Efter att ha inlett säsongen i Kina med Mike Keenan som tränare har nu Andreas Thuresson funnit harmoni i sitt hockeyliv igen – i Schweiz.
utland

Har hittat glädjen efter struliga starten med Keenan: ”Nu känns det som jag lagt KHL bakom mig och jag blickar framåt”

ANNONS

Han inledde säsongen i Kina med erkänt stenhårde coachen Mike Keenan vid rodret. Det funkade inte alls och istället bytte Andreas Thuresson klubb. I sin nya omgivning i Schweiz går det bättre och han har hittat glädjen igen.
— Här tror man på mig och jag kan få spela ut mitt register, berättar 30-åringen för hockeysverige.se.

Andreas Thuresson inledde årets säsong med spel i Shanghai-baserade KHL-laget Kunlun. Det skulle bli andra vändan i KHL för 30-åringen. Han spelade säsongen 2014/15 för både Sibir och Severstal.

Nu skulle han dessutom få den omstridde Mike Keenan som coach. Men det blev ingen lyckad tripp till Kina. Efter 29 matcher och sparsamt med istid valde han att lämna Kunlun och KHL för spel i Schweiz för Langnau där han nätade direkt i debuten.
— Vi samlades i juli och hade försäsongsträning i Schweiz och Moskva. Då kändes allting bra. Sedan fick jag en ögoninfektion som blev en ganska stor grej. Ögat svällde upp en hel del så jag var borta från isen nästan en månad, berättar Andreas Thuresson för hockeysverige.se och fortsätter:
— När jag kom tillbaka fick jag spela, men jag hamnade inte riktigt i den positionen som jag hade förtjänat efter försäsongen. Jag försökte jobba mig tillbaka och få chansen igen, men chansen kom aldrig riktigt och jag hamnade i en tredje och fjärde kedja.

KEENAN KÖRDE SITT REJS

Givetvis var det något som blev en besvikelse för Thuresson.
— Jag spelade inte mycket, men jag jobbade hårt och försökte visa vad jag kan. Tränaren tyckte lite annorlunda och till sist satte klubben upp mig på ”waiwers” och dom sa att dom skulle höra av sig.
— Det gick fyra dagar och sedan snackade vi. Då sa dom att man skulle köpa ut mig så jag kunde börja kolla efter en annan klubb.

Mike Keenan. Foto: Bildbyrån

Hur var relationen till Mike Keenan under den här tiden?
— Han är rätt ”old School”, rätt hård och rak. Vi hade inte så jättemånga européer, men av dom vi hade från början… Totalt gjorde vi oss av med en sportchef och runt tio spelare sedan försäsongsträningen.
— Han hade sitt tänk och det var vad han körde på. Jag hamnade inte rätt hos honom och (Richard) Gynge var ungefär i samma båt, men jag kom lite längre än honom, säger Thuresson med ett nästan uppgivet skratt.
— Det var ändå en hel del andra i klubben som tänkte annorlunda och nu är Keenan inte kvar där. Hans old school-tänk som han körde i NHL funkade inte så jättebra och vi förlorade en hel del matcher.

TRIVDES I KINA

Även om hockeyn inte blev vad Andreas Thuresson hade hoppats på så trivdes han bra vid sidan av isen i Shanghai.
— Det funkade faktiskt väldigt bra och det fanns mycket saker att göra där. Vi hade säsongskort på Disney, Akvarium och så vidare. Vi bodde mitt inne i smeten. Det var som två olika grupper. Halva gänget bodde nästan vid arenan, men det var som att bo i China Town med knappt några andra västerlänningar. Andra hälften av gänget bodde mitt inne i turistområdena där hotellen ligger. Där kunde man gå ut, ta en kaffe, käka bra mat och hitta på lite saker. Vi trivdes jättebra.

Du har barn, hur fungerade det i Shanghai?
— Överhuvudtaget är kineserna väldigt vänliga mot barn. Vi kunde gå ut på en restaurang och då kom helt plötsligt en servitris och tog grabben för att gå iväg och leka en stund med honom så vi fick lite egen tid. Allt socialt som hade med Shanghai att göra var väldigt bra.

INTE FÖRSTA KONTAKTEN MED LAGNAU

Istället för att stanna i KHL valde nu den tidigare Malmöspelaren Schweiz och spel för Langnau.
— Jag hade lite snack med Langnau redan innan säsongen och hade även haft det nu ett tag. Jag var på väg hit redan innan säsongen, men då kom det här upp med Kunlun. Jag hade haft den assisterande tränaren i Kunlun, Igor Kravchuk, tidigare och jag snackade med honom innan säsongen. Han tyckte att det var en bra chans för mig att vara där. Vi sa att vi ger KHL en chans till eftersom det blev lite konstigt avslut förra gången, men nu blev det ännu konstigare.
— Nu känns det som jag lagt KHL bakom mig och jag blickar framåt. Jag gav det en chans till i alla fall.

Tränare i Langnau är tidigare elitseriespelaren Heinz Ehlers.
— Jag kanske har sett honom tidigare eftersom han känner lite folk i Malmö och varit nere i omklädningsrummet, men jag tror inte att jag har snackat med honom innan.

Hur har första tiden varit i din nya klubb?
— Det har gått bra. Jag har fått spela mycket. I sista matchen med Kunlun spelade jag fyra minuter. I första matchen här, då vi mötte Lugano, spelade jag 20 minuter, så det är en lite omställning att komma tillbaka och spela i en första lina, ”PP” och hela den biten.
— Ligan är lite offensivare och man får mycket chanser hela tiden. Det gäller att ta vara på dom.

GJORDE MÅL I DEBUTEN

Dessutom fick alltså 30-åringen göra mål i debuten för sin nya klubb.
— Ja, det var väldigt skönt, men jag borde ha gjort två, tre stycken till. Vi skapade mycket chanser och jag tror att jag hade åtta skott på mål så minst ett eller två till kunde ha gått in.
— Det var ändå, som sagt var, skönt att få göra mål igen eftersom det var ett tag sedan jag gjorde det. Jag har fått spela med bra spelare så nu gäller det att hitta luckorna, komma i lägen, få lite passningar och förhoppningsvis hänga dit lite fler puckar.

Det hörs också på Andreas Thuresson att han tycker det är skönt att ha lämnat Kunlun bakom sig och nu spela i NLA som liga heter i Schweiz.
— På ett sätt är det så. Jag håller på med det här för att jag älskar att spela hockey och då verkligen vill spela. När jag då hamnade i en situation där jag inte fick spela blir det till sist tufft mentalt.
— Jag tycker det är skönt att komma bort från det och i stället visa vad jag kan och få spela igen. Då kändes det perfekt att få komma hit och få chansen. Här tror man på mig och jag kan få spela ut mitt register.

OS KÄNNS AVLÄGSET

Andreas Thuresson har varit till och från varit med i Tre Kronor sedan 2013, men den här säsongen, som dessutom är en OS-säsong, har han stått utanför landslaget.
— I början av säsongen såg jag fram emot att få kriga om en plats. Jag försöker fortfarande kriga om en plats, men när jag inte varit med i senaste turneringarna så känns OS kanske som ett långskott.
— Jag måste försöka hitta tillbaka till mitt spel här, producera och visa att jag kan spela på en hög nivå. Sedan får jag ta det därifrån.

Det är ett VM längre fram i vår, finns det någonstans i bakhuvudet?
— Det är alltid kul att få spela med landslaget, men just nu är målsättningen att hitta tillbaka till mitt spel, kriga här, hjälpa laget och se om vi kan ta en slutspelsplats. Sedan får jag ta allt som det kommer.
— Jag har hittat tillbaka till glädjen igen både med hockeyn och den sociala biten. Den sociala biten fungerade bra i Shanghai också, men det tog mentalt då jag hamnade i den situation som jag gjorde När jag nu kommit bort från det så lägger jag ingen energi på det utan nu ser bara positivt på framtiden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL