på något vis. Men när vi hade några förluster på rad blev det mycket funderingar.

Jobbar du något med er mentala coach John Jansson?
– Ja, han var på besök här förra veckan och vi hade några längre samtal. Det är bra att ha någon att bolla med när man tycker att det blir lite tjockt i skallen. Då är han perfekt att prata med.

”Man ska inte bara existera”

När det går tufft för någon som förväntats vara en stabil målskytt kan tongångarna bland fans och hockeyintresserade ibland vara hårda och fyllda av frustration. Men i Max Fribergs fall verkar flera istället berömma honom för det jobb han gör vid sidan av målprotokollet. Fraser som ”Underbart att se Fribergs jobb varje match!” och ”Max Friberg kastar sig hänsynslöst och täcker skott med två sekunder kvar av perioden. Nog för att han inte producerar offensivt, men hans hjärta är det absolut inget fel på. Vackert att se!” är inte ovanliga på Twitter i samband med Frölundas matcher. Och helt poänglös har Max inte varit. Han har svarat för fyra assistpoäng i CHL innan laget åkte ut i åttondelsfinalen mot tjeckiska Liberec. I SHL har han nio målgivande passningar.

Mål är ju inte allt, vad känner du att du bidrar med istället?
– Jag är väl en typisk energispelare och det systemet vi har försöker jag följa till punkt och pricka och jag tror att det uppskattas mycket av lagkamrater och tränarna. Och sedan har jag en viss offensiv touch ändå, även om inte målen kommer från min klubba så har jag fått till några assist och skapat lite chanser.

Erfarenhet vittnar om att en puck förr eller senare kommer trilla in för Skövdesonen. Och tills dess fortsätter han att nöta på träningen och på det mentala.
– Det gäller att verkligen få in i skallen att varje gång man får pucken i anfallszon ska det hända något, man ska inte bara existera utan faktiskt göra någonting också. Så det jobbar jag med på träningarna varje dag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch