EN LÅNG VÄG TILLBAKA. Mattias Janmark gick ett och ett halvt år utan att kunna spela hockey. Nu är han VM-spelare.
VM 2018

Karriären var hotad – ett år senare spelar han VM: ”Jag kunde knappt gå”

ANNONS

Mattias Janmark gick närmare 550 dagar utan att spela en enda hockeymatch. Den allvarliga knäskadan utgjorde ett hot mot VM-stjärnans karriär. Här är berättelsen om 25-åringens långa väg tillbaka.
– Man trodde i princip att man skulle vara tillbaka och kunna åka skridskor efter tre månader, men jag kunde knappt gå, berättar Janmark för hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mattias Janmark imponerade för Tre Kronor i gårdagens VM-debut. Dallas Stars-forwarden klev fram som en av de ledande spelarna i den svenska toppkedjan med Rickard Rakell och Mika Zibanejad och lämnade isen med både mål och assist mot Vitryssland.

Det kanske är vad man bör förvänta sig av en svensk NHL-spelare som nosade på 20 mål för sitt Dallas Stars den här säsongen. Men i Mattias Janmarks karriär finns det inte längre något han tar för givet. Inte efter det karriärhotande skadehelvete som 25-åringen gick igenom under säsongen 2016/17.
– Det var en av anledningarna till att jag ville åka på VM, att det var en förlorad säsong, säger Janmark till hockeysverige.se efter 5–0-segern i premiären.
– Jag kände att jag hade det i mig och att jag ville avsluta på ett positivare sätt med tanke på att jag gick nästan 550 dagar utan att spela en enda match. Hade jag chansen att spela tio-femton matcher till så ville jag ta den.

Vi tar det från början…
Det var under försäsongen 2016 som Mattias Janmark märkte att saker och ting inte stod rätt till. Efter en succéartad rookiesäsong, där han spelat till sig en ordinarie tröja i Dallas Stars efter flytten från Frölunda, började ena knäet att krångla. Och det visade sig vara krångel av det allvarligare slaget.

Efter ett par undersökningar visade det sig att Janmark drabbats av osteochondritis dissecans. En åkomma som uppstår när ben i anslutning till leder börjar spricka till en följd av dålig blodcirkulation. Det kan resultera i att små benbitar och brosk lossnar från leden.

Om det är ett korsband eller ledband som skadats vet man i regel hur lång rehab det krävs för att återvända. Det finns en tidsplan. Men i Janmarks fall var det svårt att säga när eller om han skulle kunna komma tillbaka. Faktum är att det inte ska ha funnits något tidigare exempel på en elitidrottare som drabbats av en liknande skada.
– Det var väldigt mycket oklara kort, det var det som var det jobbigaste, berättar Janmark.


Foto: Icon Sportswire

”20 PROCENTS CHANS ATT OPERATIONEN INTE SKULLE FUNGERA”

Från början löd beskedet från Dallas Stars att 25-åringen skulle bli borta i fem eller sex månader efter den operation han genomgick under hösten 2016. Det tog längre tid än så. I slutändan försvann hela säsongen. Men inte bara det. Knäet skapade till och med en del tvivel kring framtiden som hockeyspelare.
– Man trodde i princip att man skulle vara tillbaka och kunna åka skridskor efter tre månader, men jag kunde knappt gå. Sedan gick det i perioder när det kändes dåligt. De perioderna var tuffa.

Skadan blev en utmaning rent mentalt också. För en hockeyspelare som bygger sitt liv på rutiner – träningar, måltider, matcher och sömn – blev det en ny verklighet för Janmark.
– Jag gick ett helt år utan att spela. Och det var en 20 procent chans att operationen inte skulle fungera. Så det är klart att man börjar fundera i de banorna, ”vad händer om det blir så?” Samtidigt jobbar man vidare efter att man ska komma tillbaka. Men det är klart att man har haft tankar, säger han och konstaterar att saknaden av gemenskapen i omklädningsrummet var en av sakerna som var jobbigast att hantera.
– Det var självklart lite ensamt. Jag var mycket ensam i Dallas när laget var på resor. Det var inte världens roligaste, men jag tycker ändå att jag hanterade det bra.

Lagkamraten i Dallas och Tre Kronor, stjärnbacken John Klingberg, erkänner att han kände olust kring situationen.
– Jag var inte orolig för honom som hockeyspelare, utan jag var orolig för honom som människa. Vi har känt varandra ett tag nu och utvecklat en relation som är väldigt bra och tar hand om varandra och har kul tillsammans. Det var trist att se att det var så allvarligt, berättar han.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”DET VAR INTE SÅ MYCKET ATT HANTERA EGENTLIGEN”

För Mattias Janmark handlade mycket om att försöka vara lösningsorienterad och se framåt. Att inte fastna i den spiral av negativa tankar som det är lätt hänt att älta när motgångar av det allvarligare slaget kommer.
– Det var tufft såklart, men det var inte så mycket att hantera egentligen. Det var ganska solklart att jag ville komma tillbaka och allt annat var lite utanför min kontroll. Det var bara att försöka jobba vidare. Att göra det de säger åt mig och göra det jag kan. Jag fick ta det andra efteråt. Det är klart att det var svårt att hantera, men det var bara att köra vidare och se var det skulle ta mig.

Inför säsongen 2017/18 kom äntligen beskedet att Mattias Janmark var återställd och tillräckligt kry för att återuppta karriären. En lättnad nästan ett och ett halvt års kamp.
– Det var självklart kul. Det har varit både tufft och kul. Det är ett helt annat liv man lever nu med matcher varannan dag. Man lever uppe i det, så det har tagit ett tag att komma in i det. Men jag tycker att det har gått bra och det har såklart varit jäkligt kul. 

BÄTTRE EFTER UPPEHÅLLET?

Janmark stod för 19 mål och 35 poäng efter att bara ha missat en enda match under NHL:s grundserie. Vissa hävdar att den före detta AIK- och Frölundaspelaren till och med är bättre nu än han var innan skadan. Han håller med – till viss del.
– Både och, säger Janmark och funderar.
– Jag tycker att gjorde en bra säsong för två år sedan. I år har jag fått lite mer förtroende från början. Jag har stadigt fått spela mer minuter och spela mer powerplay hela tiden. Det har gjort det lättare. Men jag känner väl att jag åtminstone inte har tappat alltför mycket.
– Det har dock varit svårt att förbättra sig eftersom allt fram till årets säsongstart i princip var rehab. Jag har inte riktigt kunnat jobba på någonting. Jag ser fram emot det också och hoppas att jag kan ha en riktigt bra sommar i år och jobba på saker som jag vet att jag behöver bli bättre på. Men jag känner väl att jag har hittat tillbaka till där jag har varit i alla fall.

Envisheten och stödet från omgivningen har varit ovärderligt för Janmark. Han känner en otrolig tacksamhet till alla som hjälpt honom.
– Det var väldigt mycket stöttning från familj och vänner. De kom över till USA och hjälpte mig. Under hela första månaden hade jag nog en familjemedlem eller kompis som hjälpte mig. Så det var väldigt mycket stöd.

KLUBBEN FÖRLÄNGDE – TROTS SKADAN

Och han kände även stöd från Dallas Stars. Han satt på ett utgående NHL-kontrakt, men klubben valde, trots omständigheterna, att förlänga det.
– Jag fick bra hjälp. Jag är tacksam över det. Jag fick chansen att komma tillbaka ett år till här på ett ettårskontrakt.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Besvikelsen över att missa Stanley Cup-slutspelet med Dallas Stars har lagt en viss sordin över säsongen. Men Janmark ser VM som en utmärkt möjlighet att ta revansch.
– Vi hade väldigt mycket högre förväntningar. Min säsong gick bra till de 20-30 sista matcherna, varken för laget eller mig. Vi hade ingen riktig spelglädje och det var det vi sökte. I dag var det lite roligare än på länge, säger han efter VM-premiären.
– Nu har jag chansen att göra något bättre här. Jag hoppas jag kan ta hand om den.

John Klingberg ser en förändring i Janmark efter skadehelvetet. En förändring som gör honom till en mer driven spelare.
– Det var tufft mentalt att gå igenom det han gjorde, men det gör att man blir starkare också. Att han kunde komma tillbaka så som han har gjort och göra en sådan här bra säsong, det höjer hans självförtroende ännu mer.

Det syntes i går.

ANTON EDMAN
@EdmanAnton

UFFE BODIN
@UffeBodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL