Gustav Lindvall.
Skellefteå AIK

”Det var bara att gå in och njuta”

ANNONS

Skellefteå bytte målvakt inför semifinal tre. Då kom också första förlusten. Men Gustaf Lindvall fick mycket beröm efter karriärens första slutspelsmatch i SHL.
– Han är värd att stå med tanke på den prestation och målvaktsspel han har bjudit på hela säsongen, säger Jimmie Ericsson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Djurgårds-publiken är kända för att skapa en fantastisk atmosfär på Hovet. Lapp på luckan och semifinal gör inte förutsättningarna sämre. Mitt i allt detta fick Skellefteås målvakt, Gustaf Lindvall, göra sin första slutspelsmatch i SHL.

Annars är det Joni Ortio som har spelat samtliga matcher i årets slutspel för SAIK, och finländaren har gjort det med bravur. Men i lördagens semifinal fick han alltså stå åt sidan för sin kollega. En målvaktspartner som inte hade vaktat stolparna sedan den 13:e mars.
– Det var bara roligt att få spela igen. Det var jättekul och det är en fantastisk atmosfär här. Det var bara att gå in och njuta, säger Lindvall efter förlusten med 1-3.
– Synd att jag inte kunde hjälpa laget att vinna.

Var det extra nervöst? 
– Det var inte så mycket jag tänkte på. Jag tog det bara som en vanlig match, säger keepern och berättar mer om känslan.
– Det var väl som vilken match som helst tycker jag. Isen, pucken och sargen är samma som under serien, så det var bara för mig att gå ut och göra det jag alltid brukar göra.

Så hur känner du över insatsen?
– Jag vet inte just nu. Det känns bara tråkigt att vi inte lyckas vinna, konstaterar han återigen besviket.


Gustav Lindvall i semifinal tre. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

”HOPPAS JAG KAN FORTSÄTTA ATT TA KLIV”

En inställning som bådar gott. För 27-åringen, som gör sin blott andra SHL-säsong, har imponerat under årets grundserie. På 21 matcher har han räddat 93 procent av alla skott. Det ger Lindvall 1,81 insläppt mål per match. Näst bäst av alla i hela ligan. Och han har utvecklats mycket det senaste året.
– Ja, det tycker jag verkligen att jag har gjort. Jag jobbar varje dag för att bli bättre med nästan allting. Kul att få ett litet större förtroende i år och att få spela lite fler matcher. Vi har ett av de bästa försvarssystemen i ligan som passar mig bra som målvakt. Jag tycker det känns bra och hoppas jag kan fortsätta att ta kliv.

”DET HADE JAG INGEN KOLL PÅ”

Men trots förlusten och tre insläppta var det en debut med mersmak. Och alla hade inte koll på att det var Lindvalls första slutspelsmatch.
– Det hade jag ingen koll på. Det känns som en rutinerad målvakt. Att han inte har stått någon slutspelsmatch tidigare är mer chockerande, säger lagkamraten Jimmie Ericsson.
– Han var mycket bra. Han kliver upp och räddar några riktigt heta chanser de har och några frilägen. När vi sedan är en man mindre är det klart att det gäller för oss utespelare att ta bort andrapuckarna. Vi vet att han kommer rädda alla förstapuckar.

Tycker du att ni ger Lindvall den hjälp som han behöver? 
– Nej, jag tycker att han får göra för svettiga räddningar. Och att vi som sagt inte riktigt tar borta andrapuckar och så i vårt boxplay.

Och att Lindvall fick chansen istället för Ortio är inget som förvånar Ericsson.
– Vi har två stycken grymma målvakter. Och varför vi byter är för att ”Gurra” inte har stått på ett tag och han är värd det med tanke på den prestation och målvaktsspel han har bjudit på hela säsongen. Samt att vi gör det för lagets bästa och vad vi tror är bäst i just den här matchen.


Lindvall. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

”EN VACKER DAG ÄR DET KANSKE MIN TUR ATT STÅ DÄR”

Det återstår att se om Lindvall får nytt förtroende i semifinal fyra på måndag.
– Man vill alltid spela. Det är därför man håller på. Man gör inte allt det här jobbet för att sitta på bänken. Men det är tränaren som bestämmer vem som spelar. Joni har gjort ett fantastiskt jobb i slutspelet och vunnit många matcher åt oss. En vacker dag är det kanske min tur att stå där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch