Sök
Efter en mindre lyckad säsong i Carolina ser Marcus Krüger fram emot stundande flytt – och återföreningen med Niklas Hjalmarsson.
Nyheter

Efter tunga året – ser fram mot återföreningen: ”Tog hand om mig från första dagen”

Egentligen såg det mesta ljust ut gällande Marcus Krügers NHL-framtid. Han hade genom åren gjort sig känd som en uppskattad defensiv specialist och såna älskas i NHL-organisationerna. Men över en natt skulle det där förändras när Chicago valde att inte skydda honom i expansionsdraften och via Vegas hamnade 27-åringen i Carolina där ett tungt år väntade. Men nu ser centern fram mot flytten till Arizona – och återföreningen med bland andra Niklas Hjalmarsson.
— Det ska bli otroligt roligt att spela med honom igen, berättar stockholmaren för hockeysverige.se.

Efter att han sakta men säkert etablerat sig i dåvarande framgångslaget Chicago Blackhawks skrev Marcus Krüger våren 2016 på ett nytt kontrakt med klubben som han vunnit två Stanley Cup-titlar med. Men ett år senare valde klubben att inte skydda svensken i expansionsdraften och i två dagar tillhörde han Vegas Golden Knights innan han skeppades vidare till Carolina Hurricanes i utbyte mot ett draftval.

Väl på plats i Carolina fick Huddingeprodukten det aldrig att lossna.
— Det blev inte riktigt som jag hade hoppats på såklart. Jag kom till ett nytt lag och försökte komma dit med bra attityd och inställning. Men jag kunde väl inte leverera det som de förväntade sig av mig, berättar han för hockeysverige.se och fortsätter:
— Laget gick tungt också. Så det var ett riktigt tufft år.

SKICKADES TILL AHL

Värre skulle det bli. Sex poäng på 48 NHL-matcher blev det under säsongen i Hurricanes. Nu har inte Marcus Krüger gjort sig ett namn i NHL genom att ösa in poäng, utan är mer känd för sina defensiva färdigheter, men han misstänker att ledningen i Hurricanes hade förväntat sig mer leverans från en av fjolårets VM-guldmedaljörer, vars personbästa i NHL är från säsongen 2013/2014 då han gjorde 28 poäng.
— Jag har inte hört så mycket men man kan väl räkna ut att de ville ha lite mer produktion och det saknades och det var det laget behövde också.

I februari skickades Krüger till farmarlaget Charlotte Checkers i AHL. Inte riktigt vad han förväntade sig inför säsongen. AHL är en liga han spelade i senast 2012/2013, då som en ung spelare på väg upp i karriären.
— Såklart vill jag vara i NHL och spela i NHL. Det är där man vill vara och så är det väl för alla spelare nere i AHL. Men, jag vet inte…det var inte så mycket att göra. De bestämmer var de vill ha en och det var bara att rätta in sig och åka ner dit och försöka kriga.

GÅR VIDARE RAKRYGGAD

Efter flera år med NHL-spel skulle man kunna tro att ett nedskickande till bakgården skulle knäcka de flesta. Krüger berättar att det var en tuff tid, men att han ville ta petningen på rätt sätt, inte minst gentemot sina nya lagkamrater.
— Det är unga grabbar som jobbar stenhårt varje dag och är glada för att vara där. De vill vidare och det går inte att komma ner dit med dålig attityd. Jag försökte ta det på bästa sätt även om det var otroligt tufft.
— Det var ingen lätt tid, men jag tycker i alla fall att jag kan gå därifrån rakryggad och att jag gjorde det på rätt sätt.

Niklas Hjalmarsson och Marcus Krüger. Foto: IBL

Den 3 maj meddelade Carolina och Arizona att de genomfört en bytesaffär där Marcus Krüger skickades till Coyotes i utbyte mot Jordan Martinook. Ett byte som Krüger verkar se fram emot hur mycket som helst.
— Jag är riktigt glad över att få en chans att visa att jag kan spela. Det är ett ungt lag som kan göra en bättre säsong. Jag har pratat med många människor i organisationen och de tror verkligen att trenden kan vändas lite och att de kan vara med om slutspelsplatserna.
— Det känns spännande och jag är grymt glad att få chansen att vara en del av det.

SKA GÖRA DET HAN GJORT BRA TIDIGARE

När hockeysverige.se talar med Marcus Krüger befinner han sig på en lunchrestaurang i Chicago, staden som han brådstörtat fick lämna förra sommaren. Det går inte att ta miste på glädjen över den stundande flytten till Arizona. En glädje han förmedlar över en raspig och hackande internetlinje.
— De vet vad jag gjort innan och det är det de sagt, att jag inte ska komma in där och försöka flytta berg. Jag ska göra det som jag varit bra på tidigare och spela mitt spel så kommer det lösa sig. Det är väl det jag hört och det är väl det enda jag vill ha också, en möjlighet att få chansen att visa att jag kan spela och att jag är en bra hockeyspelare.

Har du pratat med Oliver Ekman Larsson och Niklas Hjalmarsson om vad som väntar?
— Jag har pratat med båda och det ska bli kul att spela med dem igen. Vi kommer säkert prata mer om laget längre fram.

Enligt uppgifter så ska Arizonas GM John Chayka hört av sig till Oliver Ekman Larsson för att förhöra sig om Krüger innan trejden med Carolina genomfördes.
— Oliver har en stor del i deras lag och jag tror de flesta lagen gör på det sättet, att man kollar med de ledande spelarna som känner till de andra. Det har hänt i andra lag jag spelat i också.

FINNS BERÖRINGSPUNKTER

Det var inte bara Marcus Krüger som fick beskedet förra sommaren att han skulle lämna Chicago. Även lagets mångårige svenske back Niklas Hjalmarsson byttes bort till Arizona. De båda svenskarna har vunnit två Stanley Cup tillsammans.
— Det ska bli otroligt roligt att spela med honom igen. Niklas var ju där när jag kom till Chicago och han tog hand om mig från första dagen. Så det ska bli roligt att spela med honom igen. Vi har ju kamperat ihop förut.

Oliver Ekman Larsson och Marcus Krüger under World Cup hösten 2016. Foto: Bildbyrån

Dessutom var Krüger och Oliver Ekman Larsson med i det Tre Kronor-lag som ifjol vann VM-guld i Köln. Så de känner också varandra. Alla tre spelade dessutom World Cup på hösten innan säsongen drog igång. Men det finns fler människor Krüger känner i sitt nya lag.
— Även om jag känner Niklas och Oliver lite extra bra så finns det en del andra som jag spelat med tidigare som målvakten (Antti) Raanta och (Richard) Pánik också. Nu glömmer jag säkert någon, men det är så klart skönt när man kommer till ett nytt lag. Det är bra grabbar allihop.

Hur ser sommaren ut för dig?
— Jag åker hem till Sverige nästa vecka och sen är det fullt ös för att bli frisk så fort som möjligt och börja träningen inför nästa säsong, som jag är grymt taggad på.

Bli frisk säger du, är du skadad?
— Jag gjorde en liten grej efter säsongen, en ljumskoperation och rehaben har gått bra så här långt och det ska inte vara några problem inför nästa säsong.

Kan ljumskproblematiken spelat in på säsongen som var?
— Nej, om man ställer sig och är redo att spela, då är man tillräckligt bra för att spela. Så, nej det är ingenting jag kan skylla på. Jag har inga ursäkter till att det blev som det blev.

Marcus Krüger med Stanley Cup-pokalen. Foto: All Over Press

TUFFT ATT TITTA PÅ STANLEY CUP

För en spelare som varit med i hetluften ett längre tag är det tufft att inte vara det. Hans Carolina missade slutspelet med bred marginal under säsongen och Marcus Krüger berättar att han vill tillbaka till de viktiga matcherna.
— Det är jobbigt att sitta och titta på Stanley Cup-slutspelet och inte vara där. Det är dit man vill tillbaka och spela de matcherna, det är det som är det roligaste som finns när det kommer till hockey.

Tror du att den känslan blir starkare när man varit där tidigare kontra om man aldrig spelat Stanley Cup-slutspel?
— Det kan jag köpa att det kanske kan vara så. Men det är åt andra hållet också. När jag var i Chicago var jag i slutspel varje år jag var där och fick spela de här matcherna. I år var första året sedan jag kom över hit som jag inte fick spela en slutspelsmatch. Det är klart att det motiverar lite extra att vilja komma tillbaka till de matcherna.
— Jag vill inte säga att man tagit dem för givet, men de har i alla fall hänt hela tiden och nu när man sitter och tittar när det börjar bli Conference-finaler, då blir man grymt sugen på att ta sig tillbaka dit. För det är det hockey handlar om och man vet hur roligt det är att spela de där matcherna.

Den här artikeln handlar om: