Sök
Linus Högberg under matchen mellan Sverige – Schweiz.
Nyheter

Efter nya blundern: ”Jag får bjuda på roomservice för att muntra upp honom”

Sverige körde över Schweiz med 7-2 och segertåget rullar vidare. Men ett av målen vill nog Linus Högberg bara glömma. Backen tappade in en puck i eget mål.
– Mot Danmark gjorde jag nästan en exakt kopia. Det är det som är så jäkla konstigt, säger Högberg till hockeysverige.se. 

BUFFALO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Precis som vanligt går Sverige som tåget i JVM:s gruppspel. Segern över Schweiz med 7-2 var Juniorkronornas 43:e raka. Men det var först i tredje perioden som svenskarna fick rejäl utdelning och kunde bjuda på målfest. Innan var det en tät match, och Linus Högberg stod för ett misstag han nog helst av allt bara vill glömma. Backen tappade in en puck i egen mål. Ett mål som betydde att Schweiz kunde kvittera till 1-1.
– Jag försökte vända ifrån där och så kommer jag framför mål och så slår han på min klubba och så ja… den trillar in. Vad ska man säga? Det är sådant som händer, säger han och suckar.

Vad känner man just då?
– Ja… Det var många tankar som flög igenom huvudet.

Så hur var det att komma igen efter det?
– Det är svårt. Det var väl en sådan match för mig idag. Det studsade fel och så. Man har sådana dagar och man får bara acceptera det.

”DET ÄR TUR ATT MAN HAR SÅDANA KILLAR I LAGET”

Men målet blev som tur var inte avgörande på något sätt för själva utgången i matchen. I den tredje perioden körde Sverige över Schweiz och vann till slut med klara 7-2.
– Schweiz är jäkligt bra. Men sedan fick Lias och gänget igång produktionen så resultatet stack vi iväg lite. Det är tur att man har sådana killar i laget när man göra sådana blunders som man gör, säger Högberg och ler.

Och du fick inte ens målet i matchprotokollet. Det gick till en schweizare.
– Haha nej, det hade jag inte velat ha heller. Första målet i JVM på det där sättet… Det hade varit en mardröm.


Till slut kunde Högberg (vänster) le åt eländet. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”DET ÄR SÅ JÄKLA KONSTIGT”

Ja, efter matchen kunde backen mest skratta åt eländet. Och skratta åt att det inte var första gången han stod för ett liknande misstag.

Har du varit med om något liknande mål tidigare?
– Det är det som är så jäkla konstigt. Mot Danmark (träningsmatch inför JVM) gjorde jag nästan en exakt kopia av målet. Det var den matchen när vi vann med 13-1.

Något som gör det hela extra galet är att även i den matchen stod Filip Larsson i det svenska målet. Matchen mot Schweiz var Larssons första i årets JVM då den ”givna” förstamålvakten Filip Gustavsson vilade.
– Jag får bjuda Larsson på roomservice eller något för att muntra upp honom. Om han nu godtar min ursäkt, säger Högberg och skrattar.


Larsson plockar ut Högbergs ”självmål” till 1-1. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”DE TVÅ FÅR BÖRJA SAMARBETA”

Sveriges huvudtränare Tomas Montén kunde även han skratta åt det hela efter slutsignalen.
– Haha, det var nästan likadant som mot Danmark. Det var Filip Larsson som stod då också. Så de två får prata med varandra och börja samarbeta lite, skämtar Montén.
– Nej, det är surt såklart. Jag tycker Linus gör det bra. Det blir en tuff uppgift efter det men jag tycker att han skakar av sig det på ett bra sätt och spelar riktigt solid i tredje perioden.

Linus Högberg spelade drygt sju minuter i segern mot Schweiz. Den 19-åriga Växjö-backen har fått anpassa sig till rollen som sjunde back.

Vad känner du annars kring ditt spel i turneringen så här långt?
– Det är väl okej. Jag har inte fått så många minuter så det är svårt att komma in och göra något bra av det. Det är väl bara att försöka spela enkelt och göra det så enkelt som möjligt. Inte sätta sig i dumma situationer, säger han avslutningsvis med ett nytt leende.

Den här artikeln handlar om: