Sök
Erik Borg.
Tingsryds AIF

Från nattsvart skadehelvete till ett allsvenskt kontrakt: ”Det här jag levt för”

För ett år sedan satt han hemma med en bruten fot och undrade var hockeykarriären var på väg. Nu gör Erik Borg allsvensk succé i Tingsryd efter att ha tagit klivet upp från Hockeyettan och Halmstad. I lördags blev han målskytt mot Leksand.
– Pappa skickade ett sms där han skrev ”Att åka till Helsingborg och spela inför 100 personer eller åka till Leksand och spela inför 6000…”, berättar han för hockeysverige.se.

Det är alltid lika spännande när det kommer upp relativt okända spelare från Hockeyettan och gör avtryck i SHL eller Hockeyallsvenskan. En sådan spelare är centern Erik Borg som inledde säsongen i Halmstad – och som han gjorde det.

På 33 matcher svarade han för 20 mål och 53 poäng. Då ska vi ha i minnet att han förra säsongen i Hockeyettan gjorde åtta mål och totalt 17 poäng på 32 matcher. Succén i Halmstad har gjort att han just före transferfönstrets stängning skrev på ett kontrakt med Tingsryd som gäller säsongen ut.
– Det var kanske inget jag hade räknat med inför säsongen. Jag bröt foten den 9 februari förra året. Det var ganska nattsvart där och då, men jag bestämde mig för att ta mig tillbaka, berättar Erik Borg för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag fick en jäkligt bra sommarträning både i Göteborg och Halmstad. Sedan ska jag inte sticka under stolen med att det klickat ganska bra med mina två kedjekamrater, Martin Pärna (nu i Bik Karlskoga) och Gustaf Bergling (nu i IK Pantern). Vi har haft en fantastisk kemi, hela tiden jobbat hårt och triggat varandra.

Även om Erik Borg såg avslutningen av förra säsongen som nattsvart fanns det aldrig några tankar hos honom att lägga av.
– Nej, absolut inte. Dels var det motigt första säsongen i Halmstad och dels kom det här med foten. Men jag tänkte, som sagt var, absolut inte lägga av. I stället fick jag en känsla av stor revanschlusta, att komma tillbaka och göra någonting bra helt enkelt.
– Dessutom har jag fått ett stort förtroende i Halmstad, absolut. Jag har fått spela i alla former och varit assisterande kapten. Jag har växt med förtroendet och haft en bra säsong.

ASSISTERANDE KAPTEN SOM 21-ÅRING

En viktig person för Erik Borgs framgångar den här säsongen är Halmstads tränare Fredrik Johansson.
 Han har varit en stor stöttepelare och en som gett mig ett stort förtroende redan från första säsongen. Jag är trots allt bara 21 år, 96:a, och fått vara assisterande kapten. Klart att jag växte med förtroendet och ansvaret.

Erik Borg har klassiska Bäcken, där profiler som Uffe Sterner, Patrik Carnbäck och Håkan Dahllöf spelat, som moderklubb. Men innan han kom till Halmstad gjorde han två säsonger i Frölundas juniorlag och dessutom två SHL-matcher.
– Frölundatiden var för mig en ganska stor bonus. Jag kom aldrig in på deras hockeygym så jag valde att vara kvar i Bäcken. Jag fortsatte utvecklas där, hade en bra sista säsong och fick då ett try-out kontrakt med Frölunda. SHL-matcherna var bara en stor och kul erfarenhet.
– Jag hade redan på känn redan den säsongen att jag inte skulle få vara kvar så det var bara att skapa sig så bra förutsättningar som möjligt för framtiden.

Det är ett ganska stort steg ner till Hockeyettan ändå, hade du inga alternativ från Hockeyallsvenskan?
– Nej, jag hade inga alternativ i Hockeyallsvenskan efter den säsongen. Det var Hockeyettan som gällde. Jag hade varit i Halmstad någon match på lån från Frölunda och fick en bra känsla både för staden och föreningen. Halmstad ville satsa på mig så att gå dit blev rätt beslut för mig att ta.

Nu skrev du på för Tingsryd, men fanns det fler klubbar som visade intresse med tanke på dina framgångar den här säsongen?
– Vid jul dök det upp lite division 1-klubbar, men inget som attraherade. Sedan var det faktiskt lite hektiskt på ”deadline day” och dagarna intill. Den sista matchen med Halmstad var betydelsefull, men när väl den var klar så bestämde jag mig ganska snabbt. Tingsryd hade hört av sig innan och kändes som ett klokt, kul och motiverande steg att ta.
– Det var såklart jättekul när Tingsryd hörde av sig och inget jag hade förväntat mig då jag spelade i Halmstads fortsättningsserie, även om jag kanske hade gjort det bra. Jag ser det som en stor möjlighet att testa vingarna när jag hade haft en så pass bra säsong i ryggen.


Borg i Frölunda. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”VAR TVUNGEN ATT TESTA PÅ BÖRJES”

Erik Borg har fått låna en bostad lite utanför Tingsryd och det hörs på honom att han trivs med tillvaron i sin nya klubb och bostadsort.
– Det har absolut varit bra och jag har kommit in i laget bra. Det är hockey här och det är hockeyn jag har levt för länge och vill leva för. Det är också hockeyn jag är här för.
– Jag är nere på hallen flera timmar varje dag. Där kör jag både med laget och själv. Sedan käkar jag och laddar på igen. Det funkar jättebra och jag trivs med livet. Jag har givetvis även varit tvungen att testa på Börjes (varuhus med billigt kaffe i Tingsryd), säger Erik Borg med ett skratt.

21-åringen från Göteborg har svarat för två mål på tre matcher, men även visat prov på ett respektlöst spel. Trots det tycker han att det varit ett ganska stort steg att ta från Hockeyettan upp till Hockeyallsvenskan.
– De är större, starkare och det är ett stort steg, men jag tycker ändå att det har gått helt okej. Jag fick ett stort förtroende Magnus (Sundqvist) i första matchen så jag kom in i det direkt. Sedan har jag även fått samma förtroende av Markus (Åkerblom), nya coachen.
– Jag har fått spela lite powerplay, stå framför kassen och göra det jag har gjort hela säsongen, styra in puckar och så vidare. Det har varit en bra start och jag har kommit in i det bra.
– Visst är det stora skillnader, men det är också motiverande och kul att få den här chansen.

”JAG TROR MEST ATT JAG NJÖT”

Märks det att Tingsryd är ett bottengäng den här säsongen?
– Gruppen är faktiskt ganska stark. Det är den uppfattning jag har fått. Sedan märks det såklart att självförtroendet inte är på topp hos spelarna som ska vara dom bärande i laget. Jag tycker ändå alla jobbar på bra och vi har ett bra driv på träningarna.
– Förhoppningsvis kan vi dra ur proppen på tisdag här på hemmaplan då vi möter Björklöven så vi kan få se lite mål. Då tror jag det här kan bli riktigt bra.

Du har kontrakt säsongen ut, har du börjat funder något över framtiden?
– Jag ska vara ärlig och säga att det är något jag inte har hunnit med. Det har varit, som sagt var, hektiskt några dagar. Vi kom hem från Leksand klockan fyra igår natt så det har gått i ett samtidigt som det har varit väldigt kul sedan jag kom hit.

Det är skillnad att spela Halmstad jämfört med att åka upp till Leksand och spela, hur har du upplevt den kontrasten?
– Det var fantastiskt. Jag pratade med pappa. Hockeytokig som han är så åkte han upp och kollade matchen. Han skickade ett sms där han skrev ”Att åka till Helsingborg och spela inför 100 personer eller åka till Leksand och spela inför 6000…” Jag njöt absolut.

Går det att enbart njuta eller kommer det in lite nerver också?
– Klart att det är lite pirrigt när man kommer ut och ser ett fullt Tegera Arena, men jag tror faktiskt mest att jag njöt. Jag tänkte på det farsan skrev, 100 pers eller 6000, det var bara att gå och visa. Jag hade ingenting att förlora.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten