MÅLVAKTSDUON I LULEÅ Joel Lassinantti tror det kommer gå bra för Filip Gustavsson i JVM.
SHL

Hälsningen till JVM-målvakten: ”Jag njöt i varje sekund jag var där”

ANNONS

Mot tabelltvåan Djurgården blev han matchens gigant med 45 räddningar i Luleås seger. Joel Lassinantti har haft en säsong som gått väldigt mycket upp och ned. För hockeysverige.se berättar han om kampen om förstaspaden mellan honom och nuvarande JVM-målvakten Filip Gustavsson. 
– Det är inte så att jag surar om han står, säger han till hockeysverige.se. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Djurgården hade just bombarderat Luleås målvakt Joel Lassinantti i Globen med 46 skott. Men tack vare just Lassinantti lyckades norrbottningarna ändå vinna matchen på straffar och ta med två sköna poäng i ryggen till juluppehållet när hockeysverige.se träffar honom.

I år har Luleå fått tillbaka sin gamle storprofil Thomas Berglund som huvudtränare igen och säsongen har gått som en berg- och dalbana. Tillsammans med Juniorkronornas Filip Gustavsson har Joel Lassinantti vaktat Luleåmålet. Han beskriver den första halvan på SHL:s grundserie.
– Jag tycker att vi började ganska stabilt ändå, även fast vi inte fick med poängen. Vi kryssade väldigt många matcher, men jag tyckte ändå vi hade ett bra grundspel. Sedan hade vi en liten dipp och att det började gå lite i vågor. Vårt spel har varit lovande, bara det att vi inte fått med oss poängen, säger den 24-årige Antnäskillen.

Lassinantti har stått i mål totalt 20 gånger den här säsongen och Gustavsson i tio. För målvakter är det ständig konkurrens om vem som ska få stå. Det kan vara så pass jämnt att det endast är dagsformen som avgör. För Luleåduon har det fungerat att hålla god ton och samarbete mellan varandra så här långt.
– Ja, det har gått jättebra. Det är en väldigt skön och rolig kille. Vi har det roligt tillsammans och tävlar bra på träningar. Han är en väldigt lovande spelare som gör det väldigt bra.

Känner du att han blivit ett stort hot om förstaspaden i Luleå?
– Nja, men det är alla målvakter. Jag ser det inte som ett hot, utan det är mer konkurrens. Samtidigt så gläds jag för deras framgångar. I slutändan är det en plats att spela om och det är klart att båda vill ha den. Men det är inte så att jag surar om han står. Och det är inte hans val det heller, utan det är tränarnas. Då får man försöka köra hårt på träningarna.

Joel Lassinantti har en räddningsprocent på 91,5 i Luleå den här säsongen.
Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

”DET ÄR DET STÖRSTA MAN KAN VARA MED OM SOM JUNIOR”

I nuläget kan Lassinantti pusta ut något, för just nu är Filip Gustavsson med Juniorkronorna i USA för att spela JVM. Där väntas den sistnämnde bli förstekeeper, och Lassinantti tror att han kommer axla den rollen väl.
– Han har ju varit med i ett JVM tidigare, så han har koll på läget. Han spelar alltid lugnt och stabilt oavsett vad det är för matcher.

2012/13 stod Joel Lassinantti i Juniorkronornas mål när JVM spelades i Ryssland. Han delade då på ansvaret tillsammans med Niklas Lundström. Men några konkreta tips har han inte gett Gustavsson.
– Nej, egentligen inga alls. Han vet ju vad det handlar om och han har varit med länge i juniorlandslaget också. Jag har inte behövt ge honom så mycket tips, utan han ska bara lita på sitt eget grundspel och det är det som kommer göra honom framgångsrik.

Hur är det att stå för Juniorkronorna i ett JVM?
– Det är det största man kan vara med om som junior och för mig var det en dröm som gick i uppfyllelse. Det var ett mål jag hade som jag lyckades klara av. Jag njöt i varje sekund jag var där.

”JAG FOKUSERAR BARA PÅ ATT HJÄLPA LAGET VINNA MATCHER”

När Gustavsson väl kommer tillbaka blir det samma rutiner att följa.
– Vi kommer köra på som vanligt. Det är tävling på träningen och ha roligt vid sidan om. Det tror jag kommer göra så att vi vinner matcher och det är det allt handlar om.

Har du själv något delmål?
– Nej, just nu fokuserar jag bara på att hjälpa laget att vinna matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch