Jacob de la Rose till Red Wings
VM 2018

Belöningen för offerviljan – en återförening med Filip Forsberg

ANNONS

Nästan två hela minuter i spel tre mot fem. Då glänste Jacob de la Rose och hans kollegor i boxplay. Belöningen för de la Rose: speltid i en offensiv miljö tillsammans med kompisen Filip Forsberg i kvartsfinalen mot Lettland.
– Det är ett privilegium att lira med dem, säger Jacob de la Rose till hockeysverige.se om att spela med Forsberg och Viktor Arvidsson.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har varit en renodlat defensiv roll för Jacob de la Rose i sitt första hockey-VM. Efter de sista NHL-förstärkningarna anlände har han spelat ströbyten med den svenska fjärdekedjan, där Johan Larsson och Magnus Pääjärvi mestadels har huserat.

Men det är i boxplay som värmlänningen har fyllt den största funktionen. I VM-kvartsfinalen mot Lettland, som vanns med 3–2, fick han och kollegorna verkligen bekänna färg i spelet i numerärt underläge.

Tre Kronor tvingades till spel i tre mot fem i nästan två hela minuter efter att Gustav Nyquist och Oliver Ekman Larsson hamnat i utvisningsbåset med fyra sekunders mellanrum. Det var ett uppdrag man skötte galant – med de la Rose som en av nyckelaktörerna.
– Först och främst har vi en jäkla bra spelidé, en bra strategi som fungerar i vårt boxplay, säger han till hockeysverige.se
– Det är jäkligt kul att spela, väldigt aktivt och vi ger dem ingen vila i uppspelen utan vi visar offervilja och har mycket självförtroende. Vi vet att vi kan klara av det.

Hur ser du på förtroendet du får där?
– Det är jävligt kul. Man vill vara ute så mycket som möjligt, men inte tre mot fem kanske (skratt). Vi gör det bra, dödar av det och självklart är det kul att få vara en del av det.

”DET ÄR DÄR SEGERN BYGGS”

Att Sverige klarade av att döda av utvisningarna gav viktig energi i ett läge när matchen stod och vägde. Enligt Filip Forsberg var det vändningen på matchen.
– Sjukt bra. Allihop som vi slänger in krigar inklusive ”Nisse” (Anders Nilsson) i kassen. De jobbar lite för mycket med tanke på att vi tar för många utvisningar, men de gör det jäkligt bra, säger Forsberg som var extra imponerad av sättet som man dödade av tre-mot-femman på.
– Det är grymt. Det var ett jäkla viktigt läge i slutet av perioden. Det är där segern byggs upp.

Jacob de la Roses belöning för sitt fina spel kom i form av en befordran. Under andra halvan av matchen fick han kliva upp i den mer offensiva formationen med gode vännen Forsberg och Viktor Arvidsson och ta Adrian Kempes centerroll där.
– Det två är fantastiskt bra med puck i anfallszonen och gör två mål i dag. Det är ett privilegium att lira med dem. Det är bara att försöka bidra med någonting, säger de la Rose med ett leende.

Filip Forsberg tyckte att vännen skötte sig bra.
– Det var några år sedan vi spelade ihop sist nu, men det var kul. Jag tycker att han gjorde det riktigt bra.

 

För Sverige väntar USA i semifinalen på lördag klockan 15.15. Jacob de la Rose förväntar sig en tuff match.
– Så här långt in i turneringen är det bara bra lag kvar. Det spelar ingen roll vilka man möter. Det kommer bli tuffa matcher precis som de två senaste vi spelat. Det blir sådana matcher resten av turneringen. Det gäller att vi laddar om och tar hand om kropparna. Det kanske låter som klyschor, men det är kort tid mellan matcherna så det är viktigt, konstaterar han.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch