Filip Hållander.
Timrå IK

Timråtalangen om mötet med Sidney Crosby: ”Blev starstruck”

ANNONS

Avancemang till SHL med Timrå, draftad av Pittsburgh Penguins och sedan kontrakterad av samma klubb. Filip Hållander har upplevt ett par händelserika månader i sin karriär. Hockeysverige.se träffade talangen för att prata om en spännande sommar – och mötet med Penguins superstjärna Sidney Crosby.
– Jag var såklart lite starstruck, men egentligen är Crosby en vanlig kille, berättar han.

TIMRÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har onekligen gått fort för Filip Hållander. 18-åringen, uppväxt i klassiska hockeykommunen Timrå, gjorde sin första hela säsong i Hockeyallsvenskan i fjol. Där klev han fram som en av lagets unga sensationsmän när Timrå tog steget upp i SHL via den gastkramande serien mot Karlskrona.

Visserligen missade Hållander U18-VM i Ryssland på grund av en knäskada. Men på midsommardagen blev han draftad av Pittsburgh Penguins som 58:e spelare i andra rundan. Kort därpå fick skrev han NHL-kontrakt med klubben.

Snacka om snabba puckar.
– När det blev Pittsburgh tänkte jag nog inte så mycket om det eftersom jag inte visste så mycket om deras organisation. Jag träffade scouterna och tyckte att det är några av dom trevligaste jag träffat. Av det jag sett då jag varit där tycker jag att Pittsburgh är ett jättebra ställe och att allt verkar seriöst. Alla ledare där var jättesnälla och tog hand om mig, berättar Filip Hållander när vi ses utanför Timrås hemmaborg NHK Arena för en intervju.
– Det finns lag som är mer framgångsrika än andra. Pittsburgh är ett av dom. Att då bli draftad av dom är stort såklart. Speciellt med Stanley Cup-framgångarna Pittsburgh haft senaste åren och vilka spelare som spelat i klubben.

JÄMFÖRTS MED PATRIC HÖRNQVIST

Hållander kom för ett par veckor sedan hem från Pittsburghs utvecklingscamp där klubbens talanger visade upp sig. Han gjorde ett mycket gott intryck på organisationens ledare, men prisades också av lokala medier för sin spelstil. The Athletic kallade honom för ”ett giftermål mellan Carl Hagelin och Patric Hörnqvist”.
– Det fick jag höra där borta också. ”Bengan” är en som jag har sett upp till och jag försöker spela lite som honom. I alla fall i den offensiva zonen, säger Hållander.
– Det är kul att få vara i samma organisation som honom och då få se honom lite närmare och vad som gör honom så bra.

Så mycket av själva staden hann han inte se medan han var på lägret. Desto mer av stjärnorna i laget.
– Campen var på deras träningsanläggning som ligger 40 minuter utanför Pittsburgh. Det var lite tråkigt att jag inte fick chansen att upptäcka staden, men jag fick träffa lite välkända ansikten. Det kompenserade upp det andra, säger 18-åringen med ett leende och syftar på att han hälsade på och pratade en del med superstjärnorna Sidney Crosby och Kris Letang.
– Dom frågade hur det är och hur jag tycker att det var på campen, hur det känns efter draften och allt sådant. Jag var såklart lite starstruck, men egentligen är Crosby en vanlig kille. Samtidigt var det såklart jättecoolt.


Foto: Kajsa Kalméus

”EN STOR ANLEDNING TILL ATT JAG SKREV PÅ”

Kontraktet som Pittsburgh överraskande valde att med Hållander redan nu är värt nära 800 000 dollar, enligt eliteprospects.com.
– Det var agenten (Patrik Aronsson) som ringde och sa att dom ville skriva med mig och att det var ganska stressigt eftersom det var någon deadline eller något liknande. I alla fall var jag tvungen att bestämma mig samma dag.
– Jag pratade lite snabbt med familjen och sedan valde jag att skriva på, men det är skönt att jag får vara kvar här i Timrå. Det var också en stor anledning till att jag skrev på, att jag skulle få vara kvar här i Timrå och spela nästa säsong. Efter den här säsongen får vi se vad som händer.

18 år och NHL-kontrakt, har du hunnit smälta allt som hänt senaste tiden?
– För mig har det ändå inte känts så mycket. Världen har inte förändrats…

Jo, det har blivit varmare i sommar…
– Ja, exakt. Det har blivit ett bättre väder (skratt).
–J ag har fortsatt träna med Timrå så det är mest mina närmaste, nära och kära som tycker det är coolt och blivit lite mer känslosamma.
– Klart att jag var lite skakis när agenten ringde och berättade. Efter det har allt känts som samma vanliga vardag, men nu är jag också medveten om att jag är en del av Pittsburgh, vilket är coolt.

Har det varit stor uppmärksamhet medialt efter att du skrivit på kontraktet?
– Lite såklart. Folk har skrivit till mig för att gratulera och hälsa mig välkommen till Pittsburgh. Det är jättekul att jag får lite uppmärksamhet där borta så jag känner mig välkommen, att folk vill se mig och tror att jag har en bra framtid där. Det känns skönt att känna att jag har stöd där borta också.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”JAG VILL GÅ KLART SKOLAN”

Innan Filip Hållander lämnar svensk hockey för spel i NHL kommer han spela minst en säsong till i Timrå, något han ser fram mycket emot.
– Det ska bli superkul och det känns att det rätta valet för mig är att stanna här. Jag vill gå klart skolan här så det känns jättebra att få göra det.
– Mitt mål inför säsongen var att spela i Timrå och jag ville inte flytta någon annanstans eller byta klubb. Jag ville inte heller flyga över dit för att spela i någon juniorliga, AHL eller liknande. På så vis känns Timrå som den perfekta fortsättningen för mig nästa säsong.

Känns det som ett naturligare steg att gå från SHL till NHL än från Hockeyallsvenskan?
– Ja, så är det. I alla fall från SHL till AHL. Jag vet ju inte vad som händer. SHL är lite mer likt AHL än vad Hockeyallsvenskan är. Nu får jag chansen att se hur jag mäter mig här hemma först. Då känner jag mig lite mer trygg om jag väl kommer att åka över. Precis som du säger så känns det som ett mer naturligt steg.

Har det varit något snack om att åka över för att känna på AHL när Timrås säsong är över?
– Nej, faktiskt inte. Jag har inte heller pratat med dom där borta utan bara med agenten. Allt gick så snabbt och jag bara skrev på. Det kan nog annars vara en möjlighet och det är också många andra svenskar som gjort så i Pittsburgs organisation. Bland annat gjorde (Brynäs Linus) Ölund så förra säsongen. Vi får se vad som händer, om dom har spelat klart eller är kvar i slutspelet.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

JVM – DET STORA MÅLET FÖR FILIP HÅLLANDER

I våras fick inte Filip Hållander åka med till U18-VM på grund av skada, något han berättat om tidigare på hockeysverige.se. Den här säsongen har han i stället chansen att komma med i förbundskaptenen Tomas Monténs trupp till U20-VM.
– Det är ett mål som jag satte upp ganska tidigt. Förra säsongen var jag också på tapeten att komma med, men då fick jag vara kvar i Timrå och spela i stället.
– Förra säsongen var det mer en bonus om jag skulle komma med. Då var inte tanken att jag skulle spela U20-VM, men den här säsongen är alla tankar på att jag ska vara där. Det är bara för mig, nu när vi åker iväg med landslaget, att visa framfötterna och att jag ska ha en plats i laget.

Redan till helgen samlas Juniorkronorna med Filip Hållander i truppen inför en avresa till Kamloops i västra Kanada för säsongens första turnering.
– Det ska också bli superkul att få komma på is på riktigt igen och träffa alla. Jag har inte träffat riktigt alla 99:or ännu eller ledningen och coacher tidigare. Jag har träffat (Henrik) Stridh tidigare eftersom han varit här i Timrå. Sedan har jag pratat med Montén, men dom andra ledarna har jag inte träffat. Det ska bli kul med nya ansikten och en ny utmaning.

Det var också ett tag sedan Filip Hållander var på is så att säga ”på riktigt”. Det gör att det blir en extra utmaning att gå ut och prestera med landslaget där många är ett år äldre än honom.
– Jag var i Ånge och åkte lite för att få känna på grejerna. Innan det var det i Pittsburgh. Det finns inte jättemycket is härom kring så första träningen blir kanske lite halvdan, avslutar Filip Hållander med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL