Sök
STÄNDIG ACTION. OSCAR Alsenfelt och hans hustru Therese har haft en del att stå i sedan tvillingarnas födelse i augusti.
SHL

När två blir fyra – SHL-målvaktens nya liv som tvillingpappa: ”Gäller att ha ett oerhört fokus”

Det finns givetvis mer än bara hockey i en hockeyspelares liv. För Malmös målvakt Oscar Alsenfelt blev det extra tydligt i augusti i år. Då blev han och hustrun Therese nämligen föräldrar till tvillingarna Frank och Alice.
– Över tid att det kan bli en positiv inverkan för mig som målvakt eftersom det är en så positiv och bra energi att se de här båda växa upp. Jag blir väldigt glad då jag är i deras närhet, berättar Alsenfelt för hockeysverige.se.

Oscar Alsenfelt har alltid haft ett stort fokus på jobbet mellan stolparna, något som starkt har bidragit till att göra honom till en av SHL:s bästa och mest respekterade målvakter. Men numera har den 30-årige puckmotaren mer än bara ishockey att tänka på. I augusti förändras hans liv radikalt. Då föddes nämligen tvillingarna Frank och Alice.

Uppriktigt sagt vändes livet upp och ned för Oscar och hans hustru Therese redan då paret var på sitt första ultraljud.
– Det var ett speciellt tillfälle. Först blev vi jätteglada att det var en, så att säga. När barnmorskan sa att det var två tog det en hundradelssekund att få in allt i hjärnan och tänka på vad det innebär. Snabbt kom vi fram till att det kändes som en bonus snarare än någonting annat, berättar Oscar Alsenfelt som då absolut inte var beredd på barnmorskans nästa besked.   
– Sedan sa hon att det kanske kunde vara tre. Samma snabba tanke var då ”hur ska det gå till?”. Jag tänkte att jag har ju bara två armar (skratt). Då blev jag ”Shit, hur löser vi det?”. Vi åkte faktiskt därifrån i vetskapen av att det kunde vara tre eftersom det var så pass tidigt att det inte gick att avgöra om det var två eller tre.
– Vi fick komma tillbaka en vecka, tio dagar senare och då fick vi bekräftat att det var två. Då hade vi fått tänka på allt ett lite längre tag och det kändes bara som en bonus och att det var jättekul. Dessutom fick vi redan på längre fram att det var en av varje och det kändes som att det var full pott, säger Malmömålvakten med ett skratt.

Nu har det gått några månader sedan era barn kom till världen, har det blivit som du förväntat dig?
– Jag tror aldrig att det blir exakt som man tänkt sig. Det tror jag många som har barn kan intyga och definitivt kan nog alla föräldrar till tvillingar säkert hålla med mig.
– Jag tror att vi var rätt väl förberedda genom att ta in information och vi insåg snabbt att det kunde bli rätt tufft. Både jag och min fru hade planerat både det praktiska och hur vi mentalt förbereder oss. Vi har varit tillsammans länge och vi tycker att vi hjälper varandra bra. Även om vi varit förberedda så händer det saker vi inte kan vara helt förberedda på.

INGEN PAPPALEDIGHET SOM HOCKEYSPELARE

Ett jobbigt inslag i Oscar Alsenfelts nya roll som pappa i kombination med att han är hockeyspelare är att han inte kunnat vara pappaledig ännu.
– Nej, så funkar det inte riktigt i min bransch. Barnen kom samma vecka som vi gick på is. Vi låg kvar på BB en vecka efter det att barnen kommit och då fick jag komma och gå till hockeyn som jag ville. Veckan efter det att vi kommit hem så missade jag också någon träning, men annars har jag varit där varje dag i stort sett. I alla fall sex dagar i veckan eftersom vi brukar ha en dag ledigt varje vecka.
– Det är också en grej som vi måste ha i beaktning, planera för och försöka styra upp. Men som svar på din fråga, nej ingen pappaledighet på det sättet.

Anledningen till att familjen Alsenfelt blev kvar lite längre på sjukhuset var en ren säkerhetsåtgärd.
  Killen, Frank, föddes lite för liten så han lades in på Neonatalavdelningen. Det var inga komplikationer mer än att han behövde lite andningshjälp. Han var fullt frisk direkt så det var mer en försiktighetsåtgärd. Det är inte heller någonting som jag tänker tillbaka på som något jättejobbigt.

Du har ännu inte kunnat vara pappaledig, hur tycker du det fungerar att kombinera livet som tvillingpappa med att spela hockey?
– Jag tycker att det har fungerat okej. Jag har försökt vara bäst på bägge grejerna, men det finns bara en viss del av både tid och energi. Det gäller att ha ett oerhört fokus när jag kliver ner på hallen för att orka att bara tänka hockey och på att bli bättre när man vet att man har andra grejer som egentligen betyder mer. Den processen har varit en utmaning. Jag jobbar fortfarande med hur det exakt ska vara bäst för mig. Jag tycker att det har gått bra samtidigt som jag tycker att det kan gå bättre med själva omställningen och fokuset.
– Samtidigt tror jag att det är svårt att direkt glömma att jag har nyfödda tvillingar hemma. Det krävs dessutom en del fysiskt med mindre sömn och så vidare.


Foto: Privat

”SAMVETET ÄR DET JOBBIGASTE”

Jag antar att din fru får dra ett ganska tungt lass där hemma som nybliven tvåbarnsmamma, hur känner du kring det?
– Det kanske är som tuffast då jag exempelvis åker bort två dagar. Samvetet vad det gäller just den biten är det jobbigaste. Självklart vet jag att barnen har det jättebra eftersom jag vet att Therese aldrig skulle dra ner på något för deras välmående bara för hennes egen skull. Jag vet att Frank och Alice är i tryggt förvar så egentligen oroar jag mig inte så mycket över det.
– Det är mer att jag oroar mig över att min fru tar på sig för mycket så det blir för tufft. På så vis har det varit lite jobbigt. Samtidigt har jag ett oerhört stort förtroende för henne och jag tycker att hon har varit och är fantastiskt bra så det har ändå gått.
– Sedan får jag se till då jag väl är hemma att hjälpa till mycket och hela tiden förbereder för då jag ska åka bort så det kan flyta på eftersom det är svårt att göra någonting annat när man har tvillingarna. Det är knappt att man kan gå på toaletten. Jag tycker att jag har förberett mycket hela tiden och jag känner att det har fungerat bra.
– Även om det går bra så är det en bra fråga du ställer eftersom det är den enda grejen som tynger mig lite, alltså när det blir lite väl tufft för Therese.

Har det här påverkat din hockey, jag tänker då främst mentalt?
– Ja, det tror jag. Det skulle vara att ljuga för sig själv att säga att det inte påverkat. Sedan kan jag inte svara på om det har ändrats till främst det positiva eller negativa. Snarare tror jag över tid att det kan bli en positiv inverkan eftersom det är en så positiv och bra energi att se de här båda växa upp. Jag blir väldigt glad då jag är i deras närhet.
– Över tid tror jag, som sagt var, att jag kan bli en bättre hockeyspelare men också en bättre människa. Det är ändå en process och som jag sa tidigare så ska jag inte tro att en sådan här stor omställning inte ska påverka mig då jag kommer ner till hallen och det blir ett väldigt tufft matchande. Jag är rätt ödmjuk i att den här processen kan ta lite tid innan jag vet exakt hur allting fungerar.
– Nu har jag bara varit pappa i fyra månader och vi får inte glömma bort att jag spelat hockey och inte varit pappa i drygt 20 år. Men så länge jag gör mitt bästa så tror jag att det kommer bli bättre på båda hållen eftersom det är så mycket glädje kring att vara pappa.

”EN NY MENING MED SAKER OCH TING”

Vad är det bästa med att vara tvillingpappa?
– Det bästa tror jag är att det har gett en ny mening med saker och ting. Att jag känner en inre glädje av att se barnen växa, vara glada, sova och må bra. Det sprider en glädje och energi i hela min värld, vilket jag kanske inte har känt på samma sätt innan.
– Det här har varit väldigt välkomnande för oss och vi har länge velat ha barn. Det fyller ut hela den väntan också. På så vis är allt bara positivt.

Har Alice och Frank varit nere i hallen och sett dig spela?
– Ja, på en match faktiskt. Jag tror inte att de såg så mycket av mig, men båda två vägrade ha på sig hörselskydden så även om de inte såg så mycket så hörde de nog hörde lite. Förhoppningsvis tyckte båda om det, avslutar Oscar Alsenfelt med ett skratt.

En längre intervju med Oscar Alsenfelt hittar du i Tidningen HOCKEY: https://tidningenhockey.se/

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten