Maja Nylén-Persson.
SDHL 1

Släkt med Nicklas Lidström – nu gör hon OS-debut: ”En inspirationskälla för mig”

ANNONS

Hon är blott 17 år ung, men trots sin ringa ålder gör hon sitt andra stora mästerskap på seniornivå nu när OS drar igång imorgon med match mot Japan. För hockeysverige.se berättar Maja Nylén-Persson att hon är avlägsen släkting till Nicklas Lidström och att hon tror OS kommer bli en härlig upplevelse.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Skogsbo SK får nu med sin andra egenfostrade hockeyspelare till ett OS. Det handlar om backen Maja Nylén-Persson från Leksand. Den första från Skogsbo är ingen mindre än en släkting till Maja Nylén-Persson, nämligen Nicklas Lidström.
— Min mamma är syssling med Nicklas. Min morfar och Nicklas mamma är kusiner. Så vi är släkt på ganska långt håll, säger Nylén Persson med ett lätt skratt och fortsätter:
— Jag har träffat honom några gånger men det har inte blivit så ofta. Mina intryck av Nicklas är att han är en väldigt ödmjuk person. Något som jag även hört av andra att han ska vara. Han har absolut varit en inspirationskälla för mig. Det är stort att han kommer från Skogsbo. Att jag dessutom är släkt med honom gör bara saken bättre, berättar Maja Nylén-Persson med ett leende när vi ses för en intervju på Arlandas terminal 2 strax innan avresan till Sydkorea.

UTVECKLATS SEDAN FÖRRA SÄSONGEN

Så här långt den här säsongen har 17-åringen från Skogsbo gjort en mycket fin säsong i Leksand. På 29 matcher har hon svarat för fyra mål och totalt tolv poäng.
— Jag tycker att jag har utvecklats från förra säsongen och har tagit mer ansvar offensivt. Sedan är det kul att jag fått vara med här i landslaget och jag känner att jag har utvecklats som person genom det också. Att få känna på att möta världens bästa är väldigt nyttigt.

Hur har du utvecklats som person genom att vara med i landslaget?
— Det är lite annorlunda att vara med här och det innebär kanske också att jag får ta lite mer ansvar när jag kommer hem till Leksand igen.

Maja Nylén-Persson var nyligen med på Junior-VM där Sverige vann mycket överraskande ett silver, men trots det, 14 matcher i Damkronorna och en hel säsong med Leksand så känner hon sig inte sliten inför avresan till Sydkorea.
— Nej nej… Det var några veckor sedan vi spelade Junior-VM så det är ingen fara.

Vilka minnen och erfarenheter tar du med dig från den turneringen?
— Det är såklart att bli historisk samtidigt som vi visade att vi är nära USA och Kanada. Dom är inte oslagbara. Ryssland vann över Kanada medan vi spelade oavgjort med USA. Det är ingen omöjlighet att vinna över dom och jag tror att det är ett bra minne att ha med sig när vi kommer in i sådana här turneringar.

UTTAGEN I ALL STAR TEAM

Sverige stod alltså för en av två skrällar i Junior-VM när laget tog poäng av USA i grundserien.
— Nyckeln var vårt försvarsspel, att vi agerade som ett lag. Vi täckte skott för varandra, jobbade, hade en gameplan som vi följde och ett bra målvaktsspel. Sedan var vi effektiva när vi fick våra lägen. Allt måste falla på plats om vi ska rå på USA och så gjorde det i den matchen.

Maja Nylén-Persson svarade för två assist på fem matcher i Junior-VM och blev uttagen i turneringens All Star team.
— Det var kul att få ta en lite större roll än den jag kanske får ta här i Damkronorna. Att få känna på det och dessutom vara kapten är en väldigt nyttig erfarenhet att ha med sig. Det rullade på bra och det var kul att laget gick så bra.

Förlorade ni ett guld eller vann ni ett silver?
— Vi vann ett silver, så är det. Ingen trodde ens att vi skulle vara i final. Samtidigt är det surt då vi ändå var där, jag ville ju ha det där guldet.
— Nu när jag kommit hem och landat i allt så är jag väldigt stolt över silvret. Ett silver som jag känner att vi vann.

HENNES FÖRSTA OS

Leksandsbacken var med i VM redan förra säsongen, men nu ska hon som 17-åring få uppleva sitt första OS.
— Jag är mest lite pirrig. Jag brukar inte vara så nervös. Det är samma hockey som spelas hemma så det är bara att gå ut och göra det jag alltid gör. Jag ska försöka bidra med det jag är bra på samtidigt som det kommer bli mycket nya intryck med allt runtomkring. Jag tror att det kommer bli en härlig upplevelse.

Du är yngst i truppen, hur ser du på din roll vid sidan av isen?
— Jag kanske inte är den som syns eller hörs mest även om jag skulle vara äldst, säger Nylén-Persson med ett leende och fortsätter:
— Jag är lugn som person och tjejerna här tar hand om mig bra.

Maja Nylén-Persson och Elin Lundberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu är inte hon ensam från Leksand att vara med i OS. I truppen finns också backen Elin Lundberg. I en intervju med Tidningen HOCKEY har hon tidigare berättat om sin relation till sin ”lillasyster”.
– Det känns ungefär som hon är en lillasyster som gör samma saker som jag själv. Sedan kanske hon har lite mer talang än vad jag har haft (skratt). Samtidigt vet jag att det är tufft och vad hon går igenom eftersom jag har gått igenom samma saker.

Nylén-Persson:
— Det betyder jättemycket att ha med någon från vardagen. Elin har varit som en storasyster för mig sedan jag kom till Leksand. Vi började spela där när vi var ungefär lika gamla och hon vet vad jag har gått igenom och vice versa. Vi stöttar varandra jättemycket och det är jättekul att Elin är med.

Vilka förväntningar har du på dig i själv i turneringen?
— Att jag bara ska gå ut och spela som jag brukar. Det har ändå lätt till att jag är här så det är bara att fortsätta med det. Inte hitta på några nya saker utan bara bidra med det jag kan.

Hur långt kan det här laget räcka?
— Vi fokuserar till att börja med på första matchen. Det är tuffa matcher redan i gruppspelet så det gäller att fokusera på varje match och ta det steg för steg, avslutar Maja Nylén-Persson samtidigt som ”storasyster” Elin Lundberg ansluter för att ta en bild med Maja inför avresan.

Sverige inleder OS imorgon lördag mot Japan 8:40 svensk tid.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL