Sök
STÄNDIG ACTION. OSCAR Alsenfelt och hans hustru Therese har haft en del att stå i sedan tvillingarnas födelse i augusti.
SHL

När två blir fyra – SHL-målvaktens nya liv som tvillingpappa: ”Gäller att ha ett oerhört fokus”

Det finns givetvis mer än bara hockey i en hockeyspelares liv. För Malmös målvakt Oscar Alsenfelt blev det extra tydligt i augusti i år. Då blev han och hustrun Therese nämligen föräldrar till tvillingarna Frank och Alice.
– Över tid att det kan bli en positiv inverkan för mig som målvakt eftersom det är en så positiv och bra energi att se de här båda växa upp. Jag blir väldigt glad då jag är i deras närhet, berättar Alsenfelt för hockeysverige.se.

Oscar Alsenfelt har alltid haft ett stort fokus på jobbet mellan stolparna, något som starkt har bidragit till att göra honom till en av SHL:s bästa och mest respekterade målvakter. Men numera har den 30-årige puckmotaren mer än bara ishockey att tänka på. I augusti förändras hans liv radikalt. Då föddes nämligen tvillingarna Frank och Alice.

Uppriktigt sagt vändes livet upp och ned för Oscar och hans hustru Therese redan då paret var på sitt första ultraljud.
– Det var ett speciellt tillfälle. Först blev vi jätteglada att det var en, så att säga. När barnmorskan sa att det var två tog det en hundradelssekund att få in allt i hjärnan och tänka på vad det innebär. Snabbt kom vi fram till att det kändes som en bonus snarare än någonting annat, berättar Oscar Alsenfelt som då absolut inte var beredd på barnmorskans nästa besked.   
– Sedan sa hon att det kanske kunde vara tre. Samma snabba tanke var då ”hur ska det gå till?”. Jag tänkte att jag har ju bara två armar (skratt). Då blev jag ”Shit, hur löser vi det?”. Vi åkte faktiskt därifrån i vetskapen av att det kunde vara tre eftersom det var så pass tidigt att det inte gick att avgöra om det var två eller tre.
– Vi fick komma tillbaka en vecka, tio dagar senare och då fick vi bekräftat att det var två. Då hade vi fått tänka på allt ett lite längre tag och det kändes bara som en bonus och att det var jättekul. Dessutom fick vi redan på längre fram att det var en av varje och det kändes som att det var full pott, säger Malmömålvakten med ett skratt.

Nu har det gått några månader sedan era barn kom till världen, har det blivit som du förväntat dig?
– Jag tror aldrig att det blir exakt som man tänkt sig. Det tror jag många som har barn kan intyga och definitivt kan nog alla föräldrar till tvillingar säkert hålla med mig.
– Jag tror att vi var rätt väl förberedda genom att ta in information och vi insåg snabbt att det kunde bli rätt tufft. Både jag och min fru hade planerat både det praktiska och hur vi mentalt förbereder oss. Vi har varit tillsammans länge och vi tycker att vi hjälper varandra bra. Även om vi varit förberedda så händer det saker vi inte kan vara helt förberedda på.

INGEN PAPPALEDIGHET SOM HOCKEYSPELARE

Ett jobbigt inslag i Oscar Alsenfelts nya roll som pappa i kombination med att han är hockeyspelare är att han inte kunnat vara pappaledig ännu.
– Nej, så funkar det inte riktigt i min bransch. Barnen kom samma vecka som vi gick på is. Vi låg kvar på BB en vecka efter det att barnen kommit och då fick jag komma och gå till hockeyn som jag ville. Veckan efter det att vi kommit hem så missade jag också någon träning, men annars har jag varit där varje dag i stort sett. I alla fall sex dagar i veckan eftersom vi brukar ha en dag ledigt varje vecka.
– Det är också en grej som vi måste ha i beaktning, planera för och försöka styra upp. Men som svar på din fråga, nej ingen pappaledighet på det sättet.

Anledningen till att familjen Alsenfelt blev kvar lite längre på sjukhuset var en ren säkerhetsåtgärd.
  Killen, Frank, föddes lite för liten så han lades in på Neonatalavdelningen. Det var inga komplikationer mer än att han behövde lite andningshjälp. Han var fullt frisk direkt så det var mer en försiktighetsåtgärd. Det är inte heller någonting som jag tänker tillbaka på som något jättejobbigt.

Du har ännu inte kunnat vara pappaledig, hur tycker du det fungerar att kombinera livet som tvillingpappa med att spela hockey?
– Jag tycker att det har fungerat okej. Jag har försökt vara bäst på bägge grejerna, men det finns bara en viss del av både tid och energi. Det gäller att ha ett oerhört fokus när jag kliver ner på hallen för att orka att bara tänka hockey och på att bli bättre när man vet att man har andra grejer som egentligen betyder mer. Den processen har varit en utmaning. Jag jobbar fortfarande med hur det exakt ska vara bäst för mig. Jag tycker att det har gått bra samtidigt som jag tycker att det kan gå bättre med själva omställningen och fokuset.
– Samtidigt tror jag att det är svårt att direkt glömma att jag har nyfödda tvillingar hemma. Det krävs dessutom en del fysiskt med mindre sömn och så vidare.


Foto: Privat

”SAMVETET ÄR DET JOBBIGASTE”

Jag antar att din fru får dra ett ganska tungt lass där hemma som nybliven tvåbarnsmamma, hur känner du kring det?
– Det kanske är som tuffast då jag exempelvis åker bort två dagar. Samvetet vad det gäller just den biten är det jobbigaste. Självklart vet jag att barnen har det jättebra eftersom jag vet att Therese aldrig skulle dra ner på något för deras välmående bara för hennes egen skull. Jag vet att Frank och Alice är i tryggt förvar så egentligen oroar jag mig inte så mycket över det.
– Det är mer att jag oroar mig över att min fru tar på sig för mycket så det blir för tufft. På så vis har det varit lite jobbigt. Samtidigt har jag ett oerhört stort förtroende för henne och jag tycker att hon har varit och är fantastiskt bra så det har ändå gått.
– Sedan får jag se till då jag väl är hemma att hjälpa till mycket och hela tiden förbereder för då jag ska åka bort så det kan flyta på eftersom det är svårt att göra någonting annat när man har tvillingarna. Det är knappt att man kan gå på toaletten. Jag tycker att jag har förberett mycket hela tiden och jag känner att det har fungerat bra.
– Även om det går bra så är det en bra fråga du ställer eftersom det är den enda grejen som tynger mig lite, alltså när det blir lite väl tufft för Therese.

Har det här påverkat din hockey, jag tänker då främst mentalt?
– Ja, det tror jag. Det skulle vara att ljuga för sig själv att säga att det inte påverkat. Sedan kan jag inte svara på om det har ändrats till främst det positiva eller negativa. Snarare tror jag över tid att det kan bli en positiv inverkan eftersom det är en så positiv och bra energi att se de här båda växa upp. Jag blir väldigt glad då jag är i deras närhet.
– Över tid tror jag, som sagt var, att jag kan bli en bättre hockeyspelare men också en bättre människa. Det är ändå en process och som jag sa tidigare så ska jag inte tro att en sådan här stor omställning inte ska påverka mig då jag kommer ner till hallen och det blir ett väldigt tufft matchande. Jag är rätt ödmjuk i att den här processen kan ta lite tid innan jag vet exakt hur allting fungerar.
– Nu har jag bara varit pappa i fyra månader och vi får inte glömma bort att jag spelat hockey och inte varit pappa i drygt 20 år. Men så länge jag gör mitt bästa så tror jag att det kommer bli bättre på båda hållen eftersom det är så mycket glädje kring att vara pappa.

”EN NY MENING MED SAKER OCH TING”

Vad är det bästa med att vara tvillingpappa?
– Det bästa tror jag är att det har gett en ny mening med saker och ting. Att jag känner en inre glädje av att se barnen växa, vara glada, sova och må bra. Det sprider en glädje och energi i hela min värld, vilket jag kanske inte har känt på samma sätt innan.
– Det här har varit väldigt välkomnande för oss och vi har länge velat ha barn. Det fyller ut hela den väntan också. På så vis är allt bara positivt.

Har Alice och Frank varit nere i hallen och sett dig spela?
– Ja, på en match faktiskt. Jag tror inte att de såg så mycket av mig, men båda två vägrade ha på sig hörselskydden så även om de inte såg så mycket så hörde de nog hörde lite. Förhoppningsvis tyckte båda om det, avslutar Oscar Alsenfelt med ett skratt.

En längre intervju med Oscar Alsenfelt hittar du i Tidningen HOCKEY: https://tidningenhockey.se/

Den här artikeln handlar om: