Christian Folin.
Nyheter

Svensken proppar stjärnan – men får rejält med stryk: ”Tränar på att bli bättre på att slåss”

ANNONS

Det var stjärnfyllt på isen när Los Angeles Kings och Edmonton Oilers i natt drabbade samman. Mitt i centrum hamnade Christian Folin. Den svenska backen hamnade i vilt slagsmål efter en till synes schyst men tuff propp på Edmontons stjärna Jesse Puljujärvi.  
– Det är sådant man får ta när man vill spela fysiskt. Det är inget man kommer sluta med bara för att man får några slag i ansiktet, säger Folin till hockeysverige.se.

LOS ANGELES (HOCKEYSVERIGE.SE)
Los Angeles Kings mötte i natt Edmonton Oilers på hemmais. Det blev en händelserik match som hemmalaget till slut kunde vinna med 5-2. Men trots mängder med stjärnor i de båda lagen, var det en svensk back som kanske fick de största rubrikerna. Christian Folin proppade Edmontons finska stjärna Jesse Puljujärvi. Det gillade inte Jujhar Khaira, och fajten mellan honom och Folin var ett faktum.
– Han (Puljujärvi) vände sig om lite så jag stod bara upp. Jag kunde ha kört över honom ordentligt om jag hade velat. Men man väljer att det lite lugnare i sådana lägen när inte spelaren är redo, berättar den svenska backen.
– Deras kille tycker antagligen det är jättefult och vill steppa in där. Det är så det är. Det är sådant man får ta när man vill spela fysiskt, men det är inget man kommer sluta med bara för att man får några slag i ansiktet.

Ja, Christian Folin såg ut att åka på några riktiga tunga smällar i det slagsmål som uppstod.
– Haha, ja. Den första träffade rakt över ögonbrynet så det började blöda direkt. Sedan kanske det var en eller två till som träffade. Man får bara ta det. Det är något man måste bli bättre på. Något man måste jobba på under sommaren och bli bättre för att vara redo.
– Sedan fick inte jag något bra grepp heller. Domaren var lite halvt i vägen i början och han hade av sina handskar direkt. Jag hamnade lite i underläge direkt och kunde inte återhämta mig efter det.


Christian Folin. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”JAG TACKLADE HONOM KNAPPT”

Det är enligt svensken mer regel än undantag att lagkamrater ”står upp” för varandra. Även om det är en schyst tackling som delas ut.
– Jag vet inte riktigt om det är så det ska vara när det är en ren tackling. Jag tacklade honom knappt, det var bara att det var en av deras bästa killar. Rör man honom så kommer en av deras fighter. Då blir det fight och han träffar mig direkt i huvudet och jag börjar blöda direkt. Jag tränar på att bli bättre på att slåss, helt klart. Men han var lite bättre, säger Folin och ler.
– Det har varit så i många år och jag tror inte att det är något som kommer att ändra sig framöver heller. Vill man vara fysiskt i NHL så får man vara beredd att ta några smällar också, så är det bara.

Så du tränar på att slåss?
– Ja, lite på sommaren och så har vi en fighter coach här i Los Angeles som hjälper till lite då och då. Han är inte här hela tiden men han kommer någon gång i månaden så att man kan jobba med honom.

Vad sa lagkamraterna i båset efter allt?
– De gillade tacklingen framför allt och sedan att man tar det. Det tror jag absolut att de gillar. Det är något jag har gjort hela min karriär. Jag gillar att tacklas och när jag spelar på det sättet så spelar jag oftast bra. Det är något jag vill fortsätta att göra.


Folin har delat ut proppar tidigare också. Foto: Harry How / GettyImages

”MÅNGA SOM VET HUR MAN VINNER PÅ DET HÄR STÄLLET”

Lagkamrater som Folin inte har haft speciellt länge. 26-åring bytte i år klubb från Minnesota till Los Angeles inför den här säsongen. En ny klubbadress där han trivs kanon och och har fått mycket förtroende.
– Jag trivs jättebra här. Det har varit ett skönt byte från Minnesota. Det är ganska härligt att bo på stranden, haha. Jag trivs jättebra med coacherna och lagkamraterna. Jag gillar att spela för coacherna här och har fått mycket mer förtroende de senaste matcherna. De gör att man gillar det mer.
– När man får gå ut i situationer som när andra laget plockar målvakten, då växer man såklart. Det är jättekul. Det gäller bara att vi spelar bra sista halvan och går till slutspel, så tror jag att vi kan vara riktigt farliga när det väl blir dags. För det är många som vet hur man vinner på det här stället.

Folins lagkamrat Adrian Kempe hade även han strålkastarna på sig i natt. Forwarden satte 2-0-målet för sitt lag.
– Han såg het ut hela matchen och började bra direkt. Det är så kul att se när han trycker på i sina skridskor. Det är en otrolig skridskoåkning han har. Jag kommer ihåg på campen i början på säsongen så rök han förbi mig på första träningen tror jag. Jag bara kollade bakom nacken och såg att han gjort mål. Han är jättegrym. Han är fantastisk och han kommer att bli en stjärna här i NHL framöver, mer än han redan är.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL