Sök
FBK:s Michael Lindqvist (vänster) och Skellefteå:s Bert Robertsson.
Skellefteå AIK

Målkungens passning till Skellefteå: ”Jag tror att de känner press”

Efter nio veckors frånvaro gjorde han comeback. FBK:s Michael Lindqvist såg till att bidra direkt i kvartsfinal fem. Skyttekungen gjorde borde mål och assist. Och nu har Färjestad gått från 0-3 till 2-3 i matchserien mot Skellefteå. Inget lag har någonsin vänt underläge 0-3 till 4-3.
– Vi är absolut på god väg. Tar vi den här serien hem till Karlstad igen så kommer det bli ett oerhört tryck, säger Lindqvist. 

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Michael Lindqvist finfina säsong fortsätter. Färjestads nyförvärv från AIK i HockeyAllsvenskan har blivit en poängsuccé. I grundserien gjorde han 34 poäng (20+14) på 33 matcher.

På grund av skador har han dock stoppats ifrån spel den senaste tiden. Men efter nästan nio veckors frånvaro gjorde 23-åringen comeback i kvartsfinal fem mot Skellefteå. Och han gjorde återigen succé. Lindqvist fixade både mål och assist i återkomsten. Han var högst bidragande till att FBK kunde reducera serien till 2-3 i matcher.
– Det var skönt att göra mål. Alltid skönt att göra mål direkt. Då släpper det lite spänningar, berättade han efter matchen i tisdags.
– Jag är nöjd med min insats. Skönt att kunna bidra direkt såklart.

”JAG TROR ATT DE KÄNNER PRESS”

Och bidra är precis vad han behöver göra. För FBK är i ett minst sagt utsatt läge i kvartsfinalen mot Skellefteå. Karlstad-klubben vara nere för räkning efter 0-3 i matcher. Men nu har laget rest sig på nio och tagit två raka segrar.

Faktum är att inget lag har lyckats vända en matchserie från 0-3 till 4-3. Kan Färjestad bli det första?
– Vi är på god väg tycker jag, absolut. Nu har vi vunnit två raka här och har 2-3. Jag tror att de känner press nu att de måste avgöra hemma. Tar vi den här serien hem hit till Karlstad igen (avgörande match sju) så kommer det bli ett oerhört tryck här. Nej, jag tror att de känner press nu.


Lindqvist i närkamp med Skellefteås Tim Söderlund.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

”TRENDEN OCH FORMEN TALAR FÖR OSS”

Match sex spelas redan nu i kväll. Skellefteå har återigen chans att avgöra på hemmaplan. Men FBK vill såklart något helt annat. Och Lindqvist vet vad som talar till deras fördel.
– Vi har en positiv trend och har spelat bättre och bättre. Senast gjorde vi vår bästa match i den här serien, även om jag tycker att matchen innan det också var väldigt bra. Vi fick göra mål i powerplay också, vilket har varit ett litet problem tidigare. Det är viktigt att kunna utnyttja de lägena. Trenden och formen talar för oss.

Och Lindqvist lägger som sagt gärna över pressen på motståndarna.

Hur tror du att Skellefteå känner inför match sex? 
– Jag vet inte. Vi fokuserar mest på vårt. Men man kan väl tänka sig att de har börjat fundera lite. Det tror jag.


Dick Axelsson. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

”VI SÄTTER OSS I ETT LITET BÄTTRE LÄGE”

En annan av FBK:s stjärnor är Dick Axelsson. Och även han tror att Skellefteå sitter och funderar lite efter två förluster.
– Vi vann matchen senast, men det är fortfarande två till som vi ska vinna. Vi sätter oss i ett litet bättre läge. Men det är en väldigt tuff bortamatch nu. Men det är klart att de sitter och funderar lite. Ishockey är dock en färskvara, så det gäller att vara bäst för dagen.

Axelsson var helt utan poäng under de tre första kvartsfinalerna. Men nu har han gjort mål i de två senaste. Två matcher som alltså slutat med seger för Färjestad.

Hur har du jobbat för att få igång produktionen?
– Inte mycket. Det är bara att kämpa på så kommer det. Det är tillfälligheter. Så det är inte mycket jag har lagt energi på.

30-åringen fick även ta emot en del kritik under de första slutspelsmatcherna. Men det lägger han inte någon större vikt vid.
– Nej, så är det. Det är klart att man vill bidra. Så man sätter störst press på sig själv.

Men nu verkar Axelsson återigen vara i målform. Och dessutom är alltså Michael Lindqvist tillbaka.
– Det är klart att det är en fantastisk spelare. En produktiv toppspelare. Han kommer in med lite ny energi och visar vägen.

Den här artikeln handlar om: