Jennifer Carlsson.
U18-VM-Dam 2018

Från JVM-silver till kvalspel – spännande framtid väntar talangen

ANNONS

 

För några veckor sedan blev Jennifer Carlsson historisk då hon var med och vann J18-landslagets första JVM-silver någonsin. Nu väntar nästa utmaning för 17-åringen – att rädda kvar Göteborgs HC i högsta serien.
– Det jag tänkt kring kvalet är bara att vi ska klara det. Jag kan inte säga att jag är nervös, men det kanske kommer längre fram, säger Jennifer Carlsson till Hockeysverige.se

 

ANGERED (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jennifer Carlsson inledde sin hockeybana i Hisingen, Göteborg där hon, som så många andra, inledde sin karriär genom att spela med killar.
– Det var en bra tid och roligt att få spela med killar. När jag var yngre var det en tjej till med i det laget, men sedan slutade hon, berättar Carlsson då hockeysverige.se träffar henne för en intervju på Angered Arena.

– Det var tuffare att spela med killar och det blev att jag givetvis fick byta om i ett eget omklädningsrum, men jag tycker att det fungerade bra och jag fick en bra respekt hos killarna.

Som ung tjej från Hisingen, lockade det inte mer att spela Gothia Cup i fotboll med BK Häcken?
– Jag spelade fotboll, men hockeyn var roligare så jag fastnade för det. Jag gillar farten i hockeyn, att allt kan hända, om det är tio sekunder kvar kan du fortfarande avgöra en match, säger Jennifer Carlsson som har en av sina styrkor i skridskoåkningen.
– Vi åkte ganska mycket skridskor på Hisingen och hade bra träningar där. Det är väl anledningen och sedan har vi nu haft träningspass med en skridskocoach här, men även ute på Hisingen.

Vad betydde det för dig att få komma hit till Göteborgs HC och spela med tjejer?
– Det var en väldig skillnad. Inte bara på isen utan även utanför, jag kände mig mer som en del av laget och kunde nu sitta med i omklädningsrummet. Det här gjorde att jag kände att det var väldigt kul att få komma hit och spela med tjejer.
– Jag tycker också att det var en ganska stor skillnad hockeymässigt. När du spelar med killar kan du egentligen få en tackling när som helst. Med tjejerna är det inte riktigt så även om du självklart måste ha koll.
– Samtidigt, om vi nu vill tacklas lika mycket som man gör i herrhockeyn så tycker jag att vi ska få göra det.

Göteborg är både en bredd och elitklubb samtidigt som man jobbar hårt med integrationsfrågor i framförallt områden kring Angered. Det här är något som Jennifer Carlsson uppskattar.
– Jag tycker att det här är jättebra. När jag är här så är det samtidigt väldigt mycket barn här. Man ser hur roligt dom har det och att tjejerna mår bra av att vara här, vilket är jättekul.
– På onsdagar är det hockeyskola här för barnen, men själv har jag ännu inte varit med där så jag vet inte riktigt hur det funkar. Jag vet att det brukar vara med spelare där från vårt Division 1-lag och hjälpa till.

SPELAT UNGDOMS-OS
Säsongen 2016/17 var första gången 17-åringen från Hisingen fick dra på sig landslagströjan. Först var det spel i Ungdoms-OS, där Sverige vann, och sedan väntade Junior-VM.
– Det var jättekul att få spela landslaget. Jag var frisk under Junior-VM, men i slutet av turneringen blev nästan hela laget sjuka, säger Jennifer Carlsson med ett leende och fortsätter:
– Inför sista matchen, istället för att gå runt och dela ut bananer i omklädningsrummet så delades det ut halstabletter.
– I Lillehammer (UOS) var det första gången jag hade någonting med landslaget att göra. Det var jättecoolt, men jag hade nog inte fattat allt just då eftersom jag blev in-ringd till turneringen en vecka innan. Det här var nog ändå den största upplevelse jag varit med om. Allt, även det runtomkring, var verkligen jättecoolt, OS-byn och så vidare. Bara det är där vi åt var coolt och det här med att vi fick chansen att träffa andra från alla olika sporter.

Höll ni i hockeylaget ihop med aktiva från andra grenarna också?
– Vi bodde med alla från Sverige. Sedan gjorde vi så att hade exempelvis curlingen match så gick vi och hejade på dom och när vi hade match kom dom och hejade på oss. På så vis blev det en bra sammanhållning.

Nu blev du historisk för några veckor sedan då du var med i Junior-VM laget som vann silver efter att bland annat ha tagit poäng av ”omöjliga” USA, hur ser du tillbaka på den turneringen?
– Det var en jättekul turnering och vi hade ett jättebra lag. Det är ändå lite svårt att förstå att vi har tagit silver.
– Jag tror anledningen till att vi tog oss till final var att alla i laget jobbade för varandra och jag kände verkligen den här lagkänslan. Det är inte säker att när det kommer in spelare från många olika lag att man får ihop det, men nu blev det verkligen jättebra.

Det var över 2000 åskådare på läktaren när ni mötte Ryssland, blev du nervös eller blev du mest triggad?
– Jag blev inte mer nervös än vad man ska vara inför en match utan jag blev mest taggad.

Nu ska Ylva Martinsen, som du hade i Junior-VM, ta över som förbundskapten, hur ser du på det?
– Det ska bli jättekul att hon tar över. Hon är bestämd och hård, men samtidigt är hon en lugn och bra ledare då det inte gäller. Dessutom är Ylva väldigt tydlig i sitt ledarskap vilket jag gillar.

Jennifer Carlsson har den här säsongen i Göteborg svarat för två mål och totalt tre poäng på 30 matcher.
– Det är min första SDHL säsong och det känns som jag har haft en liten utveckling från första matchen till idag. Jag känner att det är skillnad. Jag tycker ändå att jag har haft en ganska bra säsong även om det inte direkt har gått så jättebra…

Har det varit tungt med alla förluster under säsongen?
– Ja, så har det varit. Man får tänka att det vi gör nu kommer att löna sig längre fram.

Du är landslagsspelare på juniorsidan och ses som en stor talang. Vi talade inledningsvis om kvalet, blir du kvar i Göteborg även om ni inte lyckas hålla er kvar i SDHL?
– Jag vill vara i en bra klubb med bra förutsättningar för att jag ska kunna utvecklas och bli bättre. Dessutom vill jag spela i SDHL. Jag vill samtidigt stanna kvar här i Göteborg eftersom jag har min skola och trivs bra här.

Har du funderat på college i USA?
– Ja, men som jag känner just nu så är jag inte jättesugen på att åka över dit, men det där kan ju förändras.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL