Sök
Svenska Ishockeyförbundets styrelse ger sitt svar på JVM-gate.
VM 2018

Överklaga eller inte – här är förbundets svar efter JVM-gate

Nyheten slog i onsdags ned som en mindre bomb. IIHF väljer att stänga av fem svenska spelare. Anledningen är Juniorkronornas uppträdande på medaljceremonin vid JVM-finalen 2018. Och nu meddelar Svenska Ishockeyförbundets styrelse att man inte kommer att överklaga domen. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ni kan säkert storyn vid det här laget. Det hela slog ned lite som en bomb. I onsdags gick Internationella ishockeyförbundet ut och stängde av en rad svenska spelare. Avstängningar hade sin grund i Juniorkronornas uppträdande på medaljceremonin efter förlusten mot Kanada i JVM-finalen 2018.

Lias Andersson kastade bland annat upp sin silvermedalj på läktaren i Buffalo. Det ger 19-åringen nu fyra matchers avstängning i VM 2019. För det Svenska Ishockeyförbundet tänker inte överklaga domen. Övriga spelare som blev avstängda är Axel Jonsson Fjällby, Jesper Boqvist, Olle Eriksson Ek och Rasmus Dahlin.
”Styrelsen har idag efter noggrant övervägande beslutat att inte driva ärendet vidare. Vi bedömer tyvärr att utsikterna att få till en ändring av besluten är mycket begränsade”, skriver Svenska Ishockeyförbundets styrelse i ett pressmeddelande.

”BESTRAFFNINGARNA ÄR OPROPORTIONERLIGT HÅRDA”

I IIHF:s första pressmeddelande stängdes Lias, Jonsson Fjällby och Boqvist av i JVM 2019. Rasmus Dahlin stängdes av i kommande U18-VM. Men sedan ändrade man sig. För de tre förstnämnda gäller nu avstängningen istället VM 2019. Och Dahlin är efter ändringarna avstängd i matcher under JVM 2019. Även målvakten Eriksson Ek är precis som Dahlin avstängd de två första matcherna i JVM 2019.

Spelarna kan dock själva gå vidare och försöka överklaga domen från IIHF.
”Vi tycker inte att våra ledares och spelares agerande efter finalmatchen var acceptabelt. Däremot tycker vi att IIHF:s bestraffningar är oproportionerligt hårda, speciellt i ljuset av liknande händelser som inträffat tidigare. Vi har i dialog med Tomas Montén utlovat vårt stöd i det fall spelare eller ledare väljer att driva sina avstängningsärenden vidare”, står det även att läsa i SIF-styrelsens uttalande.

Även Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén stängs av tre matcher vid nästa års JVM. Assisterande förbundskaptenerna Henrik Stridh och Nizze Landén stängs av två matcher vardera.

Den här artikeln handlar om: