Nyheter
MJÖRNBERG: LAGET är häftigt – men inte allt
ANNONS

Party-Janne visade att även ett lag utan spets kan ta sig en bit på vägen mot stordåd med rätt ledning den här sommaren. Något flera lag i Hockeyettan borde sträva efter att ta efter. Men i slutändan är det ändå spetsen som vinner…

Med några dagars distans till fotbollslandslagets kvartsfinaluttåg mot England har besvikelsen över att inte ens vara nära förmodligen för de allra flesta sakta men säkert börjat bytas mot en stolthet över att lilla Sverige med ett synnerligen grått (om man uttrycker sig snällt) manskap tog sig så långt som till kvartsfinal i ett VM.

Janne Andersson har gjort något med landslaget som väldigt få ledare inom sporten märkligt nog har som spetskompetens i fingrarna. Han fick summan att bli betydligt större än de enskilda delarna. Han fick alla att åsidosätta jaget för att underkasta sig laget och på så sätt kunde de blågula kämparna bjuda nationen på en härlig fotbollssommar.

Men kvartsfinal var max. Party-Jannes partylandslag var som sagt fullständigt utan chans mot England och summerar man det finns det en nivå till i de fyra gäng (Frankrike, Belgien, Kroatien och England) som ska lira semifinal. De har vad Sverige saknade. De har inte bara hårt arbetande kollektiv. De har spets också.

På något sätt känns landslagets framfart i den här VM-turneringen som ett exempel som är i allra högsta grad rimligt att applicera på Hockeyettan.

För medan alldeles för många tränare kommer ägna vintern åt att inte se skogen för alla träd. Att orera om vunnen skottstatistik efter förlorade matcher, använda ”tänk om” istället för att analysera matcher rationellt och misslyckas med att kräma det bästa ur varje gubbe, kommer vi också att få se de som får ut mer än vad materialet egentligen är ämnat för.

Visby/Roma brukar vara ett bra exempel på ett kollektiv som (nästan) alltid tar sig långt även om de inte tillhör de riktiga spetslagen. De senaste säsongernas Kalix är ett annat väldigt bra exempel på den saken.

Hockeyettan är så pass jämn att en ledartrojka med rätt känsla för det psykologiska kan få ett ganska begränsat manskap att ta sig väldigt långt. För, medan storsatsningar pågår på vissa håll (hej Kallinge!), är det många föreningar som kliver in i säsongen med trupper som knappast skrämmer. Där måste kollektivet komma samman och göra summan större än delarna. Det kommer vara häftigt att se det hända lite här och var under säsongens gång.

Men, med det sagt. Laget är inte allt.

Det finns en anledning till att Visby (för att fortsätta ta dem som exempel) bara nåt kvalserien en enda gång under alla år där de gjort bra ifrån sig. Det finns en anledning till att Party-Jannes gäng fick åka hem innan det är dags att spela om medaljerna.

Utan anfallare som kan göra mål, eller spetsspelare som kan bryta mönster kan laget aldrig räcka hela vägen. Lagmoral kan åstadkomma stordåd, men vinner inga titlar och förseglar inga avancemang. Det är det spetsen som gör (Fredrik Johansson för Västerås, Niclas Lehmann för Troja, en hel drös spetsar i Södertälje och så vidare och så vidare).

Det hårt arbetande laget där alla gör varandra bättre romantiseras, med all rätt så klart. Men det är inte allt.

Spets är naturligtvis ingen garant för framgång och kraschlandande exempel på det (hej Hudiksvall!) har vi sett och kommer få se även kommande säsong. Men ska man gå riktigt långt måste det adderas riktig spetskompetens ovanpå det frenetiskt jobbande laget.

Därför är jag tämligen övertygad om att när röken skingrats och vi tjusats över oväntade uppkomlingar med härlig lagmoral precis som vi tjusats av Party-Janne-gänget den här sommaren kommer det ändå vara några av gängen med ordentliga spetsbyggen som står i kvalserien.

Precis som i semifinal fotbolls-VM.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan