FULL KOLL Fasth höll nollan när Växjö kopplade greppet mot Malmö
Växjö Lakers HC

Växjö kopplade Fasth grepp om semifinalen

Det krävs ofta en storspelande målvakt för att gå långt i ett slutspelet. I match två av semifinalserien mellan Växjö Lakers och Malmö Redhawks levde Viktor Fasth upp till de förväntningarna. Målvakten räddade allt när Växjö vann med 3-0 och kopplade ett hårdare grepp om matchserien

Malmö (Hockeysverige.se)

Det var ett revanschsuget Malmö som skrinnade ut i Malmö Arena under onsdagskvällen för att försöka utjämna matchserien efter 3-2-förlusten i Vida Arena senast. Inledningsvis såg det ut som det gjort de senaste slutspelsmatcherna i Sveriges sydligaste SHL-arena. Hemmalaget satte full fart från första nedsläpp och fixade fram två tidiga numerära överlägen, precis som de gjorde i match fyra och sex mot Frölunda under kvartsfinalspelet.

Men till skillnad från då, då Malmö gjorde två snabba mål, lyckades de inte få pucken över mållinjen den här kvällen.

Anledningen: Viktor Fasth.

Rhett Rakhshani försökte, lika så Fredrik Händemark och Max Görtz och redan efter nio minuter hade Växjö-målvakten fått tio skott på sig. Och räddat alla.

– Vi hade ett otroligt bra målvaktsspel och bra uppoffring. Det var en nyckel där, ¨säger Växjös tränare Sam Hallam till Hockeysverige.

Mitt i all hemmapress fick Växjö tekning i offensiv zon och då small det. Matias Lassen försökte vifta bort en hög puck med handen, men missade vilket gav Tuomas Kiiskinen öppet läge framför Oscar Alsenfelt och 0-1 var ett faktum. Då stod matchuret på 13:06.

Malmö fortsatte testa Fasth, 15 gånger totalt under period ett, men fick gå till pausvila i underläge efter bortamålvaktens storspel.

FORTSATTE SPIKA IGEN

Fasth fick visserligen mindre att göra i mittperioden men de nio gånger han testades höll han ut med god hjälp från sina backar som sorterade bort trafiken framför honom. Närmast att göra mål var gästerna som i numerärt överläge skapade ordentligt tryck mot Malmö-kassen, men perioden slutade mållös och matchen var helt öppen inför den sista.

Malmö försökte och testade Fasth vid ett par gånger, men Malmö lyckades inte få till en kvittering och med drygt sex minuter kvar att spela visade Växjö upp en spelvändning av högsta kaliber. Elias Pettersson vände spelet från höger till vänster i egen zon, backen Linus Högberg lirade pucken till bortre blå där Kiiskinen hittade en framstörtande Dennis Rasmussen som distinkt punkterade matchen bakom Alsenfelt.

Det blev till slut 3-0 efter att Andrew Calof satt pucken i tom bur med tre minuter kvar.

Fasth stoppade totalt 33 puckar i matchen och såg till att Lakers nu har 2-0 i matcher. Nästa match spelas i Växjö på fredag.

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL