Tom Wilson.
Washington

Älskad och hatad – han är NHL:s nya ”bad boy”

ANNONS

Under slutspelet har han varit en av de mest omdiskuterade spelarna i NHL. Tom Wilsons fysiska spel och de uppmärksammade tacklingarna har gjort honom till en av ligans mest hatade spelare. Men lika avskydd som han är utanför Washington, lika älskad är Wilson i Capitals omklädningsrum.
– Hade Vegas haft honom i sitt lag hade de också älskat honom, säger lagkamraten Christian Djoos till hockeysverige.se.

LAS VEGAS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Washington Capitals har inte bara lämnat ett spår av besvikna och utslagna motståndare efter sig i årets Stanley Cup-slutspel. Det finns också ett spår av skadade spelare som utsatts för kraftpaketet Tom Wilsons fysiska spel.

Den 24-årige kanadensaren tog ut Alexander Wennberg med en tuff tackling i den första rundan mot Columbus Blue Jackets. I andra rundan mot Pittsburgh Penguins körde han över Brian Dumoulin och sedermera även Zach Aston-Reese innan han stängdes av i tre matcher och missade resterande delen av den serien.

I den första Stanley Cup-finalen mot Vegas Golden Knights var det dags igen. En sen tackling på stjärnforwarden Jonathan Marchessault har varit ett av de stora samtalsämnena dagarna efter öppningsmatchen.

Wilson fick två minuter för interference, men det var många som ansåg att han borde ha straffats betydligt hårdare än så. Capitalsforwarden undkom avstängning eftersom ligan ansåg att tacklingen inte tog mot huvudet.
– Frågar ni honom tycker han nog att han inte skulle ha åka och beundrat sin passning sådär, sade Wilson om Marchessault efter Capitals träning i går.
– Jag tycker att jag hade bra tajming i tacklingen, men han slappnade nog av eftersom han inte visste att jag var där. Jag träffade kroppen och han blev kanske lite överraskad, men det var ingen aggressiv tackling och han verkade inte ta någon skada. Det märktes om inte annat när han stod och skrek på mig i båset.

”BARA” TVÅ AVSTÄNGNINGAR UNDER NHL-KARRIÄREN

Marchessault tyckte att tacklingen var sen och smutsig. Efter första finalen hoppades han och många andra i Golden Knights att ligan skulle göra något åt den. Men så blev alltså inte fallet.
– Det var en sen tackling och efter att ha sett reprisen tyckte vi att den borde ha renderat i matchstraff, men då har vi sett en repris och det var svårt att se den live eftersom det inträffade en bit från spelet, konstaterade coachen Gerard Gallant i går.

Huruvida Tom Wilson verkligen är en smutsig eller ful spelare råder det delade meningar om. Å ena sidan har han gjort sig skyldig till en hel del tacklingar som resulterat i skador. Å andra sidan har han varit avstängd påfallande få gånger under en NHL-karriär som sträcker sig över närmare 400 matcher.

Inför den här säsongen hade han bara blivit bötfälld två gånger av ligan. I oktober i fjol kom den första avstängningen, fyra matcher för en våldsam tackling mot huvudet på St. Louis forward Samuel Blais, och nu i slutspelet den andra för tacklingen som spräckte käken på Zach Aston-Reese.


Foto: Kim Klement-USA TODAY Sports

”FÖRSTÅR INTE RIKTIGT HUR STARK HAN ÄR”

Medan många i NHL har ett synnerligen ont öga till Tom Wilson är lagkamraterna eniga om att han är en spelare som får mer skit än han förtjänar. Gode vännen André Burakovsky menar att ryktet han har fått är oförtjänt.
– Han får mycket kritik på grund av att han är en sådan fysisk spelare som han är. Jag tror inte riktigt han förstår själv hur stark han är när han kommer in i en närkamp, för han kör ju över vem som helst när som helst. Det är minst en eller två per match som han kör över, säger ”Burra” till hockeysverige.se.
– Många fans gillar inte när han kommer till deras rinkar och kör över deras spelare. Det blir mycket uppmärksamhet när han får sina avstängningar och utvisningar, men mycket av det är bara på grund av att han har ett dåligt rykte för att han är en tuff spelare. Många av utvisningarna är väldigt billiga.

Christian Djoos, som gör sin första riktiga NHL-säsong med Caps, tycker att Wilson är en värdefull spelare.
– Vi älskar honom. Sedan förstår jag att motståndare blir lite less ibland, men ligan sköter det där och har koll på vad som är tillåtet och inte, säger han.
– Det är hans spelstil att göra allt. Han gör mål, passar och tacklar. Det gör honom otroligt viktig för oss. Hade Vegas haft honom i sitt lag hade de också älskat honom.

UNDERSKATTAD?

Det skulle vara lätt att avfärda Tom Wilson som en talanglös ”goon” på grund av sin fysiska spelstil. Men precis som Djoos är inne på fyller han en viktig funktion för Capitals. Den här säsongen har han matchats hårt i lagets toppkedja med Aleksandr Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov. Man får inte speltid i en sådan miljö om man inte har något att erbjuda.
– Kolla på allt jobb han lägger ned på isen. Han forecheckar alltid hårt, är enormt stark i alla närkamper och vinner mycket puck åt ”Ovie” och ”Kuzy”. Han gör skitjobbet som de andra kanske inte gör samtidigt som han producerar mycket jämfört med tidigare år. Han har verkligen tagit stora steg, menar Burakovsky och hänvisar till att Wilson satte nytt personbästa med 14 mål och 35 poäng i grundserien och att han dessutom har 13 poäng på 17 slutspelsmatcher.

Dansken Lars Eller är inne på samma spår. Om något tycker han att Wilson är underskattad som hockeyspelare.
– Mycket av det offensiva börjar genom att han skapar utrymme för ryssarna. Han lägger pucken på rätt ställe, tar en tackling och vinner närkamper. Motståndarna är nog lite rädda för honom ibland också och när de blir det skapar han utrymme och hjälper till att få tillbaka puckar, säger Eller.
– De tre i den kedjan har en kombination av olika styrkor och Tom är en viktig kugge i den formationen.

Tom Wilson lär ha en fortsatt huvudroll i finalserien mellan Washington och Vegas. Frågan är bara hur den kommer att gestalta sig. Bevisligen är han en spelare som har potential att bli både hjälte och syndabock.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch