Victor Hedman och Anton Strålman – backkollegor
Tampa Bay

Backkollegan om Hedmans chanser till Norris Trophy: ”Han har allt i verktygslådan”

ANNONS

Med en av sina starkaste säsonger i ryggen står nu Victor Hedman inför en spännande kväll. I natt avgörs om han blir utsedd till säsongens bästa back i världens bästa liga. En utmärkelse han förtjänar – i alla fall om man frågar backkollegan.
– Han är så komplett man kan bli som hockeyspelare, säger Anton Strålman inför nattens NHL Awards.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter förra säsongens uteblivna slutspel fick Victor Hedman och hans Tampa en ny chans i år. Tyvärr räckte det inte hela vägen och 27-åringen från Örnsköldsvik har fortfarande en Stanley Cup-titel att jaga. Den jakten startar inte om på nytt förrän i höst, men redan nu är backbjässen nära att fånga en ärofylld trofé. James Norris Memorial Trophy.

Med ännu en fantastisk säsong i ryggen, där siffrorna 17+46 i grundserien talar för sig själva, har Victor Hedman gett sig själv förutsättningarna för att utses till NHL:s bäste back under säsongen 2017/18. Han blev nominerad även förra året, men då var det Brent Burns som kammade hem den prestigefyllda utmärkelsen. I år är Hedman nominerad tillsammans med Los Angeles-backen Drew Doughty och Nashvilles P.K. Subban, och frågar man backkollega Anton Strålman är Victor Hedmans chanser stora i år:
– Absolut, det är de. Framför allt när han fick smälla in så många puckar i slutet också, och komma upp i målligan där. Jag tror han har en bra chans, säger Anton Strålman till hockeysverige.se.

Ingen Lightning-back har tidigare vunnit Norris Trophy och frågar du Victor Hedman är det en stor ära bara att bli nominerad.
– Det är sjukt stort. Just att få en individuell nominering sådär, det är något jag är väldigt stolt över, säger Norris-finalisten och tillägger:
– Men killarna runt omkring mig får en att se bra ut många kvällar också…

”DET HAR MAN LITE ÅGREN ÖVER”

Hedman berättar att det känts bra hela året och att han varit nöjd med sitt spel hela tiden. Han har spelade nära 26 minuter varje match i grundserien och kom tvåa i plus/minus-statistiken med efter att ha landat på +32. Han delade förstaplatsen i skytteligan för backar med Ivan Provorov, Philadelphia, och Dougie Hamilton, Calgary. Men förutom de fina siffrorna har han varit en enorm trygghet för sitt lag, något som Anton Strålman poängterar.
– Han har allting i verktygslådan. Han är stor och stark, har bra räckvidd i egen zon och spelar fysiskt. Sen offensivt så har han ju dels ett väldigt bra skott och så ser han isen väldigt bra. Han är svår att stoppa när han kommer upp i fart också. Han är väl så komplett man kan bli som hockeyspelare, säger Strålman.

När vinnaren avslöjas i Las Vegas natten till torsdag, svensk tid, kan Victor Hedman bli den tredje svensken någonsin att plocka hem priset för NHL:s bäste back. Det är bara Nicklas Lidström och Erik Karlsson som tagit emot en Norris Trophy tidigare.

Vad skulle det betyda för dig att vinna, Victor?
– Det skulle vara sjukt stort, såklart. Speciellt eftersom jag är så tajt med Erik (Karlsson). Det skulle vara kul att ha sitt namn bredvid honom och Lidas… det skulle vara sjukt stort.
– Det enda som skulle vara nervöst är att gå upp och hålla tal, det är inget jag är bra på. Det har man lite ågren över, men det är bara att svälja om jag nu skulle vinna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL