RÖTT HAV. Washington Capitals är på väg att bryta en förbannelse i D.C.
Washington

Finalfest i Washington – då fick Capitals fansen att jubla: ”Utan dem är vi ingenting”

Hemmapubliken fick taket att lyfta i Capital One Arena när ryssarna Aleksandr Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov ledde Washington Capitals till en blytung 3-1-seger i finalserien mot Vegas Golden Knights.
– Fansen här har väntat länge. Och utan fansen är vi ingenting, säger Nicklas Bäckström till hockeysverige.se.

WASHINGTON (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mycket stod på spel när Stanley Cups finalserie vände tillbaka till Washington DC. Statistiken talade sitt tydliga språk: 77 procent av lagen som gått vinnande ur match tre, vid ställningen 1–1 i matcher i en Stanley Cup-final, har fått lyfta bucklan i slutändan.

Ändå var det var ett uddlöst Vegas Golden Knights som i matchens inledning. Den fartfyllda offensiven, som varit en stor del av framgångsreceptet för expansionslaget, var som bortblåst även i match tre. Och bakåt lät man Washington komma i anfall på anfall.

Efter en mållös första period kunde Aleksandr Ovetjkin välförtjänt trycka in 1-0 efter en tilltrasslad situation i den andra perioden. Senare i samma period utökade en annan ryss – Jevgenij Kuznetsov – ledningen till 2–0. Det fanns en symbolisk betydelse i att just Ovetjkin fick göra det första målet på hemmaplan i finalserien.
– Det var någon slags poetisk rättvisa att Alex fick göra målet, säger Washingtons coach Barry Trotz efter matchen.

FLEURY PSYKADES

Hemmapubliken gjorde vad den kunde för att psyka Vegas målvakt Marc-Andre Fleury. ”Fleury, Fleury, Fleury” ekade i arenan både innan och under matchen. Washingtonfansen, som väntat i tjugo år på en Stanley Cup-final, tog vara på chansen att störa motståndarna. Ljudvolymen steg till en nivå som man tidigare under säsongen bara drömt om.
– Slutspelet handlar till stor del om känslor. Fansen här har väntat länge. Och utan fansen är vi ingenting. Det var kul att kunna ge dem en första vinst här hemma. Men vi måste göra det igen på måndag också, säger Nicklas Bäckström efter matchen.

Trots psykningarna av Fleury var det Washingtons målvakt Braden Holtby som stod för det stora misstaget. I början av tredje perioden hämtade han en puck bakom mål, men valde att slå en backhandpass bakom ryggen – rakt i famnen på Vegasspelare, och Tomas Nosek kunde peta in reduceringen i öppet mål.

”DE HAR EN BRA RELATION”

Efter det för Washington olyckliga baklängesmålet började hemmalagets spel svaja. Vegas, som sett uddlösa ut fram till målet, tog kommandot för en stund. Då klev Washingtons Devante Smith-Pelly fram och satte matchavgörande 3–1, som också blev slutresultatet.

Nicklas Bäckström var missnöjd med sin egen insats efter matchen.
– Nej, inget bra för mig. Men det gör inget. Vi vann ju.

Relationen mellan Ovetjkin och Kuznetsov, som med varsitt mål ledde vägen för Washington, var Bäckström nöjdare med.
– De har en bra relation. De snackar mycket, båda på och utanför isen. Man känner att de finns en särskild koppling mellan dem.

KUZNETSOV GJORDE SKILLNAD

Innan matchen var det osäkert om Kuznetsov skulle komma till spel. Han utgick skadad i match två, men när match tre drog igång såg ingen skada ut att påverka hans spel.
– Han är så smart med pucken, och dynamisk. Det är kul att titta på honom, säger Nicklas Bäckström.

Statistiken talar för Washington, som har hemmaplansfördel i match fyra, som spelas på måndag. Den tunga förlusten för Vegas Golden Knights kom dock inte oförtjänt. Laget måste få ordning på den offensiv som tidigare fått laget att flyga genom slutspelsrundorna om man ska kunna utmana ett hungrigt Washington.

Nicklas Bäckström ser ljust på den fortsatta jakten efter en första Stanley Cup-titel.
– Vi har arbetat oss in i den här matchserien. Man måste göra uppoffringar för varandra och arbeta som ett lag. Och de två senaste matcherna har vi spelat bra defensivt. Vi vet hur farliga Vegas kan vara, så vi måste fortsätta spela så.