Sök
Lina Bäcklin.
SDHL

Trotjänaren kan lämna – sågar klubben: ”Inget förtroende kvar för Brynäs”

Anna Borgqvist och Sara Grahn har redan gått ut och sågat Brynäs. Nu gör även den OS-meriterade backen Lina Bäcklin samma sak.
– Det ska mycket till för att jag ska stanna, säger den Brynäsfostrade 23-åringen till hockeysverige.se.

Det var efter kvartsfinaluttåget mot Luleå som Brynäs två stora stjärnor, klubbikonerna Anna Borgqvist och Sara Grahn, gick till hård attack mot sin egen klubb.
– Det har verkligen varit bedrövligt, sade Anna Borgqvist bland annat i en intervju med Gefle Dagblad.

Lina Bäcklin, lagets toppback och OS-spelare 2014, är inne på samma spår. I en intervju med hockeysverige.se säger 23-åringen att det till och med är lite skönt att säsongen är över.
– Det är klart att det är lite tomt eftersom hockeyn tar upp en så stor del av livet. Men samtidigt har det varit en strulig säsong både på och utanför isen också. Så det känns faktiskt väldigt skönt också.

Att Brynäs haft problem på damsidan de senaste åren är ingen hemlighet. De har gått från att vara ledande på damsidan och radat upp finalplatser till att inte ens vara nära toppen. Den här säsongen slutade man åtta efter en kaosartad säsong där man långt in på sommaren bara hade ett par spelare kontrakterade inför säsongen.
– Det har spelat en stor del i hur det blev. Sommarträningen är en viktig del av säsongen – och inte bara för träningen utan också för att få ihopett lag. Vi halkade efter redan från början, säger Bäcklin.

”HAR BLIVIT LOVADE MYCKET”

Lina Bäcklin.

Nu kan droppen ha fått bägaren att rinna över över för stjärnbacken. Hon valde att stanna i Brynäs den senaste säsongen då en satsning utlovades. En satsning som inte blev av. Den egna produkten kan komma att söka lyckan på annat håll nästa säsong.
– Alla kan ju se att vi haft några tuffa år där vi åkt ut i kvarten. Våra förutsättningar har inte varit de bästa. Vi har varit lovade mycket – men så blir det inte som det lovats. Man har ju tappat förtroendet för Brynäs.
– Jag vill se förändring innan jag tar något beslut om framtiden. Men jag har inget förtroende kvar, som det är nu.

Du stänger inte dörren för att stanna, alltså?
– Jag har egentligen ingen aning. Men som det känns nu ska det mycket till för att jag ska stanna i Brynäs.

Överväger du att sluta spela hockey?
– Jag tycker fortfarande att hockey är väldigt kul. Det är klart att motivationen fått sig en smäll den här säsongen men jag vill gärna fortsätta.

”VILL ATT VI BLIR SEDDA”

Åke Lilljebjörn anställdes inför säsongen på heltid för att jobba med Brynäs damverksamhet. Det räcker inte, menar Lina Bäcklin.
– Åke kan inte dra hela lasset själv. Det är fler som behöver jobba med det här. Jag vet att det finns de på kansliet som jobbar med damhockeyn men det skulle nog behövas fler som bara jobbar med damfrågor.

Var har det gått snett, tycker du?
– Jag tycker de tar oss för givet. Det handlar om klubbor, utrustning och många småsaker. Saker som tar onödig energi för oss. Jag hade önskat att de inte hade tagit oss för givet.
– Jag vill att vi blir sedda. Vi känns bortglömda, liksom. Vi vill känna oss behövda eftersom vi trots allt lägger ned mycket tid och kraft på det här.

Lina Bäcklin, som med sina 269 SDHL-matcher är tvåa i klubben genom alla tider, menar att problemen i Brynäs damverksamhet varit ett samtalsämne bland spelarna under säsongen.
– Jo, det är klart att det pratats mycket om det i laget. Det är många saker som inte kuggar i och det blir små störningsmoment som är svåra att hålla utanför. Det har varit ganska jobbigt, måste jag säga.

Är det extra jobbigt för dig som är brynäsare på riktigt?
– Ja, absolut. Brynäs gör många bra saker utanför isen – men just på damsidan har de onekligen problem.

Luleå är en klubb som fått mycket beröm för sitt jobb med jämställdheten. Bäcklin håller också dem som guldfavoriter.
– Det är det bästa laget vi mött under säsongen. Det är bara att kolla på namnen vilket lag de har. De har ett jättebra lag. Ett världslag nästan.
– De är favoriter. Det känns som att de har en väldigt bra chans att gå hela vägen, avslutar stjärnbacken.

Den här artikeln handlar om: