Sök
Washington

Stanley Cup-mästarnas svåra sommarbeslut – kan sänkas av Ekman-Larssons kontrakt

De har en bättre grund att stå på än många andra mästarlag haft. Men Washingtons sommar är knivig. NHL.com har listat fem saker mästarna kommer behöva ta itu med.

Washington har sina superstjärnor och flera andra nyckelspelare sajnade. De unga killarna som André Burakovsky och Christian Djoos har också kontrakt. Men Capitals har trots det flera snåriga frågor att försöka besvara under sommarmånaderna som följer innan nästa säsong drar igång.

Inför säsongen valde Capitals exempelvis inte att förlänga med den både hyllade och ifrågasatte coachen Barry Trotz. 55-åringen från Winnipeg hade visserligen vunnit två ”Presidents’ Trophy” som ligans bästa lag med Capitals, och blev 2016 utsedd till ligans bästa coach. Men de svaga slutspelsinsatserna gjorde att Washingtons GM Brian MacLellan inte ville binda upp Trotz. Nu är tongångarna annorlunda.

VAD HÄNDER MED BACKSTJÄRNAN?

Efter Stanley Cup-vinsten klargjorde MacLellan segerrusigt att det inte rådde några tvivel om att Trotz ska återvända nästa säsong. Om han själv vill, förstås. Enligt uppgifter vill Lou Lamoriello locka över coachen till New York Islanders, så det återstår att se vad som händer med Barry Trotz.

På isen är det framför allt John Carlsons som kan saknas nästa säsong. Carlson vann backarnas poängliga och slutade fyra i poängligan i slutspelet. Han har utgående kontrakt och det är tveksamt om Capitals får in amerikanen i laget.

KAN PÅVERKAS AV EKMAN-LARSSONS KONTRAKT

I och med att Oliver Ekman-Larsson ser ut att få ett åttaårskontrakt värt 8,25 miljoner dollar i Arizona kommer Carlson kunna peka på det och säga att han ska ha ett likvärdigt kontrakt. Det är det tveksamt om Washington kommer kunna erbjuda. Brian MacLellan kommer således behöva behandla en minst sagt knivig fråga under sommaren. John Carlsons kontrakt löper ut vid månadsskiftet.

När NHL.com plockar ut tre ytterligare frågor som Capitals ledning måste besvara under sommaren rör de Philipp Grubauers framtid, Mical Kempnys framtid och Jay Beagles framtid. Grubauer har av många lyfts fram som nästa reservmålvakt att bli förstemålvakt i NHL och gick in i slutspelet som förstemålvakt. Efter de två inledande förlusterna mot Columbus i den förstarundan bytte Barry Trotz dock inriktning till Braden Holtby i stället.

TROTJÄNAREN LÄMNAR?

Grubauer blir restriced free agent i juli, vilket innebär att han inte har kontrakt men att Washington ändå har förstatjing på tysken. De kan dock komma att trejda bort hans rättigheter då han lär få ett betydligt dyrare kontrakt än de 1,5 miljoner dollarna han tjänar just nu. Dessutom har Washington precis sajnat den ryske stortalangen Ilja Samsonov som kan komma till Nordamerika nästa år.

Michal Kempny blev ingen hit i Chicago men gjorde succé i slutspelet med Washington. Han lär också vara ett hett namn för många klubbar i NHL.

Veterancentern Jay Beagle, som tillhört Washington i tio år, kan också komma att lämna klubben. Trots ett mycket fint slutspel skriver NHL.com att Capitals räknar med att Chandler Stephenson kommer ta över Beagles roll som fjärdecenter, och att 32-åringen därför kan komma att lämna klubben efter närmare 500 NHL-matcher.

Den här artikeln handlar om: