Felix Sandström.
SHL

En efterlängtad comeback efter helveteshösten: ”Blev slutkörd av ingenting”

ANNONS

Det som skulle bli hans stora genombrottssäsong förvandlades till ett helvete under hösten. Felix Sandströms magproblem blev så pass allvarliga att han tvingades till ett långt uppehåll. Men nu är den tidigare juniorlandslagsmålvakten redo för comeback – i IK Oskarshamn i Hockeyallsvenskan.
– Även om det var jobbigt mentalt att inte kunna spela så var det jobbigt mentalt när jag inte kunde göra mig rättvisa då jag blev slutkörd av egentligen ingenting, säger han till hockeysverige.se.

En av Sveriges mest talangfulla målvakter, Felix Sandström, har haft en tuff säsong. Magproblem har gjort att Brynäs 20-åring bara har spelat åtta matcher i SHL.

Nu är han tillbaka i speldugligt skick och ska matcha sig i form genom en utlåning till IKOskarshamn i Hockeyallsvenskan.
– Det har inte varit någon succésäsong direkt utan det har varit lite tufft med problemen med magen som jag har haft. Jag har inte fått någon riktigt klarhet i det. Vi började undersöka det redan i somras, men det drog ut på tiden lite grann. Eftersom det ändå kändes ganska bra på försäsongen sköt vi upp vidare undersökningar, berättar Felix Sandström för hockeysverige.se och fortsätter:
– Till slut funkade det inte. Det blev för mycket. Jag blev trött och fick inte i mig tillräckligt med näring. Det kändes inget bra så då bestämde vi att ta tag i det där så jag kan göra mig själv rättvisa när jag spelar.

Tappade du vikt och så vidare?
– Kortsiktigt gjorde jag det, men inte långsiktigt. Jag vägde lika mycket då som jag gör nu då allt fungerar bra. Däremot, när jag spelade kunde jag tappa sjuk mycket i vikt så självklart blev det då ett problem med både vätska och mat.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”DET HAR VARIT FRUSTRERANDE”

Magproblemen bidrog till att Sandström inte kände att han kunde göra sig själv rättvisa på isen när han väl spelade.
– Spelet har gått lite upp och ner. Jag gjorde några bra matcher och sedan några sämre. Jag hoppas nu då det känns bättre att jag ska vara stadigare, jämnare, hålla fokus bättre och dom bitarna.
– Just näringen är ju ganska väsentlig då det gäller just att hålla fokus och den biten så mitt mål nu då jag kommer tillbaka är att jag ska vara en trygg och stabil målvakt. Och då att även tillföra Oskarshamn dom bitarna.

Hur mår du i dag?
– Jag mår bra, mycket bättre. Jag känner mig jäkligt laddad för att dra igång igen och få spela matcher. Det har varit frustrerande att vara på sidan av så pass länge. En mindre kul period…

Hur har du tagit dig igenom det mentalt?
– Även om det var jobbigt mentalt att inte kunna spela så var det jobbigt mentalt när jag inte kunde göra mig rättvisa då jag blev slutkörd av egentligen ingenting. Självklart har det varit tufft, men jag har också lärt mig en del. Det har gått bra ändå även om jag varit frustrerad, men nu känner jag mig väldigt laddad för att dra igång igen.

Har du kunnat tränat någonting under den här tiden?
– Ja, utefter dom förutsättningarna jag har haft, alltså jag har kunnat köra i min takt.

TACKAR ALCÉN FÖR STÖDET

En som varit viktig för Felix Sandström under hela den här sjukdomstiden är målvaktstränaren ”Pecka” Alcén.
– Ja, precis, att ha någon att snacka med. Jag har ändå kunnat vara nära hockeyn hela tiden och inte känt att jag varit borta, om man säger så. Jag har varit på hallen, på is och ”fysat” under en ganska långt tid nu, så borta från hockeyn har jag inte varit så länge.

Hur ser du själv på utlåningen till Oskarshamn?
– Som en bra möjlighet. Det är jättekul att Oskarshamn vill jobba med mig samtidigt som det är en jättebra möjlighet för mig att komma igång och spela matcher. Jag har varit här i en dag och det verkar vara ett jäkligt bra gäng.
– Dessutom känner jag målvaktstränaren, Nizze Landén, sedan tidigare och jag har även koll på headcoachen (Björn Hellkvist) sedan tidigare. Det känns riktigt bra att få möjligheten här.

Känner du en besvikelse över att du inte får chansen att spela i Brynäs nu då du är tillbaka eller ser du bara positiva bitar i att fä chansen till att spela matcher i Oskarshamn?
– Jag har ändå lärt mig det att se möjligheterna och inte gräva ner sig eller grubbla över det negativa. Det är en jäkla bra möjlighet det här, att Oskarshamn vill ha mig och att jag får spela matcher här. Det känns som en bra lösning.

Vad hoppas du av den här trippen till Oskarshamn, är det främst att få komma igång och spela matcher?
– Ja, att få spela matcher, känna mig trygg i det och känna att det funkar med magen. Att komma tillbaka i toppform och utvecklas. Nu när jag varit borta så pass länge känns det här, som sagt var, som en väldigt bra möjlighet och jäkligt schysst av dom att ge mig den här chansen. Sedan vill jag genom att vara stabil hjälpa Oskarshamn att vinna matcher.
– Jag känner (Gustav) Olhaver sedan tidigare och det är nog den enda jag kände innan jag kom hit, men jag har ju koll på en del av killarna sedan tidigare också. Det var många glada miner på första träningen och en väldigt trevlig förstaupplevelse så det ska bli kul att få jobba med det här gänget.

När är du tillbaka i Brynäs?
– Jag har fokuset här i Oskarshamn nu och det är inte sagt något om när jag kommer vara tillbaka. Jag ska göra mitt jobb här bra och har fokuset på det som komma skall. Det andra får komma sedan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch