Sök
Lina Ljungblom.
U18-VM-Dam 2018

Lina satsar mot toppen genom att spela med killarna: ”Det är roligare”

Medan de flesta andra tjejer i hennes ålder söker sig till SDHL-klubbar har Lina Ljungblom, 16, valt att fortsätta matcha med killar. Den svenska U18-VM-forwarden hoppas kunna fortsätta göra det.
– Jag tror att för min del att jag utvecklas mer samtidigt som jag tycker det är roligare att spela med killar, säger hon till hockeysverige.se från Ryssland där U18-VM pågår som bäst.

U18-VM har inletts med ett par sensationer. Ryssland vann med 4–3 över Kanada i första omgången. Det innebar att för första gången i U18-VM:s historia har ett europeiskt lag besegrat ett från Nordamerika. Samtidigt skrällde Sverige när man tog sin match mot USA till förlängning. Där blev det dock förlust, 1–2.

Omgång två var dock skrällfri. Sverige förlorade mot Kanada med 4–0 medan USA slog hemmanationen Ryssland med 5–3.

Den som har gjort Sveriges enda mål så här långt in i turneringen är Lina Ljungblom.
– Det var mest spel i vår försvarszon. När vi väl kom in i deras zon och har exempelvis powerplay tycker jag att vi hade bra snurr och får farliga lägen, berättar 16-åringen från Skövde för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi gör bra saker, jobbar som ett lag, täcket skott och sådana saker så jag tycker att vi gör en bra prestation. Dessutom fick vi ett poäng mot USA vilket vi aldrig fått förut, vilket är riktigt kul.

Målet gjorde Ljungblom i mitten av tredje perioden framspelad Josefin Bouveng och Jenny Antonsson.
– Det var i powerplay. Vår back sköt och sedan hamnade den hos mig, så det var bara att slå in returen.
– Känslan? Jag har inga ord för det (skratt). Det var faktiskt helt fantastiskt. Det var både mot USA och första matchen i VM… Det finns inga ord för hur coolt och fantastiskt det var.

HITTADE INTE SAMMA SPEL MOT KANADA

Dagen efter blir det alltså, mer programenligt, förlust mot Kanada med 4–0.
– Personligen tycker jag att USA:s spel går lite fortare så jag tycker att vi borde ha kunnat spela bättre mot Kanada. Det var inte vår bästa match, alla var nog inte på topp och vi jobbade inte riktigt som ett lag. Det var också det vi föll på.

Varför blev det så, var det mentalt?
– Ja, jag tror det och att vara med från start eftersom det går undan direkt då domaren släpper pucken. Vi släppte in ett mål redan i andra bytet och det ger inte energi. Det gäller att vara med första fem minuterna så man kommer in i matchen.

Hur har du upplevt din egen insats i turneringens första två matcher?
– Jag tycker själv att jag var bättre under USA-matchen än i den mot Kanada. Efter målet fick jag jättemycket energi och allt det där.
– Kanadamatchen var sämre från min sida, men jag tycker ändå att det gick helt okej.


Foto: Bildbyrån/Erik Mårtensson

”HAFT LITE ROLIGA AKTIVITETER”

I kväll, 17.30 svensk tid, möter Sverige hemmanationen Ryssland.
– Där kan vad som helst hända. Ryssland är bra eftersom dom har slagit Kanada och har många bra spelare. Samtidigt kommer dom säkert ha mycket hemmapublik på plats så det kommer bli kul att spela den matchen.
– Spelar vi som vi gjorde mot USA så tror jag att vi kan vinna. Självklart satsar vi på vinst i den matchen, säger Ljungblom som tillsammans med övriga svenska laget hade en dag utan träning igår som uppladdning inför kvällens match.
– Vi har haft lite roliga aktiviteter och efter det har vi varit och ätit på en restaurang och tagit det lugnt. Det var skönt och behövdes efter två tuffa matcher.

Lina Ljungblom har annars valt att gå en annan väg än sina lagkamrater då det handlar om att ta en plats i JVM-laget. I stället för att söka sig till en SDHL-klubb har hon valt att fortsätta spela med och mot killar.
– Jag tror att för min del att jag utvecklas mer samtidigt som jag tycker det är roligare att spela med killar. Det är mer fysiskt och jag får använda kroppen mer, vilket jag gillar, berättar Lina Ljungblom som tror hon kan spela ytterligare någon eller några säsonger med killar.
– Ja, jag hoppas på att kunna göra det så länge som möjligt, i alla fall så länge jag är J18-spelare. Så nästa säsong också, men sedan får vi se vad som händer.

SKÖT NIO MÅL PÅ TVÅ DIVISION 2-MATCHER

Givetvis blir det en stor omställning för 16-åringen då hon ska ta steget från att spela med Skövdes killar till att spela med tjejerna i exempelvis Sveriges U18-landslag.
– Klart det är en fysisk skillnad. När jag spelar med tjejerna får jag använda kroppen mindre och så vidare. Här går det också lite långsammare, vilket också kan vara lite roligare eftersom jag då kan ha lite mer puck.

Du har även spelat två matcher med Skövdes damlag i division 2 där du har gjort nio mål…
– Tjejerna som spelar i det laget gör det för att det är kul och att ha något att göra. Pappa är dessutom tränare för det laget.

Var det många SDHL-klubbar som ville sajna upp dig inför den här säsongen?
– Ja, eftersom jag före säsongen skulle välja gymnasium. Då var det många som var på mig och frågade vad jag ville göra. Jag valde att stanna kvar i Skövde.
– Nu går jag på NIU (Idrottsinriktning) där vi har hockey två gånger i veckan. Egentligen är det vem som helst som kan vara med där, men det är ändå träning. Det är mycket teknik med puck där och inbrytningar och sådant som jag tycker att jag behöver träna på. Det ger mig jättemycket att vara med där, säger Skövdespelaren som var med på Junior-VM redan förra säsongen. Då svarade hon för en assist på sex matcher och Sverige slutade fyra.

Vad krävs det om Sverige ska ta en medalj i år?
– Alla måste göra det här lilla extra där ute på planen, täcka det här extra skotten. Sedan handlar det om att spela som ett lag och verkligen hjälpa varandra på planen.

Den här artikeln handlar om: