Sök
Peter Popovic.
VM 2018

Saknades i Sveriges bås – opererad akut: ”Väldigt allvarligt”

Tre Kronor vann VM-premiären med 5-0. Men allt var inte frid och fröjd i det svenska laget. Den assisterande förbundskaptenen Peter Popovic missade matchen.
– Han har fått en näthinneavlossning. Det är väldigt allvarligt. Släpper näthinnan, då blir man blind på det ögat, säger lagets doktor Peter Ström till hockeysverige.se. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor vann med 5-0 och har fått en fin start på VM i Danmark. Men en som har fått en mardrömsstart är Peter Popovic. Sveriges assisterande förbundskapten saknades i båset under VM-premiären mot Belarus.
– Han har fått en näthinneavlossning. Det kan man få akut, så att näthinnan släpper på ena ögat, och det var det han hade fått, berättar lagets doktor Peter Ström efter slutsignalen.

Hur allvarligt är det? 
– Det är väldigt allvarligt. Släpper näthinnan, då blir man blind på det ögat.

Hur långt ifrån var det?
– Det är svårt att säga. Men har man otur kan det gå över en natt. Så det kan gå väldigt fort.

Tre Kronors doktor, Peter Ström.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

”BLEV AKUT OPERERAD”

Enligt Rikard Grönborg kände Popovic av något redan under torsdagskvällen.
– Han började få symptom och då tänkte vi att det här verkar inte bra, fortsätter Ström.
– Så vi åkte till en ögonklinik i Köpenhamn och han blev bedömd där. Det visade sig vara en näthinneavlossning så han blev akut opererad i dag (läs fredag).

Hur lång tid blir han borta?
– Han är tillbaka på hotellet nu. Han är nyopererad, men mår bra. Det är bättre att han får vara där och ta det lugnt. Han ska tillbaka på kontroll i morgon (läs lördag). Han får känna själv hur han känner.

Men trots den akuta operationen, och det allvarliga läget, verkar Popovic kunna vara tillbaka snart. Faktiskt redan på söndag när Tre Kronor spelar sin nästa gruppspelsmatch.
– Ja, det kan han, med lapp för ögat. Det lär han nog få ha hela den här VM-turneringen i alla fall.


Popovic saknades i det svenska båset. Istället tog Montén plats.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

”TUR ATT VI TOG TAG I DET”

Även Grönborg kan ge lugnande besked om sin kollega.
– Jag har haft SMS-kontakt med honom och han verkar vara vid gott mod. Det säger de som har träffat honom också.
– Det var tur att vi tog tag i det i tid om man säger så. Förhoppningsvis är han tillbaka ganska snart. Han kan inte sitta still så länge så förhoppningsvis är han tillbaka snart.

Vad innebär det för er coachmässigt att tappa honom?
– Nu hjälpte Tomas (Montén) till på bänken och vi kände att vi behövde en viss arbetsfördelning. Någon som kan koncentrera sig på backarna och ha kontakt med Johan (Andersson) som är videocoach. Men det fungerade bra.
– Det är det positiva med att Tomas är här, vi har jobbat ihop förut och det är ingen sådan stor grej. Men det är klart att vi vill ha ”Poppe” tillbaka så att han kan jobba med sina saker.

Den här artikeln handlar om: