Sök
MISSADE DRÖMSPELAREN. Torgny Bendelin får klara sig utan Rasmus Dahlin i U18-VM.
U18-VM

Drömmen om Rasmus Dahlin sprack: ”Pojken är helt slutkörd”

Från början hade ingen räknat med Rasmus Dahlin på U18-VM. När Frölunda åkte ur kvartsfinal tändes dock hoppet för Småkronornas förbundskapten Torgny Bendelin – ett hopp som släcktes lika snabbt efter samtal med Rasmus pappa.
– Pojken är helt slutkörd, helt tom, säger han till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var den 3 april som beskedet kom. Rasmus Dahlins säsong var över efter Frölundas kvartsfinalsorti mot Malmö. Trots möjligheten att spela antingen U18-VM eller hockey-VM i Danmark valde backlöftet att stänga ned all hockey.

I ett pressmeddelande från Frölunda förklarade 18-åringen sitt beslut.
– Jag behöver återhämta mig, det har varit ett intensivt år och det kommer att hända mycket i sommar. Jag måste tänka långsiktigt, min karriär ligger framför mig, sade den blivande draftettan.

För Småkronornas förbundskapten Torgny Bendelin kom inte beskedet som någon överraskning, även om ”det tändes en ljusglimt” när Frölunda åkte ur slutspelet, som han uttrycker det.
– Vi hade ju inte räknat med honom från början. Vi trodde att Frölunda skulle gå långt i slutspelet, säger Bendelin till hockeysverige.se.
– Jag har haft lite kontakt med Rasmus då och då kring det här. Vi från förbundet bestämde tidigt i somras att före jul tillhör Rasmus Team 20 och sedan efter jul så kör han här.

”DET KANSKE VAR DROPPEN…”

Så var det tänkt från början. Men ett starkt JVM från ynglingen förändrade spelplanen.
– Jo, för sedan blev han helt plötsligt blev han uttagen till OS också, och det var som det var. Det kanske var droppen…, funderar Bendelin.

Innan Rasmus Dahlin meddelade sitt beslut via Frölunda hade Bendelin fört samtal med hans pappa Martin Dahlin och blivit informerad om läget.
– På JSM-slutspelet i Nyköping så var pappa där. Jag pratade väldigt mycket med honom där och kände ganska snart att det här inte kommer att gå. Pojken är helt slutkörd, helt tom, säger han.
– Det var inte ens frågan om något övertalningsförsök från min sida. Jag pratade med Niclas Hävelid (assisterande coach) och vi var överens. Han får vara hemma och det är inget mer med det. Han måste få må bra, känna glädje med det han ska göra. Sedan är det ett tufft avbräck. Det är inte vem som helst…

STARK BACKUPPSÄTTNING ÄNDÅ

Trots att Småkronorna nu har åkt till den stundande U18-VM-turneringen utan både Rasmus Dahlin och Rasmus Sandin, som är upptagen av OHL-slutspelet med sitt Sault Ste. Marie Greyhounds, mönstrar Bendelin en stark backuppsättning. Bland backarna finns bland annat Brynäs Adam Boqvist, som rankas bland de bästa backarna i NHL-draften efter Dahlin, samt Luleås Nils Lundkvist och Linköpings Adam Ginning som båda fått en hel del SHL-erfarenhet den här säsongen.

Torgny Bendelin tycker att laget ser starkt ut.
– Det är jäkligt bra killar allihop, det är karaktärer. De jobbar bra ihop och är tajta som grupp, ambitiösa och målmedvetna. Det är inte så många lag som jag har haft som ligger på den här nivån på just de här grejerna, menar han.

Småkronorna kliver in i U18-VM med att möta Schweiz i ryska Magnitogorsk på torsdag.

Den här artikeln handlar om: