Johan Hult tror att Lawrence Pilut och Pierre Engvall spelar i NHL nästa säsong.Foto: Bildbyrån och Henrik Skoglund

HV71 ser återigen ut att drabbas av en tung sommar gällande många spelartapp. Sportchefen Johan Hult menar dock på att det inte hänger på enskilda spelare om laget ska nå framgång eller ej. Även om han tycker att det är synd att kontinuiteten blir lidande.
— Förhoppningen är ju att jobba med en kille i två, tre kanske fyra år innan de blommar ut på allvar, säger han till hockeysverige.se och berättar också att han mer eller mindre räknar med att Lawrence Pilut och Pierre Engvall inte spelar i HV71 nästa säsong.

HV71 har de två senaste säsongerna drabbats av hög omsättning på spelare med folk som lämnat för NHL.
— När vi drog igång det här så hade vi som en målbild att fyra till sex-sju spelare skulle vi byta per år. Det sket sig, säger klubbens sportchef Johan Hult till hockeysverige.se och skrattar innan han fortsätter:
— Det var vår uppskattning för att det skulle bli så optimalt som möjligt med kontinuiteten. Men vi är inte ensamma om det här, det drabbar fler klubbar och de klarar det jättebra. Då ska vi också kunna göra det.

TROR PILUT OCH ENGVALL STICKER

De två senaste säsongerna har spelare som målvakten Linus Söderström, backarna Andreas Borgman och Lawrence Pilut, samt anfallaren Pierre Engvall tagit stora kliv i HV71 och även om Pilut och Engvall har kontrakt med HV71 nästa säsong ser Johan Hult dem som förlorade.
— De frågetecken vi har i befintlig trupp är Lawrence Pilut och Pierre Engvall. Min känsla är att det kommer bli utropstecken och att de båda blir NHL-spelare nästa år. Det är i alla fall min känsla utan att vi kan hugga något i sten naturligtvis.

Lawrence Pilut finns med i den svenska preliminära VM-truppen och utsågs igår till SHL:s bäste back på SHL Awards, Pierre Engvall har gjort dundersuccé i Torontos Maple Leafs farmarlag Marlies nu i slutet av säsongen.

Kommer du dra fram ett ess ur rockärmen om de båda försvinner?
— Haha. Det är så många som jobbar med hockey idag så det går aldrig överraska med något nyförvärv utan det har alltid läckt någonstans innan, tyvärr, säger Hult och fortsätter:
— För oss handlar det om att det aldrig kommer komma ner till en enstaka spelare om vi har en framgångsrik säsong eller inte. För oss handlar det om laget i stort och vad vi kan få ut av den gruppen. Det är så vi kommer fortsätta bygga vårt lag, att vi ska vara otroligt starka som grupp. Det är vårat framgångsrecept.

DE SKA ERSÄTTAS

Hittills har HV71 hämtat in målvakterna Felix Sandström (anslöt precis vid transferstoppet i februari) och Jonas Gunnarsson för att ersätta Fredrik Pettersson Wentzel och Linus Söderström. På backsidan har Martin Fehérváry, Didrik Strömberg och Markus Lauridsen tillkommit och i anfallsväg har Joakim Andersson, Markus Ljungh, Johan Johnsson och Christoffer Törngren kommit in. Och än är det inte färdigvärvat meddelar Hult.
— Vi har sju backar idag och där ska minst en till in. Försvinner Lawrence också vilket är troligt så måste vi ha in två. På forwards-sidan ligger vi lite längre fram men vi är beroende av vad som händer med Pierre Engvall.

Vad är det för kaliber på de nyförvärv du tittar på?
— Tittar vi på backsidan så vill vi gärna ha in någon som kan vara ledande för oss och spela i samtliga spelformer och äta mycket istid. Så där kommer vi behöva minst en back av riktigt hög kvalité.
— Tittar vi grovt på forwards-sidan så kommer vi vilja ha in en högkvalitativ forward om Pierre försvinner.

Det har på sociala medier ryktats att André Pettersson ska presenteras av HV71 den 1 maj. Idag är det den 1 maj.
— Det kan jag bekräfta här och nu att vi inte kommer göra idag, säger Hult och fortsätter:
— Det är klart att André är ett drömförvärv som man går och drömmer om. Han har presterat så pass bra i KHL över så många år så jag tror det komma dyka upp anbud både från Ryssland och säkerligen Schweiz också.
— Skulle det vara så att han i år eller i framtiden tar ett beslut om att han vill komma hem så är det klart att vi kommer vara otroligt intresserade att han André hos oss.

Har ni klart med någon nu?
— Nej, det har jag inte. Vi har inte något som vi sitter och håller på.

Är ni nära med någon?
— Kan vara, säger Johan Hult efter en stunds tvekan.
— Oftast när du har en högkvalitativ spelare så är du inte själv om honom och då ska de få in två-tre kontraktsförslag och göra sig en samlad bild. Jag kan säga som så att jag har förslag som ligger ute. Sen ska spelarna ta beslut om de här förslagen och det gör de väl förhoppningsvis inom en snar framtid.

TAPPAT MÄNGDER MED SPELARE

Åter till den höga spelaromsättningen mellan säsongerna som rått i HV71 de sensate säsongerna där de förra våren och sommaren tappade kvalitetsspelare som Andreas Borgman, Filip SandbergLias AnderssonSimon Önerud och Ted Brithén. I år har det fortsatt med Erik Brännström (där mycket tyder på att han spelar i Nordamerika nästa säsong), Tom Hedberg, Victor Ejdsell och David Ullström. Samt att det mesta tyder på att Lawrence Pilut och Pierre Engvall lämnar också.
— Att killar som Erik Brännström, som går högt upp i draften försvinner, det vet vi. Men nu har vi också haft spelare som varit hos oss under en längre tid som också försvinner. Vi pratar allt från Lawrence Pilut, Filip Sandberg och Kevin Stenlund. Spelare som är lite äldre och varit i a-laget under flera år.
— Sen har du de killarna vi plockat från allsvenskan som på väldigt kort tid försvunnit över till USA. Ejdsell, Engvall, om nu han försvinner vilket vi tror. Borgman och till viss del Söderström också som vi tog från Djurgården, men han var ju i Vita Hästen hela året innan han kom till oss.
— Nu försvann Ullström också. Så det har varit på alla plan och inte bara åldersgruppen 97,98 och 99. Samtidigt får väl det någonstans vara en fjäder i hatten att vi fått vara med och utveckla de här.

BLIR MER JOBB

Utifrån sett verkar det vara en enormt potent utvecklingsmiljö i HV71 där många spelare på kort tid kan ta stora kliv. Men, det finns andra som ska ta åt sig äran också menar Johan Hult.
— Tittar vi på killar som Söderström, Engvall, Borgman och de här. Där kanske vi bara har förgyllt och förvaltat dem när de kommit in i ett bra sammanhang under bara ett år. Det finns ju andra klubbar som varit otroligt delaktiga i deras utveckling och lagt en grund till var de är idag.

Paradoxen i spelartapps-smeten är att HV71 utvecklar och förädlar spelare, men de får njuta av frukterna under väldigt kort tid.
— Tappar vi dem åt det hållet, till KHL eller NHL, framförallt NHL. Då tappar vi dem till större ligor och det tycker väl jag är jäkligt häftigt. Sen är det klart att det blir ett merjobb för oss i den situationen att hela tiden fylla på med nytt folk som ska ta nästa steg.
— Förhoppningen är ju att jobba med en kille i två, tre kanske fyra år innan de blommar ut på allvar. Det tycker jag är jäkligt kul med såna killar som Pilut, Sandberg och Borgman. Det är killar som aldrig blivit draftade och sen tar de steg och hamnar borta i NHL. Det tycker jag är riktigt häftigt.