Sök
Dennis Rasmussen och Elias Pettersson jublar.
Växjö Lakers HC

FÖRNEDRINGEN: Utvilade, spelglada – och fullständigt överlägsna

Växjö kopplade ett grepp om finalserien direkt. De körde över Skellefteå totalt och vann med närmast osannolika 7-0 i den första matchen i matchserien.
– Vi är väldigt effektiva, säger Robert Rosén till C More.

Växjö gick in i finalserien som favoriter och det favoritskapet har inte direkt minskat nu. Den småländska seriesegraren körde över Skellefteå totalt i den första matchen i SM-finalserien 2018.

Segern grundlades redan i den första perioden. Brendan Shinnimin och Liam Reddox utnyttjade ett varsitt Skellefteåslarv och överlistade Joni Ortio i Skellefteåkassen. Det var 2-0 och efter det orkade gästerna från Västerbotten aldrig riktigt resa sig i matchen. 2-0-underläget blev för mycket.

AVGJORDE I ANDRA PERIODEN

I stället kunde Växjö rycka ifrån rejält i den andra perioden via två nya mål. 3-0 kom från Robert Rosén ur nästan ingen vinkel alls. Han kom i ett två mot ett-läge med Tuomas Kiiskinen men valde att skjuta själv, vilket överraskade Ortio.
– Det kändes som han fällde axeln lite och var på väg i förflyttnigen också. Men det är klart att det är tillfälligheter att den går in, sade Rosén.

Han var av förklarliga skäl nöjd med sitt lags spel efter den andra perioden.
– Vi har en bra utdelning och är väldigt effektiva. Samtidigt tycke jag vi gör mycket som är rätt där ute. Vi är värda ledning även om 4-0 kanske är något för mycket. Men vi är väldigt effektiva.

JIMMIE BESVIKEN PÅ EGNA LAGET

Ja, det var som sagt 4-0 efter mittperioden. Superlöftet Elias Pettersson lirkade in en puck i powerplay och stängde med det definitivt butiken. Besvikelsen i Skellefteålägret var stor.
– Vi sa före matchen att vi skulle hålla oss till grunderna och njuta. För mig är det inte att njuta att sitta i en solstol, dundrade Jimmie Ericsson.
– Vi behöver göra allt annorlunda. Vi måste åka mer skridskor, vi måste ge dem mindre tid. De vill dra ned tempot, det gynnar dem. Vi vill dra upp tempot.
– Vi måste upp med energin och passionen för sporten, framförallt med kampen.

I slutperioden fyllde Andrew Calof, med tre år i Skellefteå bakom sig, Robert Rosén och Janne Pesonen, även han med ett förflutet i Skellefteå, på med ett varsitt mål, bara för att ytterligare förstärka förnedringen. Växjö vann matchen med nästan ofattbara 7-0 och är tre segrar från sitt andra SM-guld.

Viktor Andrén höll nollan i sin första start för slutspelet.
– Hur man än vänder och vrider är det hockey vi spelar. Det viktiga är att inte göra någon stor grej av det, sade han efter finaldebuten.
– Vi kan spela ut. Vi möter ett spelande lag som passar oss bättre. Har gått igenom Brynäs och Malmö där framför allt Malmö spelar mer fysiskt. Nu kan vi spela ut mer, säger han om slakten.

Den här artikeln handlar om: