UPPRÄTTELSE. Efter de tuffa åren i Edmonton hyllas Taylor Hall för sitt inflytande på Nico Hischier och Jesper Bratt.
Nyheter

Upprättelse för hånade draftettan: ”En av de som jobbar hårdast”

ANNONS

Han skickades från Edmonton Oilers med stämpeln på sig att vara en självisk spelare. Efter ankomsten till New Jersey Devils har kritiken mot Taylor Hall bytts ut mot hyllningar. Inte minst på grund av ledaregenskaperna han har visat upp.
– Det är jäkligt kul som ung spelare att få umgås och spela med honom ett helt år, se och lära vad som krävs för att ligga på den nivån som han gör, säger svenske rookien Jesper Bratt till hockeysverige.se om att få spela med Hall.

NEWARK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Taylor Hall har varit något av ett kontroversiellt namn i NHL de senaste åren. Kritiken mot draftettan från 2010 har stundtals gränsat till hånfull. Åtminstone om man lyssnar på de ilskna röster i Edmonton som vara glada över att se honom försvinna från Oilers när han trejdades till New Jersey Devils mot Adam Larsson sommaren 2016.

Hall anklagades inte sällan för att vara en självisk spelare som förgiftade omklädningsrummet i Edmonton. I New Jersey har det varit helt annat ljud i skällan kring 26-åringen. Den här säsongen har han hyllats som en de stora anledningarna till att Devils gått så pass bra att man är tvåa i tuffa Metropolitan Division.

AGERAR MENTOR ÅT ROOKIEDUON

Det är inte bara den fina produktionen som ligger bakom hyllningarna. Hall har även axlat rollen som mentor åt lagets yngre spelare. Inte minst då sina kedjekamrater, 19-åringarna Jesper Bratt och Nico Hischier.
– Det har gett Taylor en möjlighet att vara en ledare i sin kedja. Man ser hur han pratar med killarna konstant i båset om vad de ska göra. Det är kul att se kemin de har därute, men också skoj att se Taylor gå i bräschen och leda kedjan, kommunicera och hjälpa dem genom sina motgångar när de stöter på dem, säger coachen John Hynes om Hall och hans inflytande på rookieduon.

Jesper Bratt håller med. Den före detta AIK-forwarden, som spelade allsvensk hockey så sent som i fjol, är smickrad över att få spela så högt upp i Devils kedjehierarki som han gör. Han är dessutom tacksam över att ha Taylor Hall att se upp till.
– Alla vet att Hall är en fantastisk hockeyspelare. Han skapar lägen från ingenstans. Många tänker bara på hans fart och hans skills, men han är troligtvis en av de i laget som jobbar hårdast på både träning och match, säger Bratt till hockeysverige.se.
– Det är jäkligt kul som ung spelare att få umgås och spela med honom ett helt år, se och lära vad som krävs för att ligga på den nivån som han gör.

Hall toppar Devils interna poängliga med sina 51 poäng på 46 matcher. Bratt och Hischier delar på andraplatsen med 31 poäng vardera. Schweizaren Hischier, vald som första spelare av Devils i draften förra sommaren, har emellanåt blixtrat till under sin första NHL-säsong.
– Nico är också fantastisk. Han har en oerhört ljus framtid framför sig. Han är otroligt skillad och smart center, säger Bratt som stormtrivs i den nya omgivningen.
– Vi har verkligen har lärt känna varandra och vi får till en bra snurr tillsammans. Det har känts bra.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

”VARJE MATCH HÄR ÄR TUFFARE”

Jesper Bratt är uppe i drygt 50 NHL-matcher med Devils och har därmed mer eller mindre spelat vad som motsvarar en allsvensk grundserie. Trots att arbetsbördan i NHL är tuffare än vad som var fallet i Sverige har han inte känt sig sliten.
– Jag känner mig fortfarande fräsch och har inga skavanker som jag har drabbats av, så det har varit skönt, säger han.
– Varje match här är tuffare, både fysiskt och mentalt, än i allsvenskan. Varje match blir som den viktigaste på året. Det är klart att det känns mycket, men det har gått bra. Jag kan rehabilitera mig hela tiden och känner mig fräsch efter matcherna.

Den tuffaste delen av säsongen återstår ändå. Devils har skaffat sig ett bra utgångsläge för att ta sig till slutspel för första gången sedan man tog sig till final mot Los Angeles Kings 2012. Ska man klara det måste lagets unga spelare, Bratt inkluderad, palla med pärsen som oundvikligen kommer att göra sig påmind.
– Nu spelar vi 20 matcher på 46 dagar. Det är ett tufft schema, men det är något som man får lära sig hantera också. Det är jäkligt roligt, för det är matcherna man vill åt. Tränar åker man bara och gör för att vara redo för match.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL