Sök
Ole-Kristian Tollefsen
SHL

Efter hjärnskakningen – karriären över för Tollefsen: ”Bara grät”

Ole-Kristian Tollefsen lägger av. Den 33-årige före detta backen tvingas sluta med hockeyn på grund av hjärnskakning. I en intervju med färjestads hemsida berättar norrmannen om beslutet.
– Att inte själv få välja när det är slut är jobbigt, säger Tollefsen.

När Färjestad startade upp sin säsong i början av augusti fanns Ole-Kristian Tollefsen inte med. Sviterna från hjärnskakningen som han ådrog sig i februari 2017 efter en krock på träning med en lagkamrat satt fortfarande kvar. Läget har sedan dess inte förbättrats och nu tvingas alltså SHL-profilen att lägga skridskorna på hyllan. I intervjun på Färjestads hemsida berättar Tollefsen om smällen.

– Jag minns att Jämtin kom fram först till mig och kollade hur det var med mig. Han tyckte, för mitt eget bästa, att jag skulle ligga kvar. Det har aldrig varit min stil utan jag tog mig upp igen. När jag sen gick av isen så kändes det ju såklart att jag fått en smäll, men det har hänt förut så jag tänkte inte mer på det.

Efter träningen började det snurra i huvudet på honom och Tollefsen förstod att något inte stod rätt till.

– Det var riktigt läskigt. Jag duschade och körde hem. Jag skulle hämta barnen på dagis men fick ringa min fru och be henne göra det. Hon hörde direkt att jag lät annorlunda. Det som är riktigt läskigt är att jag inte minns det. Varken det, vilken väg jag åkte hem eller de tre efterföljande veckorna, säger Tollefsen.

Sedan dess har Tollefsen gjort allt för att bli frisk. Han har träffat en psykolog, gått på dagrehab men ingenting har hjälpt.

– Jag satt vid middagsbordet och förklarade för barnen att pappa inte kan spela hockey längre. Jag bröt ihop och bara grät, vilket vi alla gjorde, minns Tollefsen till hemsidan.

Det blev 319 SHL-matcher med Färjestad och Modo för norrmannen. Dessutom har han över 100 landskamper för Norge, flertalet VM- och OS-turneringar samt ett hundratal NHL-matcher på meritlistan.

– Jag har haft äran att få vara hockeyspelare så länge. Att inte själv få välja när det är slut är jobbigt. Jag antar att det hade känts ännu jävligare om jag hade varit 25 eller så, säger Tollefsen till Färjestads hemsida.

Nu är karriären alltså över för en av SHL:s största profiler de senaste åren.

Den här artikeln handlar om: