Nyheter

Leksingarnas oväntade säsongsavslutning – hjälpte till på hockeyskola i Kina

ANNONS

Mattias Nilsson och Martin Karlssons säsongsavslutning blev unik. De skeppades nämligen till Kina – för att hjälpa till på ett hockeyläger.
– Det gjorde dom med högsta betyg MVG! Otroligt fina och viktiga ambassadörer för Leksand och Sverige, säger Lars Kristiansson som ligger bakom projektet.
– Den var väldigt givande och vi fick uppleva en helt ny miljö som vi inte var vana vid, berättar Mattias Nilsson.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

För Mattias Nilsson och Martin Karlsson slutade hockeysäsongen väldigt annorlunda. Efter säsongsslutet blev de tillfrågade av Leksands sportchef, Christer Siik, om dom ville åka till Kina en sväng.
– Bakgrunden till resan var läger med IceStar Camp där barn och ungdomar i Sverige och Kina skall få ett utbyte och lära av varandra, inspiration och få såväl ett kulturellt utbyte, främja friskvård och hälsa.  Friskvård och hälsa är extremt viktigt i Kina och är högt prioriterat i samhället sedan en tid tillbaka, berättar Lars Kristiansson som ligger bakom projektet.
– Detta var det första IceStar Camp-lägret som genomfördes och flera läger både i Kina och i Sverige planeras för fullt. Det är en enorm efterfrågan, inte minst från Kina, vilket är otroligt kul och spännande.
– Inför vinter OS i Peking 2022 är Kinas president Xi Jinping och den olympiska kommitténs mål är att ”sprida och praktisera olympiska värderingar och uppmuntra 300 miljoner människor i norra Kina att delta i vintersport och därmed integrera sporten i sitt dagliga liv.” Specifikt för ishockeyn i Kina innebär det att dom kommer att ha 100 miljoner barn och ungdomar i träning inom en fem till sju års period.
– Kinas engagemang inom ishockeyn sträcker sig långt framåt och där OS bara är en del i deras vision att bli en toppnation och vara med och kämpa om medaljerna i OS och VM tillsammans med Sverige och andra nationer.

IceStar Camp lägret startade den 4 maj då hela truppen samlades på Arlanda och bestod av spelare från Nacka, Leksand, Södertälje, Djurgården och Borlänge för avresa till Peking, lägret avslutades den 12 maj.
– Leksands A-lagsspelare Martin Karlsson och Mattias Nilsson var med till Kina som tränare och mentorer för hockeyungdomarna och även kinesiska barn. Det gjorde dom med högsta betyg MVG! Otroligt fina och viktiga ambassadörer för Leksand och Sverige, verkligen kul och uppskattade.
– Likaså var Nackas huvudtränare för det framgångsrika Nacka HK J18, J20 samt hockeygymnasiet Magnus Ramström med som tränare på lägret.
– Lägret höll en otroligt hög nivå i sin helhet och utöver riktigt bra hockeyutbildning hade vi med oss en lärare så ungdomarna på lägret hade 60 minuter läxläsning varje dag, vilket är viktigt att det är inkluderat då skolan alltid är i fokus och en viktig del i vardagen. Leksands knäckebröd var också med på lägret vilket uppskattades enormt bland de kinesiska barnen och där också dom fick en inblick i Sveriges matkultur och med fokus på hälsa. 

Hockeysverige.se träffar Martin Karlsson och Mattias Nilsson vid klassiska gropen i Leksand för att höra hur deras intryck från resan låter.
– Det började med att ”Siiken” ringde och frågade om vi ville åka till Kina. Då blev det ”Jaha, Kina, jag lär fundera på det först”, berättar Mattias Nilsson med ett leende och fortsätter:
– Då visste jag inte så mycket vad det handlade om och ”Siiken” sa bara att det var en hockeyskola eftersom han inte heller visste så mycket. Först trodde vi att det var kinesiska barn som vi skulle träna, men det var svenska. Sedan tänkte jag att det skulle bli en häftig upplevelse och man lär ju inte så ofta åka till Kina annars.

Martin Karlsson:
– Jag var väldigt snabb med att tacka ja. Var det lugnt med vår träning här så då kunde jag väl åka. Det som lockade var att få komma dit och se hur allt fungerar där borta. Hockeyn där borta vill framåt och framförallt då inför OS om fyra år.

Vilka resenärer hade ni med er?
– Det var sex barn från Leksand med föräldrar. En från Borlänge, två från Södertälje så det var 15-16 stycken. Det var bara svenska barn, men till en träning hade man även bjudit in fyra kinesiska barn för att vara med, säger Nilsson.

Karlsson fyller i:
– Sedan hade vi match mot kinesiska barn. Där barnen var jämngamla var det jämnast, men sedan var det ett -09 lag och dom var ruggigt duktiga. Dom äldre lagen kunde knappt åka skridskor, men yngre barnen var otroligt strukturerade och kunde verkligen spela efter spelsystem som vi gör på en högre nivå här i Sverige.

Nilsson:
– Kina ska ju OS 2022 och satsar nu fram dit och ska bli bäst i världen på hokcey. Målet är att ta VM-guld om 40 år så nu ska dom starta upp 200 ishallar direkt. Sedan ska dom bygga 2000 ishallar till inom fyra år. Det är ungefär som i gymnastiken, när Kina har bestämt sig för att satsa så kör dom.

Hur upplevde ni resan vid sidan av hockeyn?
– Den var väldigt givande och vi fick uppleva en helt ny miljö som vi inte var vana vid, berättar Mattias Nilsson på gotländskt-dalmål och fortsätter:
– Bland annat var vi på Kinesiskamuren en dag. Vi hade lite sådant inlagt i schemat också så vi fick se lite olika sevärdheter också och inte bara vara inne i ishallen. Sedan är det en ganska stor skillnad på klimatet jämfört med hur det är här.
Karlsson:
– Framförallt luften. Dom mätte smogvärdet. En kinesisk skidåkare tränare inte ute om det är inte är under 80. När vi var där var det som lägst 88 och som mest 395. När det var 395 kunde man knappt vara ute och det var direkt hälsofarligt.

Vilka erfarenheter tar ni med er från resan?
– Bland annat sådana grejer som vi tar för givet här, natur, luft och att det är rent och fräscht. Så var det inte riktigt där, säger Martin Karlsson och fortsätter:
– Sedan såg vi hur dom tränade barn där. Det är något helt annat och nästan med piska. Vi såg några ungar träna ”short track” innan vi skulle träna. Dom stod på led helt blickstilla och körde bara på kommando, ben in och ben ut. Dom sa inte ett ljud. 
Nilsson:
– Vissa barn var tvungna att spela hockey för att gå i vissa skolor, fina skolor som ville satsa på hockeyn. När du väl då får möjlighet att lägga av kanske du gör det då eftersom hockeyn inte känns rolig att hålla på längre. Upp till en viss ungdomsnivå kanske det går bra, men du måste även kunna ha kul för att bli en bra hockeyspelare.

Är det glädjen till hockeyn som har fått er att komma till den nivå ni är på idag?
– Ja, det måste vi säga, säger båda två samtidigt.
Nilsson:
– Jag spelade även fotboll när jag var yngre, men det var ändå hockeyn som var roligast. Annars hade jag inte hållit på med den nu.
Karlsson
– Det är också därför vi orkar träna på så pass hårt som vi gör, att vi känner glädje till hockeyn, får vara med ett lag och göra det bästa vi vet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan