Sök
Eric Martinsson.
Växjö Lakers HC

Guldbacken redo för NHL-chansen: ”Jag känner att jag har mycket av spelet i mig”

Han har varit en av SHL:s absolut bästa backar de senaste säsongerna. Men nu väntar större äventyr. Nästa säsong spelar Eric Martinsson förhoppningsvis i Minnesota Wild och NHL. 
 – Det är förbaskat roligt, det är något man haft som personligt mål länge och det är otroligt skönt att det kommit på plats nu, säger Martinsson till hockeysverige.se.

HELSINGBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Eric Martinsson har ett par ganska hyfsade veckor bakom sig. Först hjälpte han Växjö Lakers att ta SM-guld och under onsdagen blev det klart att han nästa säsong ingår i Minnesota Wilds organisation.
– Det har varit jäkligt roliga veckor. Först att få vinna med laget som varit magiskt givetvis. Sen är detta en personlig grej. Det är olika typer av glädje men i det stora hela är det bara positiva saker, berättar han.

Genombrottet kom som explosion i kvalserien med Rögle 2013/14. Då stod backen för 14 poäng på 16 matcher efter att han tidigt på säsongen först varit utlånad till Hockeyettan-laget Helsingborg. Efter säsongen skrev han på för Växjö och efter två fina säsonger i Småland tog snacket om NHL fart.

Eric Martinsson i Rögle-tröjan

Men skåningen valde att stanna i SHL och Växjö för att utvecklas och totalt blev det 184 grundseriematcher i smålandsklubben.
– Det har egentligen varit på gång sedan två år tillbaka, då började det bli realistiskt med ett NHL-kontrakt. Sedan har processen gått fram och tillbaka. I år har jag pratat mer med vissa och mindre med andra. I slutspelet fokuserade jag helt på spelet och sedan fick jag se vad som fanns, säger han.

FÖRBÄTTRAD DEFENSIV

Till slut föll valet på Minnesota Wild som ironiskt nog är ett av blott två NHL-lag Martinsson någon sett live.
– Jag gick helt på magkänsla och sedan har man fått väga för- och nackdelar. När jag pratade med Wild hade de haft samma syn på mig som spelare som jag själv. Det tycker jag är en otroligt viktig sak. Att man får åka över och spela exakt samma spel som tagit en hit och att de inte vill ändra på massa saker, säger Martinsson.

Under sina år i SHL har Åstorp-fostrade Martinsson gjort sig ett namn som en spelskicklig back, men har under årens gång också förbättrat sin defensiv och är numera en fullfjädrad tvåvägsback.

Vad måste du förbättra för att ta en plats i Wild?
– Jag har ju inte spelat på den nivån innan och kan bara gå på det scouter har sagt. Det är en fysisk hockey så det gäller att bygga på sig under sommaren givetvis. Jag måste bli ännu starkare och ännu snabbare för det kommer krävas eftersom det är en nivå högre på alla plan jämfört med SHL. Jag känner att jag har mycket av själva spelet i mig, men vill bygga mer styrka och snabbhet.

Martinsson lämnar Lakers för Wild

TUFF KONKURRENS I MINNESOTA WILD

Enligt gällande regler kunde 25-åringen bara skriva ett ettårigt tvåvägskontrakt vilket gör det möjligt för honom att spela både i NHL och i AHL. I Wilds trupp finns redan stora namn som Ryan Suter, Jonas Brodin, Jared Spurgeon och Matt Dumba. Han vet att konkurrensen är hård, men inte omöjlig.
– Jag har varit på is med NHL-spelare tidigare och då har jag känt att de är skickliga men att jag hängt med bra rent hockey-IQ-mässigt, säger Martinsson.

Skulle det däremot bli AHL-spel hamnar han i en familjär miljö. Wilds farmarlag – Iowa Wild – håller till i staden Des Moines i centrala Iowa. En stad Martinsson bodde i under säsongen 2012/13 då han spelade för Des Moines Buccaneers i USHL.
– Det är ett litet sammanträffande. Jag hade ett jätteroligt år där och lärde mig sjukt mycket. Det är en del i det hela när jag åker över. Visst, det är en annan nivå i USHL, men det är samma typ av spel så jag har fått känna på det och kulturen där borta så jag är inte helt färsk när det gäller att flytta till USA.
– Det är en jättetrygghet. Bor man i ett annat land i ett år så lär man sig jättemycket och det har jag med mig nu, avslutar han.

Den här artikeln handlar om: