Linus Arnesson.
SHL

Efter helvetet i Nordamerika – nu är han på väg mot Tre Kronor: ”Fått indikationer”

ANNONS

Ett par allvarliga skador förstörde hans två år i Nordamerika. Den här säsongen återvände Linus Arnesson till Sverige för att starta om i SHL med Örebro. Det har han gjort så bra att han kan vara på väg mot en landslagsdebut.
– Jag har varit med i alla juniorlandslagen så det vore stort att få spela i Tre Kronor också, säger han till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Som 21-åring valde han att flytta till Nordamerika. Spel i NHL med Boston Bruins lockade den tvåfaldige JVM-backen Linus Arnesson, men tiden i USA blev inte alls vad varken han eller klubben hade hoppats på.

En stor anledning till att Arnesson inte nådde NHL stavas s-k-a-d-o-r. Inför den här säsongen valde han i stället att återvända till Sverige, men i stället för att välja Djurgården, där han mer eller mindre fostrats, blev de nya klubbadressen Örebro Hockey.

Nu har Arnesson gjort en bra första säsong i Örebro, men hur ser han tillbaka på tiden i USA och Djurgården? För att få svar på dom frågorna reste Hockeysverige.se till Träningsverkstaden i Huddinge där 23-åringen just hade avslutat ett tufft träningspass.
– När jag spelade i AHL var jag här hela somrarna, från maj till sena delen av augusti. Nu är det annorlunda då jag är i Örebro eftersom det då blir mer träning med laget. Den här sommaren blir det första gången på länge med laget, berättar Linus Arnesson när vi slagit oss ner i varsin stol för en intervju som ackompanjeras av hög musik och metall som slår mot metall när ett gäng unga tjejer bredvid oss lyfter vikter.

Linus Arnesson ser sig omkring och konstaterar att det är ett riktigt hockeygym.
– Det har varit många hockeykillar som tränat här, Philip Holm, Jocke Nordström, Tom Nilsson, Patrik Nemeth… Ruljansen bland spelare har varit stor genom åren, men jag är nog den som varit här längst.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”FICK KAKOR KASTADE I ANSIKTET”

Backen med Hanviken som moderklubb slog igenom som väldigt ung. När han spelade i U16-landslaget utmärkte han sig bland annat genom att på två matcher dra på sig 25 utvisningsminuter.
– Det var en klassisk fyrnationersturnering i Tjeckien. Jag och en kille i Tjeckien rök ihop och gick en fajt i slutet av matchen. Därför blev det så pass många minuter.
– Jag kommer ihåg att det blev ett jäkla liv där nere i Tjeckien och jag fick kakor kastade i ansiktet på mig från läktaren, haha…

Hur har du genom åren hanterat det här med att komma fram som väldigt ung?
– Jag tycker egentligen inte att det har varit så stora förväntningar på mig och ingen press hemifrån. Djurgårdstiden ser jag som en jättebra tid. Det var grymma tränare som trodde på mig och jag fick spela med äldre killar hela tiden. Jag har Djurgården att tacka mycket för den utveckling jag hade i början.
– Det var aldrig som pressen lades på mig i och med att jag var den yngsta spelaren i laget. Jag kom aldrig in i det där att det skulle vara jag som skulle göra det.

Vad kom tiden i Djurgården att betyda för dig?
– Eftersom jag kommer från Stockholm var det skönt att få göra hela den här resan där och att jag fick chansen i A-laget i en så pass ung ålder. Jag var 17 år när jag klev upp i Hockeyallsvenskan. Det var också en sak som bidrag till en snabbare utveckling, att Djurgården åkte ner (till Hockeyallsvenskan). Inte för att det var roligt, men det var bra för mig personligen och det var många juniorer som kom upp då och kände att dom kunde slå sig in.

”TÅGET GICK LITE DÄR”

Inför säsongen 2014/15 skrev Linus Arnesson NHL-kontrakt med Boston Bruins, som hade plockat backen som 60:e spelare i draften ett år tidigare. Han lånas ut till Djurgården, får göra sin första SHL-säsong och flyttar därefter till USA för spel i AHL med Bruins farmarlag Providence på Rhode Island.
– Jag hade gjort en bra SHL-säsong med Djurgården och två JVM. Jag kände att det var dags för mig.
– I stort sett båda hela säsongerna jag hade där (2015-2017) hade jag problem med skador. Jag hann med både en axel- och en hälseneoperation, så det var riktigt segt.

Vilka förväntningar hade du då du åkte över?
– Jag var Bostons förstaval i draften 2013. Klart att det då var lite förväntningar. Det var ändå bara att köra på och jag tänkte inte så mycket på förväntningarna då jag spelade. Det var mer på somrarna jag kunde tänka att det inte var så jätteroligt att jag varit skadad.

Hade du hoppats på en plats i NHL direkt?
– Nej, inte egentligen. Träningslägret med Boston gick rätt bra och de var jättenöjda. Sedan blev jag nedskickad för att jag skulle få spela mycket, vilket jag gjorde. Sedan kom axelproblemen och allt stannade av lite. Dessutom draftades nya killar så tåget gick lite där.

Med tanke på alla skador då du spelade i Providence, hur upplevde du tiden där?
– Både och. Det var lite bittert att jag inte kunde visa mitt rätta jag då jag var där. Det var hackigt. Jag spelade några matcher. Sedan blev jag skadad för att sedan spela några matcher här och där igen.
– Jag skulle jättegärna komma tillbaka någon gång i framtiden, vara skadefri och få spela min bästa hockey.

I Sverige har vi relativt bra tålamod med skador, har man det på samma sätt i NHL?
– Nej, det skulle jag inte säga. Klart att dom inte blir arga på dig när du går runt skadad, men dom tänker lite ”nu är han skadad så vi går på nästa kille”, svarar Arnesson som ändå inte är helt igenom besviken att det aldrig blev NHL-spel.
– Nej, det tycker jag inte eftersom jag vet anledningen till att det inte blev NHL. Jag spelade inte tillräckligt mycket och sedan var det aldrig så att jag dominerade när jag väl spelade. Jag spelade bra, men inte så bra att jag skulle bli uppflyttad direkt.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

ANVÄNDER HOLM SOM INSPIRATIONSKÄLLA

Målet för honom är ändå att en dag få återvända till NHL.
– Jag är bara 23 år och det är många som åker över senare i sin karriär. Det är bara kolla på en bra vän till mig, Philip Holm. Han gjorde en jättebra säsong i Växjö och till den här säsongen åkte han över.
– Visst finns chansen, men jag tänker inte mycket på det nu. Jag vill göra en bra säsong i Örebro nu och vara skadefri. Det är mitt första mål.

Varför blev det Örebro och inte Djurgården då du återvände till Sverige inför den här säsongen?
– En skridsko hade dragit av en hälsena på mig strax före jul. Då kände jag att det hade varit lite för mycket för min smak. Jag ville hem till Sverige, börja om, få en nytändning och nystart. Då var det några klubbar som hörde av sig.
– Djurgården hörde av sig rätt tidigt, men den klubb som låg på mest var Örebro. De ville att jag skulle spela mycket och vara en av deras ledande spelare. Det kändes lockande för mig eftersom jag varit borta så pass mycket.

Men Arnesson behövde aldrig tacka nej till sin gamla klubb, Djurgården.
– Djurgården låg på lite grann, men sedan hörde jag inte av dem något mer. Man kan säga att det var från båda håll, men jag har absolut inget emot Djurgården.

Hur har du upplevt Örebro organisatoriskt så här långt jämfört med exempelvis Djurgården?
– Örebro är lite mer familjärt och det känns som att alla känner alla. Djurgården är mer en storklubb och lite mer proffsig.
– Det känns ändå som Örebro är på väg att komma dit nu. Allt runt omkring med matcher och sådant håller en riktigt hög klass. Det är häftigt att få komma till Örebro där man känner att alla följer hockeyn.

Linus Arnesson fotas tillsammans med Nicklas Lidström av Filip Sandberg inför JVM 2013.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

LANDSLAGSCHANS PÅ LUT?

Linus Arnesson spelade 43 av lagets matcher under den här säsongen och svarade för två assistpoäng. Laget hade en tuff resa i SHL:s bottenskikt, men visade moral när det gällde som mest och lyckades undvika kvalspel.
– Min säsong har varit helt okej, stabil. Jag känner att jag har mer att ge till nästa säsong. Förhoppningsvis har även laget mer att ge. Det där går lite hand i hand, säger Örebrobacken som inte tycker att omställningen från liten till stor rink varit speciellt svår.
– Vi gick på is rätt tidigt så jag fick göra många träningar. Dessutom spelade vi nio matcher innan serien började, så det var inget jag tänkte på. Jag spelade på stor rink från början i min karriär och jag tror att det är lättare att gå tillbaka till det än tvärtom.

Det har ryktats om att Linus Arnesson är nära en landslagsplats, vilket han själv ser som ett delmål närmsta tiden.
– Det vore jättekul att komma med i landslaget. Jag har varit med i alla juniorlandslagen så det vore stort att få spela i Tre Kronor också. Jag hoppas att få komma med i framtiden.

Har du pratat landslagsspel med förbundskaptenen Rikard Grönborg?
– Jo och jag har fått lite indikationer på att chansen kan komma framöver.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL