Sök
SHL
PETTERSSON: ”Ge oss trejder i SHL!”

De senaste dagarna har ganska tydligt visat att det där gapandet vi hör ibland om att man måste införa trejder i svensk hockey egentligen är ganska onödigt. De finns redan här, bara det att det sker på ett annorlunda sätt och det gör det av ganska givna anledningar.

”Vi måste ha trejder i svensk hockey!”, sägs det gärna någon eller ett par gånger per säsong.
Varför det inte funkar helt felfritt i en liga där folk tjänar alldeles för lite pengar för att trejdas fritt kors och tvärs över en natt, det har jag försökt att förklara tidigare.

Men vad jag däremot inte riktigt förstår är varför folk har det här behovet av att skrika ut att vi måste införa trejder i svensk hockey. Är det bara för att det låter coolt och är något man har i NHL?

För nu har vi ju haft Andy Miele till Växjö. Felix Sandström från Brynäs till HV71.
Libor Hudáček från Örebro till Färjestad.
Vi har Per Ledin från Karlskrona till Luleå och Gustav Rydahl till från Luleå till Färjestad.
Så varför behöver vi ”införa trejder i svensk hockey”?

Uppenbarligen går det att lösa de där spelarflytterna ändå. Med den stora skillnaden att spelarna kan välja själva om de vill göra flytten eller inte. Vilket känns lite mer humant än att sitta där med sina 30-40 000 i månaden, sambo, barn på skola/förskola och behöva flytta 40-50 mil därifrån på dagen.
Sånt där är nog lite lättare att behöva leva med när man drar in 10+ miljoner kronor per säsong.

Skillnaden här är att man sällan byter en spelare rakt av mot en annan. Det finns fortfarande all möjlighet i världen för varenda sportchef i det här landet att byta en spelare mot en annan spelare. Det är bara att fråga en motpart om det är okej, så löser man det och alla blir nöjda. Sånt har också hänt i Sverige, tro det eller ej.

Själv tycker jag att det inte bara är mer humant att ha det som vi har det i Sverige, med rådande löneläge. Det är troligen även bättre för klubbarna också. Att om nu Luleå vill ha in Per Ledin och släppa Gustav Rydahl, så är det väl rimligare om Rydahl i sin tur kan välja att gå till den klubb som helst vill ha honom, och dit han själv hellre vill, snarare än att han ska behöva skickas ner till eländet i Karlskrona?

Den här artikeln handlar om: