LIKHETER. Nicklas Lidström tycker att Rasmus Dahlin har en hel del gemensamt med Brian Leetch.
SHL

”Lidas” imponeras av Rasmus Dahlin – jämför honom med storbacken: ”Kan se likheterna”

ANNONS

Rasmus Dahlin har tagit hockeyvärlden med storm senaste året. En som har imponerats av ynglingen fantastiska framsteg är tidigare storbacken Nicklas Lidström. Han ser tydliga likheter mellan Dahlin och en annan tidigare storback.
– En som jag direkt tänker på är Brian Leetch, säger ”Lidas” till hockeysverige.se. 

Första gången hockeysverige.se intervjuade Rasmus Dahlin var i april 2016. Då ställde vi oss frågan om han kommer bli nästa svenska back att slå igenom. Säsongen innan spelade han junior- och i division 3-hockey med Lidköping, men säsongen 2015/16 hade han flyttat till Frölunda, vunnit J18-SM, utsetts till TV-puckens och även U16 SM:s bästa back.

Nu skriver vi 2017/18 och det har minst sagt hänt grejer sedan Rasmus Dahlin stod framför vår intervjumikrofon för ett och ett halvt år sedan. I fjol debuterade han i SHL, fick chansen i JVM och debuterade till slut även i Tre Kronor som en av de yngsta svenskarna genom tiderna. Den här säsongen har succén bara fortsatt och redan nu är det mer eller mindre givet att 17-åringen kommer att gå som första spelare i NHL-draften till sommaren.

Frölundabacken har imponerat stort på i snart sett alla. Inte minst på en av världens bästa backar genom tiderna, Nicklas Lidström.
– Jag tycker att Rasmus Dahlin har en otrolig potential. Speciellt med tanke på den kunskap han redan nu besitter som 17-åring. Det ska bli kul att följa hans utveckling, men han är väldigt tidigt i karriären så det är mycket kvar av hans seniorkarriär, säger Nicklas Lidström till hockeysverige.se.

”MEST IMPONERAD ÖVER HANS MOGNAD”

Lidström medger att han inte har följt Dahlin på nära håll, men av det han har sett så har han i likhet med de flesta andra blivit förvånad över hur avancerad ynglingen är i sitt spel redan nu.
– Jag är mest imponerad över hans mognad i spelet. Det är klart att han gör misstag som juniorer gör, men just mognaden och att vågar göra saker. Är det en lucka så åker han med pucken för att det är den rätta saken att göra.
– Jag ska inte säga att han är respektlös, för det tror jag inte att han är, utan han har ett självförtroende som syns när han spelar.

Med tanke på hans spelstil där han vågar utmana och så vidare, hur tror du han skulle stå sig i NHL?
– Det skulle vara en läroperiod i början. Dels är spelarna generellt mycket skickligare och om man gör ett misstag och dels så är spelarna där skickligare på att ta vara på dom.
– Att växa in i en roll där man klarar av att göra samma saker på nästa nivå, det är lite det som är nästa steg för honom. Jag tror att han kommer klara av det, men det blir ytterligare en utmaning för honom när väl det steget kommer.

Nicklas Lidström ser även likheter mellan Rasmus Dahlin och en tidigare storback i NHL när det gäller själva spelstilen.
– Egentligen vill jag inte jämföra med spelare jag sett där borta, men en som jag direkt tänker på är Brian Leetch och hans skridskoåkning framförallt då han var i Rangers. Han vågade också åka upp med pucken och utnyttja sin fart och ta is när den finns där.
– Sedan kan jag inte säga att han kommer att bli som Brian Leetch, men jag kan se dom likheterna nu i hans spelstil.


Foto: Bildbyrån/Tomi Hänninen

”BEHÖVER INTE STRESSA FRAM NÄSTA MOMENT”

Rasmus Dahlin är väldigt ung och redan så omtalad och framgångsrik, kan du se risker i just att han får sitt genombrott redan nu?
– Till viss del. Nu känner jag inte alls till hur hans personlighet eller karaktär är. Jag tror i alla falla att det är viktigt att det är bra tränare och ledare runt om honom. Att man inte stressar på för mycket.
– Även fast det har gått fort för honom och han redan spelar på en hög nivå så behöver man inte stressa fram nästa moment hela tiden. Man ska nog tänka på att han är en väldigt ung spelare och kille. Samtidigt ska vi komma ihåg att han redan som 17-åring nått högsta nivån i Sverige och det är väldigt imponerande.

Vad tror du han har att förvänta sig medialt borta i Buffalo under Junior-VM?
– Han kommer att bli väldigt upphaussad. Jag vet att många där borta, jag skulle nog säga alla, som är inom hockeyvärlden vet vem han är. Dom har koll på honom och dom svenska scouterna skriver nog mycket om honom i sina rapporter.
– Alla lag där borta vet vad han har presterat så han kommer nog bli väldigt upphaussad när det blir aktuellt med draften, men naturligtvis även under JVM som ligger närmast till hands.

Ser du honom redan idag som en potential OS-back?
– Det är en svår fråga. Jag tycker att han har presterat och visat, men det här är nästa steg i karriären och det måste han klara av om han kommer till ett OS. Jag kan tänka mig att han helt klart är en av kandidaterna i och med att har redan varit med i landslaget och visa upp sig. Sedan beror nog lite på konkurrenssituationen, hur han skulle användas i så fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan