Sök
Tvillngbröderna Joel (vänster) och Henrik Lundqvist firar VM-guldet 2017 på Sergels Torg, Stockholm.
VM 2018

”Henke” har inte stängt dörren till VM: ”Absolut inte”

Ni minns säkert förra årets VM. New York Rangers åkte ut ur slutspelet tidigt. Henrik Lundqvist anslöt till Tre Kronor i Köln och var en stor del i Sveriges VM-guld. I år är Rangers i princip borta från slutspel, och landslagsledningen har redan träffat ”Henke”.
– Han har absolut inte tackat nej, säger den assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv till hockeysverige.se

TAMPA (HOCKESVERIGE.SE)
Tre Kronors tränarstab är på turné i Nordamerika. Det är dags att träffa potentiella  landslagspelare, knyta kontakter och bygga relationer inför framtiden – och framför allt då VM i Köpenhamn i maj.

Den assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv är nyligen hemkommen från sin roadtrip.
– Det har varit kul med responsen från alla svenskarna som man har träffat. Kul att se att så många har så framträdande roller i sina lag. Sedan är det kul att komma tillbaka och se matcher och ta med sig lite grejer hem vad gäller spelet här, berättar Garpenlöv.
– Jag tror att de uppskattar att vi kommer över och lägger ned tiden och träffar dem, ser dem och håller kontakten. Det är en del i vårt jobb som måste göras.

Tidigare i veckan besökte ”Garpen” och förbundskapten Rikard Grönborg Madison Square Garden och New York Rangers. Där träffade landslagsledningen bland annat Henrik Lundqvist. Rangers-målvakten var en stor anledning till att Sverige vann fjolårets VM-guld i Köln. Då anslöt ”Henke” efter Rangers tidiga uttåg i slutspelet. Den här säsongen pekar allt på att Rangers inte tar sig till slutspelet. I så fall är ”Henke” tillgänglig för att även spela VM i Danmark.

Vad har Henrik Lundqvist för tankar om VM?
– Som alla andra. De hör vad vi säger och sedan ska de spela klart säsongen och så får man ta det vidare där ifrån. Han är varken för eller emot, utan det är bara att snacka allmänt, säger Garpenlöv.

Rangers ägare James Dolan valde inför NHL:s trade deadline att ge general managern Jeff Gorton klartecken att skeppa iväg ett antal namnstarka spelare till andra lag. Bland annat lagkaptenen Ryan McDonagh. ”Henkes” klubb har annonserat en ombyggnad, för att på riktigt kunna utmana om Stanley Cup igen.
– En tuff säsong för honom vad allt vad det inneburit. I hans ålder och att han vill vinna och allt sådant. Mentalt tufft för honom, så vi får se.


”Henke” efter VM-guldet i Köln 2017. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

INGET NEJ TACK FRÅN ”HENKE”

Så det var inget nej tack från ”Henke”? 
– Nej, absolut inte. Sådant tas efter säsongen. Alla svar kommer efter säsongen, så vi får se.

VM-dörren för Rangers-målvakten verkar med andra ord fortfarande vara öppen.
– Ja. Det känns som att det är så för alla spelare. Vi tänker inte gå ut med någonting innan säsongen är över och säga varken bu eller bä. Det får vi ta efter säsongen. Vi får inte ställa frågan ens.

Vad skulle det betyda om han kommer till VM i Danmark?
– Det är bara att titta på förra året när Henke kom så var han en stor del av guldet. Speciellt när han kom in på slutet. Han har en grym respekt med sig, det är en grym målvakt. Den bästa vi har. Han skulle absolut göra oss bättre.

Den här artikeln handlar om: