Sök
SDHL
PETTERSSON: Det är inte ligans fel vad Brynäs väljer att gå med på

Det kändes lite oväntat att ta del av Brynäs damtränare Åke Lilljebjörns utspel mot SDHL på Brynäs egna hemsida igår. Där han tyckte att SDHL skulle skämmas för att de lagt in elva raka bortamatcher för Brynäs.

Det är på inget sätt något nytt att det skulle vara så här. Redan i oktober skrevs det om schemat där Brynäs Anna Borgqvist förklarade för GD.se att ”det inte är riktigt klokt”.

Men det här är, så klart, inte ett schema som SDHL gett Brynäs rakt upp och ner och sagt att de inte har något att säga till om.
Det troliga är att schemat sett betydligt bättre ut än så här, men att Brynäs i sin tur själva valt att stuva om lite i schemat för att få in bortamatcher som passat klubben bättre ekonomiskt (bland annat HV och Göteborg borta 28-29 oktober,  Luleå borta både 24-25 november, samt Modo borta 26 november).
Utöver det har man, återigen sannolikt, valt att gå med på att stuva om ett par hemmamatcher för att ge motståndare fördelen att spela mer ekonomiskt fördelaktigt i sina bortamatcher.

Det här är ett schema som Brynäs själva har betydligt större del i än vad SDHL som liga har och för damhockeyn som sådan är den här sortens utspel, där SDHL blir den som anklagas för att ligga bakom allt, knappast något som gynnar ligan överhuvudtaget.

Och jag antar att Åke Lilljebjörn inte kommer sitta och snyfta något i januari-februari när Brynäs har sju raka hemmamatcher. Precis som han inte gjorde det när man hade sju raka hemmamatcher i september/oktober.

För tro mig, när allt summeras så kommer ni att ha haft exakt lika många hemmamatcher som alla andra lag.
Luleå startade säsongen med fyra raka bortamatcher, på fyra dagar. Det var något som bara uppmärksammades, men som det aldrig gnälldes över. För där visste tydligen alla inblandade parter att det var klubben själv som var ansvariga för att det blev så.

Sen är det självklart att det här under normala omständigheter aldrig hade hänt i SHL hos herrarna. Damerna har mindre pengar att röra sig med och vrider och vänder på varje krona. Då blir det så tvunget att göra så här med bortaresorna.
Även om det nu inte må hända i SHL, så händer det ju då och då att NHL-klubbar har långa sviter av bortamatcher.
Vancouver spelade 14 raka bortamatcher säsongen 10/11 när OS hölls i Vancouver. Rangers spelade nio raka borta för några år sedan när MSG renoverades.

Vancouver gjorde det bästa av situationen och vann åtta av sina matcher, gav fan i att anklaga NHL för haveriet och gick till kvartsfinal.
Rangers? Ja, de vann bara tre matcher av sina nio. Men de lyckades ändå att ta sig till final till slut. Kanske för att när serien var överstökad så hade de lika många matcher hemma som borta. Precis som Brynäs kommer att ha.

Den här artikeln handlar om: