MOT TITELN. Rickard Wallin tror att Washington Capitals kan vara redo att lyfta bucklan redan i natt.
Washington

”Jag tror vi får en ny Stanley Cup-mästare redan i natt”

ANNONS

Avgörs Stanley Cup-finalen i natt?  Washington Capitals leder matchserien mot Vegas Golden Knights med 3–1 i matcher inför nattens femte drabbning som spelas i ökenstaden i Nevada. Viasats expert Rickard Wallin tror att vi får se en ny mästare i natt.
– Dom slapp favorittrycket på sig för första gången på tio år. Det verkar ha passat deras lag bra, säger Wallin till hockeysverige.se.

Tidigare NHL-spelaren Rickard Wallin jobbar numera som expert på Viasat och har följt finalerna. Hockeysverige.se bad att få hans analys kring varför ”Caps” leder och om vi får se ett helt nytt lag som Stanley Cup-mästare i natt.
– Washington har satt sin taktik mot Vegas som egentligen det enda lag på hela säsongen. Vegas får inte fast sin forecheck och det blir inte den här fram och tillbaka hockeyn. När det ändå blir det kan Washington hantera den också, säger Wallin och fortsätter:
– Om man tittar på matcherna utan resultaten så skulle jag säga att lagspelet som Washington fått till är väldigt imponerande. Sedan har dom fått bra snurr på både powerplay och boxplay.

Han ser en del brister i Vegas spel som gjort att de hamnat i det prekära läge man befinner sig i.
– Givetvis kan vi prata hur mycket som helst om spelet fem mot fem och så vidare, men (Marc-André) Fleury har en alldeles för låg räddningsprocent jämfört med tidigare i slutspelet då han räddat 94 procent. Det ligger såklart även på backarna så det är inte bara hans fel, men Vegas kan inte vinna om man inte får till ett målvaktsspel som inte ligger en bit över 90 procent. Annars är Vegas helt chanslösa.


Foto: Bildbyrån

Känns det även som att Vegas börjar tröttna lite eller vad är din känsla?
– Vegas får ingen energi i matcherna och då ser dom, precis som du säger, trötta ut. Jag vet inte om dom är trötta, men dom ser trötta ut för första gången. Det har varit ett lag med en sprudlande energi. Framför allt när dom får huggen i forechecken, kommer in under skinnet och får motståndarna ur balans. Det har vi nästan inte sett någonting av förutom i match ett som var helt vild.
– Det är ett steg upp att vara i Stanley Cup-final. Även om Washington inte har jättemycket Stanley Cup-rutin så har dom många rutinerade spelare som har varit med och vunnit VM, OS och så vidare. Jag tror att dom har klarat av att hantera hela cirkusen kring Stanley Cup-finalen lite bättre.
– Sedan är det match två som spökar lite grann för Vegas. Jag tänker då på jätteräddningen av Braden Holtby i slutet. Hade Vegas fått med sig en ”sudden” där och eventuellt vunnit den tror jag Washington hade haft svårt att resa sig och spela så pass bra som dom gjorde på hemmaplan.

MER SPETS

Erfarenheten i Washington är en styrka, men Rickard Wallin tycker också att laget innehåller fler spetsspelare än vad Vegas lag gör.
– Washington har generellt mer spetskvalitéer i laget om man läser laguppställningen. Jag tänker då på John Carlson, Nicklas Bäckström, (Alexander) Ovetjkin och (Jevgenij) Kuznetsov. Dessutom slapp dom favorittrycket på sig för första gången på tio år. Det verkar ha passat deras lag bra, att dom har nu i stället växt in i självförtroendet innan dom själva trodde att dom var så jäkla bra.
– Braden Holtby var inte starter i dom två första slutspelsmatcherna. Han har fått rätt resa nu i stället för att komma till skyhöga förväntningar. Så fort det var en match han inte var på topp vart han ifrågasatt i slutspelen som Washington spelat senaste åren.
– Washington har kommit in mentalt rätt i allt på något sätt och efter att dom slog ut Pittsburgh så var det som alla spärrar släppte lite grann.

Givetvis finns möjligheten att Vegas äter sig i kapp men till att börja med handlar det om att vinna nattens match.
– Då måste Vegas hitta sin energi och få igång forechecken. Det får gärna bli en lite vild match som första matchen med inte så mycket kontroll på grejerna som Washington haft i matcherna som i match tre och fyra.
– Sedan blir Vegas, precis som alla andra lag, ett helt annat lag om dom får ledningen. Vegas hade en fantastisk start i match fyra, men fick ingen utdelning alls. I stället stod det 3–0 till Washington efter första perioden.
– Man kan hitta ljusglimtar i deras spel. Framför allt om dom får något att gå på. Då är det absolut ingen omöjlighet att vinna en match och det är nog vad dom fokuserar på till att börja med. Skulle Vegas ta match fem så blir det inte superenkelt för Washington att åka hem för då har dom verkligen pressen på sig att avgöra. För match sju vill man såklart inte uppleva om man haft 3–1 i matchserien. Det finns möjligheter om Vegas nu lyckas vinna match fem för då blir det väldigt, väldigt mycket mer spännande.


Nicklas Bäckström och William Karlsson. Foto: Bildbyrån

STARKA SVENSKAR

I Washington spelar tre svenskan, Nicklas Bäckström, André Burakovsky och Christian Djoos. Rickard Wallin är imponerad över trions insats i finalserien.
– ”Bäckis” spelar inte lika många minuter som han gjorde med Ovetjkin. Coacherna har nästan matchat dom för mycket i slutspel och har ofta fått kritik för det. Nu spelar ”Bäckis” en lite mer defensiv roll som han klarar utmärkt också, men han kanske inte syns lika mycket i alla matcher. Han gör alltid nytta och att leverera på det sättet han gör med sin handskada är sjukt imponerande såklart. Han gör ett riktigt bra slutspel med tanke på att han är skadad.
– Burakovsky har växt in mer och mer. Han är upp och ner i spelet, men dalarna har blivit lite mindre nu. Han har dessutom fått självförtroende i rätt läge. Under säsongen har han sagt att det bitvis varit jobbigt mentalt, men det tycker inte jag att man ser så mycket utav. Han spelar med energi och det är då jag tycker att han är som bäst.
– Djoos har den mindre tacksamma uppgiften att spela med Brooks Orpik. Orpik är i och för sig en rutinerad herre som spelar väldigt fysiskt. Dom spelar en hel del i egen zon och det är Christian får sköta uppspelen och få ut pucken ur zonen. Det tycker jag att han har gjort väldigt bra. Bara att han spelat till sig en topp sex-plats bland backarna i ett lag som är en match ifrån att vinna Stanley Cup är en jättemerit i sig.

TROR PÅ AVGÖRANDE

Däremot har Vegas svenska energiknippe William Karlsson så här långt haft det lite tyngre under finalspelet.
– Det har varit lite frustrerande. Jag har sett vad han har gjort under hela säsongen. Då har han sett bekymmerslös ut och allting har gått med honom.
– Nu har pucken inte studsat med och han har kommit bort lite i några av matcherna. När han spelat bra har det inte blivit någon utdelning. Hela den kedjan som varit så bra under säsongen, nu hackar den för första gången lite och det är fel tajming både för Vegas och William. Han har inte varit dålig, men han har inte lyft sig till den nivån som framförallt han själv hade hoppats att vara på.

Vad står det i matcher efter nattens match?
– Jag hoppas att få se mer hockey. Tippar jag med hjärtat kommer det stå 3–2, men om jag ska döma utefter senaste två matcherna så är det mycket som pekar på att Washington kommer att avgöra. Jag tror vi får en ny Stanley Cup-mästare redan i natt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch