Nyheter
KARLSSON: Med honom i laget tror jag på svenskt VM-guld
ANNONS

Enligt Radiosporten kommer Patric Hörnqvist till VM. Det är ett drömbesked för Tre Kronor-staben om det stämmer. Svensk ishockey har ingen spelare som ”Bengan”.

Det är enkelt att säga att Patric Hörnqvist inte är en av Sveriges större stjärnor borta i Nordamerika och att han är en i mängden i det Pittsburgh som varit så framgångsrika de senaste åren. Men det är ingenting annat än fake news.

Patric Hörnqvist är närmast unik med sin spelstil i NHL. Med sin energi, sitt fysiska spel, sin inställning, sitt målsinne och sina powerplaykvalitéer är han en drömspelare för alla lag att ha i sitt lag. I synnerhet i powerplay är han en spelare i absolut världsklass. Med honom i laget hade Pittsburgh klubbens bästa PP-statistik. Med honom på skadelistan var powerplayet medelmåttigt. Sverige har redan ett på pappret starkt PP som med ”Bengans” intåg kommer kunna vara skillnaden mellan ett brons och ett guld.

HADE GJORT SKILLNAD ÄVEN MOT FRANKRIKE

Patric Hörnqvist är en vinnare ut i fingerspetsarna. Det säger jag inte bara för att han har två Stanley Cup-titlar och för att det var han som faktiskt avgjorde hela Stanley Cup-finalen. Det säger jag också för att han med hela sin uppenbarelse gör omgivningen bättre. För att han med sin energi sätter tonen för de andra i laget. I Penguins är det Sidney Crosby och Jevgenij Malkin han hjälper. Här kommer han kunna hjälpa sina kedjekamrater – men även sätta tonen för Rickard Rakell och de andra. Matchen mot Frankrike i förrgår var en otrolig seg historia. Det hade den inte varit med Hörnqvist. Han hade ensam höjt intensiteten och tempot bara genom sitt sätt att vara. Jag är fullständigt övertygad om att segersiffrorna hade varit större än 4-0 med honom i laget.

Dessutom är Patric Hörnqvist formstark. Under slutspelet spelade han i princip sitt livs ishockey och gjorde elva poäng på tio matcher. Jag såg alla Penguins slutspelsmatcher utom en och måste säga att ”Bengan” var en av de spelare jag lade märke till nästan varje gång han var på planen.

Men jag måste också säga att jag är förvånad över hans ”ja tack” med tanke på att hans senaste säsonger varit långa. 15/16 vann han Stanley Cup. 16/17 inledde han redan i september med spel i World Cup och avslutade i juni med en ny Stanley Cup-titel. Och så den här säsongen då, som nu kommer ta slut först i slutet av maj.  Dessutom är han 31 år och har haft ett par skador. Jag hade inte dömt Hörnqvist om han hade tackat nej till VM.

KOMMER GÖRA SKILLNAD DIREKT

Sverige möter Ryssland i den sista gruppspelsmatchen. En ruskigt viktig match om de vill undvika, Finland, Kanada eller USA i en kvartsfinal och i stället få Danmark eller något liknande. Till den matchen väntas Hörnqvist ansluta. Han kommer kunna göra skillnad direkt. Det både hoppas och tror jag.

Därför tror jag att chanserna att Tre Kronor vinner VM-guld igen blev ett par procent större. På pappret är Kanada fortfarande etta. Men Sverige fick en forwardssida, som är i behov av fler kedjor som producerar, som är starkare idag än den var igår. Den sista pusselbiten kan vara på plats.

Men jag skulle ju inte säga nej till Filip Forsberg eller Viktor Arvidsson om Nashville åkte ut, heller. Redan med Patric Hörnqvist i laget har dock Sverige ett lag värdigt en världsmästare.

@manskarlsonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL