Sök
Robin Kov’acs.
SHL

Efter tragedi och hemflytt – nu väntar faderskapet: ”Tror jag kommer mogna som människa”

Sommaren präglades av en hemsk bilolycka medan hösten slutade i en skilsmässa med New York Rangers. Efter bedrövelserna studsade Robin Kovács tillbaka när han fick flytta till Luleå. Nu ska 21-åringen dessutom bli pappa till hösten.
– Jag tror att jag kommer mogna som människa och ta ett ännu större ansvar i livet utanför hockeyn, men framför allt också på isen, säger Kovács till hockeysverige.se.

Det var en sommar och försäsong som satte sina spår. Robin Kovács förlorade en av sina bästa vänner i en tragisk bilolycka längs Nynäsvägen i Stockholms utkanter och själv blev han indragen i en rättslig process till en följd av det. Dessutom bröts kontraktet med New York Rangers organisation tidigt på säsongen och forwarden valde att flytta hem till Sverige redan i oktober.

Men det var också där som den positiva vändningen kom för 21-åringen från Västertorp. Säsongen under Thomas Berglunds ledning i Luleå blev ett lyft och nu ska han dessutom ta nästa stora kliv i livet.

I oktober ska han bli pappa. Mamman är som bekant OS-målvakten Minatsu Murase.
– Det ska bli otroligt roligt att få bli pappa och ett till steg i livet, berättar Robin Kovács för hockeysverige.se under ett besök hemma i Stockholm.
– Jag tror att jag kommer mogna som människa och ta ett ännu större ansvar i livet utanför hockeyn, men framför allt också på isen. Jag tror att det blir ett plus att få någonting mer att tänka på utöver hockeyn. Det här kan ge mig ännu mer energi.

Era familjer bor i Stockholm, kommer du och Murase vara särbo eller flyttar ni ihop uppe i Luleå?
– Hon kommer flytta upp med mig till Luleå nu då jag flyttar upp dit igen efter sommaren.


Minatsu Murase och Robin Kovács. Foto: Ronnie Rönnkvist

”MÅLSÄTTNINGEN ÄR ATT KOMMA TILLBAKA TILL NHL”

Säsongen i Luleå blev lyckosam för Robin Kovács. På 44 matcher svarade han för 13 mål och totalt 27 poäng.
– Jag är jättenöjd med min säsong. Jag kom inte in i säsongen med de optimala förutsättningarna. Hade en tuff sommar. Åkte över till Nordamerika och försökte ge det en chans. Jag tycker att jag gjorde det bra där borta, men någonstans höll det inte. Då tyckte jag att det var bättre att komma hem för att få ny energi, ta nya tag och komma tillbaka ännu bättre, vilket jag gjorde.

Du gjorde i alla fall en säsong i Rangers farmarlag, Hartford, vad känner du att tiden där gav dig?
– Jag fick en inblick i hur hockeyn är där borta. Det är en helt annan hockeykultur där och det var kul att få träffa på det här med att spela på en mindre rink.
– Målsättningen är att komma tillbaka till NHL och ta en plats i ligan. Jag är fortfarande ung och har alla förutsättningar för att komma dit. Det gäller att jobba hårt och träna på varje dag för att ta steget dit, berättar Kovacs som också tycks ha mognat i sin spelstil under sin tid i Nordamerika.
– Ja, det tycker jag absolut att jag har gjort. Men framför allt har jag fått den utvecklingen i Luleå med ”Bulan” (Thomas Berglund) som tränare. Han har hjälpt mig jättemycket med detaljer i spelet och allt det där.

TRAGEDIN SATTE SINA SPÅR

I somras omkom en av Robin Kovács närmaste barndomsvänner i en trafikolycka. Kovács själv fanns på plats vid olyckshändelsen. Han körde ingen av bilarna som var inblandade i själva olyckan, men han dömdes till 30 dagsböter för vårdslöshet i trafiken efter att ha kört över 200 kilometer i timmen i sin egen bil.
– Som förståeligt är så mådde jag dåligt efter olyckan och givetvis mådde jag då också dåligt som hockeyspelare så det påverkade allt.
– Samtidigt fick jag bra hjälp från folk runt omkring mig, allt från agenten, psykologer och så vidare. Även från min flickvän.
– Jag tycker ändå att jag kom tillbaka ännu starkare efter att ha fått professionell hjälp av alla runt om mig.

Givetvis kommer han aldrig att komma över tragedin den där sommardagen vid Fors Golfbana, men mitt i sorgen och saknaden kan han känna att det lärt honom något om livet.
– Jo, det tycker jag absolut. Jag har lärt mig en läxa och det handlar om att hitta ett sätt att lära sig leva med det, men jag kommer aldrig glömma det.
– Jag måste hantera det här, gå vidare fast det har hänt och är sorgligt…

Kovács tystnar lite innan han fortsätter:
– Det gäller att hitta en balans i livet som jag kan leva med och det tycker jag absolut att jag har gjort.
– Som jag sa så tycker jag att jag har kommit tillbaka ännu starkare från det som hände och min resa i USA. Jag ska inte säga att det känns bra, men jag har hittat rätt nivå och fått den hjälpen jag har behövt för att ligga på den här nivån som jag har gjort den här säsongen.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

VIKTIGT ATT KOMMA BORT FRÅN STOCKHOLM

Ett viktigt steg för Robin Kovács i hela den här processen var att lämna Stockholm för en tid. Därför var just Luleå ett väldigt bra alternativ för honom.
– Det var en del av kraven jag hade då jag ville hem från USA. Jag ville komma bort från Stockholm och komma till ett ställe där jag kunde fokusera på hockeyn till 100 procent. Jag ville ha hockeyn att tänka på för att komma tillbaka ännu starkare.
– Hade jag varit kvar i Stockholm hade det varit mycket annat som hade funnits i tankarna, familjen, vänner… När man har vännerna nära så kan man bli påmind om ganska mycket. Jag behövde verkligen komma ifrån för att kunna fokusera ordentligt.

Hur var det att då komma in i Thomas Berglund och Stefan ”Skuggan” Nilssons värld?
– Jättebra. Jag har fått jättemycket hjälp av båda två. ”Bulan” har varit jättebra mot mig och det är tack vare honom jag tagit kliv den här säsongen. Från dag ett jag klev in i Luleå till senaste matchen har han hjälpt mig otroligt mycket.
– Vi har ännu en säsong kvar som vi ska jobba tillsammans och jag tror absolut att det kommer bli jättebra.

Vilka är förväntningarna på nästa säsong?
– Det kommer komma in några nya killar i laget, men vi kommer ha kvar samma tränare och samma grund i det spelet som vi har spelat.
– Förväntningar? Det är alltid svårt att svara på när vi inte har börjat träna med laget ännu. Mitt mål är självklart att komma längre än vad vi gjorde den här säsongen. Vi har spelarna och kunskapen för att kunna gå långt i ett slutspel. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten