Sök
Steve Yzerman …
Tampa Bay

FUNQVIST: Räkna inte bort Tampa Bay i kampen om Karlsson

Med Nikita Kutjerovs fina kontrakt i hamn hos Tampa Bay Lightning spekulerar nu många i att ryktet om Erik Karlsson till klubben borde dö ut. Tampa kan ju omöjligt ha råd, går tankegången. Men är det verkligen så?

Transfersagan kring Erik Karlsson tycks inte vilja dö ut. Bakgrunden till hela cirkusen tar vi inte en gång till. Men vi kan försöka oss på en analys av var vi är just nu. Karlsson sitter på ett utgående kontrakt värt $6.5 miljoner. Två andra storbackar vars nuvarande avtal löper ut efter kommande säsong har nyligt kritat på kontraktsförlängningar med sina respektive klubbar. Oliver Ekman-Larsson skrev ett nytt åttaårsavtal med Arizona Coyotes värt $8.25 miljoner per säsong. Los Angeles Kings stjärna Drew Doughty kritade, även han på för åtta nya år i en deal värd $11 miljoner per säsong.

All lönestatistik hämtas för övrigt, om inte angivet annat, från CapFriendly.

Oliver Ekman-Larsson kritade nyligen på ett nytt kontrakt med Arizona Coyotes

LIKA FÖR ALLA, MEN…

På telefonkonferensen efter att avtalet blivit officiellt fick Ekman-Larsson frågan om han ”lämnade pengar på bordet” genom att stanna kvar i Arizona. Han svarade att så troligen var fallet men att pengarna inte är det viktiga. För honom var det aldrig en fråga om att spela för något annat lag än Coyotes, menade han, vilket är en stor grej i sig men inget vi gräver ner oss i nu. Doughty, å sin sida, tog ut det mesta han kunde i en tung affär hos Kings. Visst, Kings betalade en skälig summa så parterna borde rimligtvis vara överens. Men det är nu det börjar bli snårigt.

… ÄNDÅ INTE RIKTIGT

NHL har ett lönetak som säger att klubbarna får spendera en maxsumma på löner varje säsong. Inför kommande säsong är det satt till 79,5 miljoner dollar. Så det borde ju göra att alla är lika? Nej, inte i närheten. Olika lag jobbar efter olika skattesatser beroende på var de är baserade. I Kanada handlar det i princip om en sorts skatt som varierar från 47,4% till 53,13%, men i USA finns det federal tax (rikstäckande 39,11%) och därefter tillkommer även state tax och city tax. I slutändan handlar allt om den lön som spelaren får ut – löneträffen bör rimligen inte spela någon roll för den enskilde spelaren.

TVEKAMPEN OM KARLSSON

De senaste veckorna har det mest surrats om två lag för Karlssons del i en eventuell flytt: Dallas Stars och Tampa Bay Lightning, även om New York Rangers seglat upp som en outsider i vissa medier. Sportsnets Elliotte Friedman sade i podcasten 31 Thoughts att han fått indikationer på att de bud som Sens fått på Karlsson inte varit tillräckligt bra – annars hade det här varit klart redan. Nu går vi ut på isen och spekulerar i en framtid där Karlsson lämnar Ottawa redan nu. I Dallas fall vill Senators sannolikt ha talangen Miro Heiskanen – en spelare som Stars under inga omständigheter vill släppa. Ryktet gör gällande att Karlsson endast vill förlänga med Tampa men vem vet – en bra säsong i Dallas där parterna trivs med varandra skulle kunna resultera i en förlängning där.

DALLAS STARS

Av Doughtys 11 miljoner dollar får han ut $5,247,947 när alla skatter betalats. Det är alltså den summan vi ska titta på. Stars måste efter säsongen förlänga med en annan superstjärna i Tyler Seguin. Med honom och Karlsson skulle laget bli en rejäl utmanare framåt våren – och kanske längre i framtiden. Enligt CapFriendly har Stars över tio miljoner dollar i utrymme just nu, vilket är tillräckligt för att rymma Erik Karlssons lön den här säsongen. För att Karlsson ska få ut något i närheten av – eller kanske till och med lite mer än – Doughty ”räcker” ett kontrakt på nio miljoner dollar per säsong i Texas. Efter skatt skulle det ge $5,479,830 till Karlsson – mer än Doughty. Ett plustecken för Dallas i frågan är backen Marc Methot som spelade med Karlsson i Ottawa Senators. De två är goda vänner och Karlsson närvarade på Methots bröllop tidigare under sommaren.

Marc Methot spelade länge i backpar med Erik Karlsson

TAMPA BAY LIGHTNING

Rykten – vi betonar det igen: rykten – gör gällande att Bolts är den klubb som Karlsson redan nu skulle kunna tänka sig att förlänga med. Skattesatsen i Florida är densamma som i Texas så en löneträff på nio miljoner dollar ”räcker” för att bli bättre betald än Doughty.

Nikita Kutjerovs kontrakt bör inte bli ett problem i löneutrymmet. Backarna Anton Strålman, 31, ($4,5 miljoner), Dan Girardi, 33,  ($3 miljoner) och Braydon Coburn, 34, ($3,7 miljoner) sitter alla på utgående kontrakt och genom att inte förlänga med någon/några av dessa skapar Steve Yzerman sig mer utrymme. Billige talangen Cal Foote skulle i teorin kunna ta en plats i truppen nästa säsong. För att få plats med Kutjerov är det inte orimligt att tro att veteranen Ryan Callahan, 33, ($5,8 miljoner per år till och med 2019-20) får flytta på sig eller att Yzerman ”trollar” bort hans lön på annat sätt, via utköp eller liknande.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att många alltför snabbt tittar på löneträffen i ett kontrakt – det vill säga hur mycket kontraktet är värt mot lönetaket. Det vi borde göra är att granska själva lönen i sömmarna. Det ger alternativen mer substans. Och det håller liv i ryktet om ett svenskt super-backpar i Tampa Bay.

Den här artikeln handlar om: