Sök
Peter Forsberg, Jörgen Jönsson, David Petrasek och Lance Ward är bara några av de som suttit i Sunes bås.
SHL

Storstjärnorna har passerat revy hos Sune: ”Höll på att slå av mitt ben en gång”

Det krävs ett stort antal människor för att kunna arrangera och genomföra en SHL-match. Förutom exempelvis parkeringsvakter och entrévärdar behövs det personer som håller koll på statistiken som förmedlas i realtid till oss hockeykonsumenter. Sune Lindblad är chef över sekretariatet i Kinnarps Arena. Han har verkat inom HV71 i snart 37 år och förutom att beskriva sitt och kollegornas arbete under en vanlig SHL-match i november, delar han också med sig av många minnesvärda ögonblick från karriären. Bland annat när de fick hålla tillbaka en ung Peter Forsberg och en minnesvärd match för över 30 år sedan.
— Det blev sån dimma över isen så vi såg i stort sett bara axlarna och huvudet på spelarna, berättar Sune Lindblad för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en våg av nostalgi i form av gammal ishallskänsla som slår emot hockeysverige.se:s utsände när Sune Lindblad öppnar dörren till ett rum beläget bakom utvisningsbåset i Kinnarps Arena. Den nya arenan stod klar år 2000 och byggdes utanför gamla klassiska Rosenlundshallen, som revs först när skalet var klart. Det är i en bevarad del av den gamla hallen vi nu befinner oss.

Det är i detta rum personalen i HV71:s sekretariat har sitt krypin och väggarna pryds av gamla minnessaker från föreningens 46 år.
— Förr hade de andra sarger, det small mer när de träffades av skott. Ove Thörnberg brukade på uppvärmningarna skjuta stenhårda skott i sargen mot oss i sekretariatet bara för att jävlas.

Mannen som delar med sig av minnet från den gamle hårdskjutande HV-forwarden heter Sune Lindblad och är 65 år gammal. Åldern till trots har han ännu inte gått helt i pension utan jobbar halvtid som förvaltare inom Jönköpings kommun. Samma kommun som han jobbat som mätningsingenjör och förvaltare i under 45 år.
— Jag känner till varenda buske i kommunen, skämtar han.

FICK JOBBET AV LEGENDARISKE KLUBBCHEFEN

Sin fru har han varit tillsammans med något längre än yrkeslivet, 46 år, och i HV71 är han nu inne på år 37.
— Jag jobbade tillsammans med ”Bergan” (Jan Berstrand), ”Micke” Eriksson och Pether Eriksson. Pether är son till Denny (Eriksson) som då var klubbdirektör i HV71. En gång var vi och hälsade på honom på kansliet och jag frågade om han hade något bra jobb till mig så jag slapp lägga x antal kronor på inträdet varje gång HV spelade match.
Det visade sig att det inte skulle bli några som helst bekymmer.
— ”Ja, för katten. Du kan jobba här”, blev svaret från den legendariske klubbledaren.

För utomstående kan det vara svårt att förstå storheten HV71 åtnjöt i Jönköping vid den tden, och om sanningen ska fram fortfarande åtnjuter. I det vakuum som uppstod när Jönköpings Södra ramlade ur allsvenskan i fotboll 1969 bildades två år senare HV71 som redan från start blev mäkta populära i stan. Så har det sedan fortsatt år efter år efter år. Intresset för klubben har alltid varit stort från lokalbefolkningen.
— Det var kö ner till korvkiosken här på Rosenlund vissa matcher och då var det en ynnest att få glida in gratis, berättar Sune Lindblad och skrattar innan han fortsätter.
— Det har gett mig en del fördelar i livet att jag jobbar i HV. Många vet vem jag är och jag får prata hockey lite för mycket med mina jobbarkompisar ibland, säger han med glimten i ögat.

David Petrasek och Lance Ward har varit på besök hos Sune i sekretariatet vid flera tillfällen. Foto: Bildbyrån

Till en början hade Sune Lindblad ansvar för ett av utvisningsbåsen och på den tiden fanns det inget plexiglas och historier om spelare som försökte tjuva några sekunder genom att helt sonika försöka hoppa över sargen fyller rummet.
— Då fick man hålla tillbaka dem, berättar Sune.
En annan historia handlar om en spelare som inte ville lämna utvisningsbåset i en match mellan HV71 och mellan HV71 och Karlskrona.
— De hade en som hette Sverker Torstensson. Han blev utvisad och han tyckte han var orättvist behandlad. Så han la sig ner på bänken och vägrade gå in. Vi öppnade dörren och sa att det var dags. Han låg kvar. Jag kommer inte ihåg upplösningen, men på något sätt kom han väl tillbaka.

”FOPPA” VAR RASANDE

En ung Peter Forsberg. Foto: Bildbyrån

Första gången Peter Forsberg var på besök i gamla Rosenlundshallen är också det ett bevarat minne. Den då blivande superstjärnan satt på botbänken och blev fly förbannad över ett domslut från domaren Sven-Erik Sold.
— Vi hade inget plexi på den tiden och vi fick hålla i honom. Han hade ett herrans temperament, 17 år. Det är en sådan episod man kommer ihåg, berättar Sune.

Inget plexiglas, fick du några puckar på dig?
— Nej. Jag har faktiskt klarat mig bra. Det enda jag råkat ut för är att (Fredrik) Stillman höll på att slå av mitt ben en gång. Han hade bråttom in på isen och tog tag i dörren och där var mitt ben. Det var inte skönt och jag hade ett kraftigt blåmärke efter det.

Klockan börjar närma sig 17.00. Det är drygt två timmar till nedsläpp mellan HV71 och Mora och de övriga som ska jobba i sekretariatet den här kvällen börjar ansluta. 14 personer ska bland annat hålla koll på tekningar, räkna skott, hålla koll på var skotten tar någonstans, hålla koll på vilka spelare som är på isen och hur länge. Utöver det har de en speaker och två som sköter vardera utvisningsbås.

DIREKTKONTAKT MED SITUATIONSRUMMET

All utrustning ska packas upp. Det är datorer, monitorer och kablar i mängder som ska dras och kopplas. Arbetet sker effektivt och utan något synbart krångel.

Sune Lindblad är chef över alltihop och hans främsta uppgift innan matcherna är att få ihop funktionärer. Under matcherna har han direktkontakt med situationsrummet och
meddelar situationsrummet om någon situation behöver videogranskas. Ofta är det situationsrummet som ber Sune och domarna att vänta tills en situation är granskad.

Klockan 17:10 Vi rör oss mot korridoren där Mora håller till för dagen. Sunes uppgift är att få laguppställningen från tränaren Mattias Karlin som senare ska läggas in i datasystemet. Moratränaren är behjälplig och korrigerar till och med ett tröjnummer i truppen som verkar ha blivit fel.
— Det är väldigt varierande. En del av är väldigt pratsamma och trevliga och en del säger ingenting. De tänker väl på sitt och likadant så har jag mitt att tänka på, summerar Sune sina kontakter med SHL-tränarna inför matcherna.

TVÅ BESÖK HOS TRÄNARNA

Vi går vidare till HV71:s omklädningsrum och medan vi väntar på att Stephan ”Lillis” Lundh ska plita ner dagens HV-lag passar Sune på att utbyta några ord med målvaktstränaren William Rahm om sitt senaste teknikinköp.
Det visar sig att teknik är ett stort intresse hos Sune och det är faktiskt han som byggt domarmikrofonen som sitter i ett hål i plexiglaset i sekretariatet.
— Det är en gammal antenn från en Opel Ascona som jag köpte på Jönköpings bildemontering, berättar han.

Laguppställningen knappas in. Foto: Henrik Skoglund

Klockan 17:20 Laguppställningen förs sedan in i datasystemet av Sunes kollega. Direkt när det är klart dyker det på exempelvis stats.swehockey.se. Men förr var det betydligt mera smusslande med det där och lagen ville inte gärna släppa sina uppställningar för tidigt för att ge motståndarna eventuella fördelar.
Sune gör besök hos lagen en gång till innan matchstart. Detta för att kolla så ingen spelare strukits i sista stund.och få startande målvakt vilket är viktigt att lägga in i datorn innan match.

Klockan 17:40 Nu är det dags för mat, stämningen är uppsluppen hos sekretariatgänget som mumsar i sig korv med bröd.

HJÄLPER VARANDRA

Liksom många spelare har även Sune sina knep för att ladda för match. Han brukar gå ett varv runt arenan för att känna på stämningen. Med tanke på alla år han spenderat i föreningen blir det en del stopp på vägen för att prata. Plötsligt vänder sig Sune om:
— En sak skulle jag vilja ändra på. Det är musiken vid utvisningar som är samma som på 70-talet.

Matchen mellan HV71 och Mora ska dock försenas tjugo minuter. Detta sedan domarnas bagage kommit bort i samband med flygresan och den dömande kvartetten ligger efter tidsschemat de behöver för att göra sig redo för match. Som om inte detta vore nog gå också ett brandlarm i arenan. Men Sune behåller lugnet när vi är på väg uppför trappan för att lämna biljetter som några Moraspelares bekanta ska hämta ut i biljettluckan. Sune fick dem av en Moraledare när han var nere och tog laguppställningen.
— Det är sånt här som ingår. Vi hjälper varandra, säger Sune samtidigt som hockeysverige.se:s utsände nästan blir nersprungen av en vaktmästare som uppmärksammat brandlarmet.
— Jag måste säga det att hockeyfans är nog de ärligaste människor som finns. Det händer ofta att vi får in borttappade plånböcker till sekretariatet och det fattas aldrig något i dem tror jag, fortsätter han.

Brandlarmet visade sig inte vara något allvarligt och arenan behövde inte utrymmas.

FANNS INGET INTERNET

När Sune började i sekretariatet 1981 fanns inte internet. Det skulle dröja ytterligare cirka 10 år innan det började användas inom hockeyn. Till en början skickades matchrapporterna med post till svenska ishockeyförbundet. Sedan kom 80-talsklassikern Dream Team in i bilden.
— Då gick jag till kansliet efter matchen och faxade resultaten och statistiken till Aftonbladet, Expressen och motståndarlagen med flera. Det här tog rätt lång tid och jag vet att jag satt nere i sekretariatet till sent in på kvällarna. Ishallen var helt nedsläckt och det enda som lyste var min lilla skrivbordslampa.

Fullt fokus under match. Foto: Henrik Skoglund

När internet kom på 90-talet blev processen lite smidigare, men inte helt problemfri skulle det visa sig då leveransen skedde via telefonlinjen.
— På den tiden ringde arenorna till varandra när det blev mål. Varje gång de lyfte på luren så bröt de signalen ner till mig.
— Sen blev det mer och mer avancerat och vi åkte på kurser och allting. Jag hade väl lite intresse och det var väl det som gjorde att jag blev det jag blev. Bara för att kunna köra det enkla programmet jag hade så vet jag att jag fick en bunt med sju disketter.

ARRANGERADE HOCKEY-VM

Jönköping och den då relativt nybyggda Kinnarps Arena skulle få äran att arrangera några gruppspelsmatcher av VM 2002 som hade Göteborg som huvudort. Det här gav sekretariatet bättre utrustning och kunskap som Sune menar på gav deras egen kapacitet en rejäl skjuts framåt.
— I och med Kinnarps Arena så blev ju allt mycket modernare. Sen hade vi ju VM 2002 och jag vet att vi skulle få ett ”våldsamt internet”. Det var på två megabit, minns han tillbaka och skrattar innan han fortsätter.
— Det ansågs ju då helt ofattbart. Det är trots allt bara 15 år sedan.
Kanada krävde dock att få se rörliga bilder och HV71 lyckades få till att hastigheten trimmades upp till, på den tiden, hisnande tio megabit.

Klockan 18:40 Vi står i sekretariatet igen och undertecknad får i en föreläsning om allt som ska noteras under match. Exempelvis är målet uppdelat i åtta olika zoner och för varje skott ska det göras en notering i statistiken. Inte bara vem som avlossar skottet, utan också i vilken av dessa zoner det träffar.
— Det finns inget facit på detta. Det kan ju vara ett skott som målvakten räddar, men som egentligen skulle gått långt utanför. Det är jättesvårt för att se, berättar Sune och avslöjar också att det var Ulf Dahlén som fick igenom att målvaktsstatistiken skulle släppas till allmän kännedom.
— Han ville ha statistiken efter varje match, men den fick vi ju inte ge honom. Men han fick igenom det till slut så att den är öppen för alla lag att ta del av. I den kan man se var målvakterna släpper flest skott och var de räddar flest.

SETT ALLA GULD LIVE

Ur HV71:s matchprogram 1994.

Sune Lindblad berättar att han fått uppleva HV71:s samtliga fem SM-guld på plats.
— Första året, 1995, då var vi inte så många funktionärer. Då fick vi åka med laget.
15:48 in i den fjärde perioden tog Johan Lindbom i för kung och Sune Bergman och skänkte HV71 föreningens första SM-guld.
— Vi gjorde den där berömda svängen över stan med flyget på väg hem, minns Sune tillbaka.
— Brandkåren stod med öppna dörrar och spelade HV-låten och när man väl kom in i ankomsthallen vid Axamo (Jönköpings flygplats) var det till och med folk i belysningsstolparna och det jublades överallt.

Hur var första guldet på hemmaplan 2004?
— Det var häftigt. Nu blev det så stor vinst, 5-0 över Färjestad, men det var eurofori.

FOKUSERAD STÄMNING I BÅSET

37 år i samma förening, nära händelsernas centrum från sin position i sekretariatet. HV71 har under denna tid avancerat från division ett till elitserien/SHL, etablerat sig och på 2000-talet blivit en storklubb att räkna med. Självklart är det svårt att plocka ut endast ett favoritminne. Tillslut blir det SM-gulden på hemmaplan (2004 och 2017) som skiljer ut sig en smula extra.
— När man får ta del av allas glädje. Både i arenan och ute på stan. Man åkte ut efter matchen och det var köer överallt, nervevade rutor, flaggor och tröjor och jag vet inte allt.

Klockan 19:10 Speakern Sebastian Hörlin tar till orda inför den något försenade matchen och börjar läsa upp laguppställningarna för de respektive lagen.
Om stämningen är uppsluppen och skämtsam innan match, blir den successivt mer och mer fokuserad ju närmare matchstart vi kommer. Alla går in i sin roll och det finns inte längre utrymme för något annat än vad som händer på isen.
”Sexan wide”, utropas lite senare när matchen är igång och betydelsen av det hela är att nummer sex skjutit ett skott som går utanför målburen. Det matas blixtsnabbt in i systemet.
— Jag tycker vi har ett himla bra gäng och sammanhållning. Alla känner sitt ansvar tycker jag. Vi hjälper varandra och vi ropar om någon inte ser. Vi är före domaren i stort sett när vi matar in informationen.
— Peppar, peppar.Men det är sällan vi gör fel vid utvisningar och sådant. Det kan bli knepigt ibland om man säger så.

KAOSET FÖRSÖKER IBLAND UTNYTTJAS

Målet är att så många spelare som möjligt ska vara på isen samtidigt och det är därför dubbelutvisningar kvittas bort. Men vid många regelbrott på kort tid kan det vara svårt att hålla koll på vem som ska in först och när.
— Till slut kanske det bara blir en utvisning som kommer upp på klockan, men det kan vara fullt med folk i båset. Då kan det bli lätt rörigt.

Sune berättar att förvirringen ibland försöker utnyttjas av spelarna och drar sig till minnes när en hel landslagsfemma från Färjestad satt på botbänken, bland annat bland andra Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg, Peter Nordström, den så kallade ”Jönssonligan”.
— Det var otroligt rörigt och de tjatade på vår båskille ”fan, jag ska in”. Då ser man på TV-skärmen att den här killen står blick stilla och rör inte en min. Sen plötsligt bara går han fram och öppnar dörren och släpper in en spelare. Rätt eller fel tror jag inte någon vet än idag, skrattar Sune.
— Sitter det fem landslagsspelare och säger att man gör fel då blir man ju påverkad om man är normalt funtad. Då gäller det att ha bra självförtroende.

Klockan 19:18 Bägge lagen har kommit in på isen och hemmalagets Victor Ejdsell får ta emot pris av HV71:s sportchef Johan Hult för sina insatser i Hockeyallsvenskan förra säsongen. Stämningen i hallen stegras, men i sekretariatet lägger sig ett lugn och fullt fokus tar vid.

Matchpuckarna hålls kylda under för att bevara kvalitén. Foto: Henrik Skoglund

Efter matchsponsorns representant fått ta emot en matchtröja av lagkaptenen Martin Thörnberg, med sedvanlig fotografering, och Kenan Sinanovic med van hand styrt den fjärrstyrda robotgräsklipparen till mittpunkten för att leverera pucken, drar matchen igång.

Martin Thörnberg överlämnar en matchtröja till matchsponsorn och Kenan styr den fjärrstyrda robotgräsklipparen som levererar matchpucken. Foto: Henrik Skoglund

Klockan 19:21 Siffror rabblas i stort sett oavbrutet från några av  personerna som ingår i det väloljade maskineriet och undertecknad börjar tänka på barndomens bingohallsbesök i snabbspolning.
”27,18, blått”, utropas när HV-spelaren David Gustafsson vinner en tekning mot Moras Emil Aronsson.

”OVERKLIG SITUATION”

Oktober 1985. HV71 är nykomlingar i elitserien och gör sig redo för sin femte match i grundserien hemma mot Brynäs. I Jönköping råder total hockeyfeber, även om de fyra första matcherna bara gett en seger. 4760 personer hade bänkat sig i Rosenlundshallen för att heja fram Bengt Kinell, Ivan Hansen och de övriga hemmahjältarna till seger.
8-1 lyste på tavlan 60 effektiva spelminuter senare.
— Mina spelare såg ingenting, trots att de tog av sig visiret, sa Brynäs coach Stig Salming efteråt till Aftonbladet.

Vad var det egentligen som hände? Varför såg bortalagets spelare ingenting?
— Det var brittsommar. Det blev sån dimma över isen så vi såg i stort sett bara axlarna och huvudet på spelarna. Misstaget man gjorde var att man öppnade dörrarna för att vädra ur fukten, men man släppte in ännu mera värme så det blev ännu mer dimma. Det var en helt overklig situation.
Brynäs klagade på resultatet på grund av omständigheterna, men HV tilldelades segern med motiveringen att det var lika för bägge lagen.

En annan minnesvärd episod inträffade i februari 2016 när en vaktmästare borrade sönder ett kylrör i isen i pausen mellan den första och andra perioden i mötet HV71-Karlskrona. Glykol vällde upp ur hålet och isen såg allt annat än spelbar ut.
100 meter från Kinnarps Arena pågick dock SM i curling och isexperten Hans Nyman kallades in och lyckades lösa det hela såpass att matchen kunde färdigspelas.
— Det var en märklig händelse och det var tur att den här mannen fanns här.

SPECIELL DATOR

Klockan 19:55 Perioden är slut och nu ska statistik från den första perioden levereras till pressrum och de respektive lagen. Sune Lindblad berättar också att de har en speciell dator med avancerad statistik som inför matcherna bärs upp till kommentatorshyllan och ut till OB-bussen. Det är statistik som istid och tekningar i realtid som de som sköter TV-produktionen snabbt kan ta del av direkt från sekretariatet. Det är statistik som istid och tekningar i realtid till de som sköter TV-produktionen och till kommentatorerna som snabbt kan ta del av information direkt från sekretariatet. Där finns också all historik om spelare och matcher.

Händer det ofta att ni rättar domaren i samband med målsituationer när det kommer till målskyttar och framspelare?
— Ja, det händer. Vi har en liten whiteboardtavla som vi skriver upp målskytt och passningsläggare på varje gång det blir mål. Sen visar vi upp den för domarna varje gång de kommer och stämmer det då så gör de… Sune visar tumme upp.
— Alla har inte det tror jag, men vi har det och de är väldigt tacksamma att vi gör detta för det underlättar så mycket för domarna. Ofta kanske vi har sett reprisen så vi vet att det kanske var en styrning. Det är inte alltid domarna ser det.

Klockan 21:17 Speakern Sebastian Hörlin missar att utropa en offside vilket väcker munterhet hos de som sköter mediakuben från en annan plats i arenan.
— Nä, för det där var ju inte offside, ropas ut ur en liten högtalare vid hans sida, samtidigt som kollegan Kenan lutar sig fram och säger skämtsamt:
— Det där kan ha kostat dig jobbet.

GRETZKY SKÄMDES

Det brukar ofta sägas att domarna har gjort en bra match när de inte märkts. Likadant är det för personalen i sekretariatet menar Sune.
— Vi är bäst när vi inte syns. Vet man inte att båset finns där och det inte varit några intermezzon, då lägger folk inte märke till det. Jag kan träffa folk som går på varenda match utan att ha sett mig, skrattar Sune.
— Flyter allting på och vi gör vårat jobb, då märks vi inte.

Han och hans kollegor är mycket noga med att vara så neutrala som möjligt när det kommer till känsloyttringar i samband med matcher.
— Jag vet ibland när vi kör ungdomsmatcher, då är det föräldrar som hjälper till. Då händer det ibland att det jublas från båset, då får jag säga till dem: ”Lugn, lugn. Här i båset är vi neutrala”.

Sune Lindblad. Foto: Henrik Skoglund

Inför VM-matcherna i Kinnarps Arena 2002 åkte bland andra Sune och dåvarande marknadschefen i HV71, Janne Hedell, till Hannover 2001 för studiebesök under VM-turneringen där.
— Vi satt bakom Wayne Gretzky på VIP-läktaren. Kanada spelade och gjorde mål. Han ensam ställde sig upp reflexmässigt och jublar med händerna i luften. Alla vi andra satt ner och var ganska ointresserade av matchen.
”The Great One” var vid tillfället manager för Kanada och han upptäckte strax att han var relativt ensam på läktaren om att jubla och visa glädjeyttringar.
— Han tittade höger, tittade vänster. sen satte han sig ner lite skamset, skrattar Sune.

Klockan 21:30 Matchen är slut och Sune sammanfattar den som lugn ur hans och hans kollegors synpunkt. Inte många utvisningar att hålla reda på, inga samtal med situationsrummet och matchen var avgjord på ett tidigt stadium.

Robin Figren får ta emot pris efter matchen. Foto: Henrik Skoglund

Idag 18:00
Västerviks IK - Timrå IK
1 2.65
X 4.10
2 2.25
Idag 19:00
Almtuna IS - Västerås IK
1 2.55
X 4.10
2 2.30
Idag 19:00
Modo Hockey - Kristianstad IK
1 1.37
X 5.75
2 6.15
Idag 19:00
Södertälje SK - Tingsryds AIF
1 2.10
X 4.10
2 2.85
Lördag 15:15
Luleå HF - IK Oskarshamn
1 1.31
X 6.45
2 8.75
Lördag 15:15
Linköping HC - Djurgårdens IF
1 2.35
X 4.25
2 2.70
Lördag 15:15
Leksands IF - HV 71
1 2.70
X 4.30
2 2.35
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten