Joel Quenneville.
Nyheter

Trots tre Stanley Cup-titlar – framtiden är osäker för mästarcoachen: ”Kan hända när som helst”

ANNONS

Han har lett Chicago Blackhawks till tre Stanley Cup-titlar. Men efter ett par svaga resultat de senaste åren är coachen Joel Quenneville medveten om att han inte kan ta sin jobbsäkerhet för givet längre.
– Som coach vet man att man att det kan hända (att man får sparken) när som helst, säger Quenneville till nhl.com.

Chicago Blackhawks missade Stanley Cup-slutspel för första gången på tio år i våras. Sedan den senaste Stanley Cup-vinsten (2015) av de tre klubben tagit sedan 2010 har man inte vunnit en enda slutspelsserie. Därför var det inte självklart att varken general managern Stan Bowman eller coachen Joel Quenneville skulle få chansen att återvända till sina jobb kommande säsong.

Nu gav Blackhawks ägare Rocky Wirtz duon en ny chans att ställa saker och ting till rätta. Men det förtroendekapital Bowman och Quenneville byggt upp över tid börjar sakta men säkert att sina. Frågan många ställer sig är om de kommer att överleva sin kontraktstid ut.

Joel Quenneville, som uppges ha två år kvar på sitt kontrakt med Blackhawks, fick frågan hur han ser på sin framtid under Blackhawks fan convention i helgen. Han stack inte under stolen med att han är medveten om hur det fungerar i branschen. Oavsett vad man har för tidigare meriter.

”VI ÄR I EN BUSINESS DÄR DET GÄLLER ATT VINNA”

– Som coach vet man att det kan hända (att man får sparken) när som helst. Det är en del av vår business. Det är så det fungerar, sade han till nhl.com.
– Vi är i en business där det gäller att vinna. Som coach är det det enda vi tänker på, att vinna nästa match. Det andra kan vi inte kontrollera. Vi kämpar för att få två poäng, att få killarna redo att spela och att spela på rätt sätt. Det är vårt jobb och jag kan inte tänka på andra saker.

Blackhawks var hela 19 poäng från slutspel förra säsongen. Under sommaren har man än så länge inte gjort något drastiskt för att förstärka laget. Man har värvat veteranen Cam Ward från Carolina som ny andrekeeper bakom skadedrabbade Corey Crawford, hämtat in breddbacken Brandon Manning från Philadelphia och fyrfaldige Stanley Cup-mästaren Chris Kunitz från Tampa samt trejdat Marian Hossas kontrakt till Arizona tillsammans med backen Jordan Oesterle och forwarden Vinnie Hinostroza mot bland annat Marcus Krüger.

UTFÖRSBACKE FÖR TOEWS OCH SEABROOK

Hossa-trejden har gett Bowman mer utrymme att manövrera med under lönetaket, vilket kan innebära att man göra ytterligare en värvning innan säsongen startar. Men många har uttryckt pessimism kring lagets möjligheter att bli så pass mycket bättre att man tar sig till slutspel kommande säsong. Speciellt som nyckelspelare som Jonathan Toews och framför allt Brent Seabrook har sett sin effektivitet bli allt sämre för varje år.

Toews, som tjänar 10,5 miljoner dollar per säsong till och med 2022/23, gjorde sin offensivt sämsta säsong i NHL i fjol med 20 mål och 52 poäng på 74 matcher. Seabrook, med en lönetaksträff på 6,75 miljoner till och med 2023/24, gjorde bara 26 poäng från blålinjen.

Det är prestationer som måste upp rejält om Blackhawks ska återvända till slutspel. Och rädda både general managerns och coachens jobb.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL